Bufet suedez – rețete de aperitive festive potrivite pentru servirea într-un bufet suedez
Ce este un bufet suedez și unde a apărut prima dată? Ce fel de preparate se potrivesc pentru servirea pe un bufet suedez? Sugestii de rețete de aperitive festive potrivite pentru servirea într-un bufet suedez.
Denumirea sub care cunoaștem acest tip de servire a mesei – bufet suedez – provine de la faptul că își are originea în Suedia. În suedeză, se numește Smörgåsbord, și a apărut pentru prima dată în secolul al XVI-lea. În mod tradițional, primele bufete suedeze au cuprins atât feluri reci cât și calde, din care mesenii se serveau de unii singuri. Felurile de mâncare cel mai adesea întâlnite erau platourile cu pește, brânzeturi, mezeluri, pâine simplă și cu unt etc. Potrivit Wikipedia, bufetul suedez a devenit internațional cunoscut în 1939, la Pavlionul Suedez al restaurantului Three Crowns din New York.
Cam atât despre istoria acestui tip de servire a mesei. Ceea ce știm, în prezent, este că bufetul suedez poate cuprinde multe aperitive și alte feluri de preparate. De cele mai multe ori, pentru a ușura servirea, sunt preparate reci. De multe ori, se optează pentru finger food (preparate care pot fi servite cu mâna) dar, oricum, nu există reguli clare în privința preparatelor permise.
În funcție de momentul zilei, de ocazia pentru care a fost pregătit și de preferințele degustătorilor, bufetul suedez se poate adapta.
Uneori se pot oferi doar preparate tradiționale, alterori doar vegetariene. Uneori, într-un bufet suedez putem servi și preparate calde și reci, alteori doar reci. De asemenea, există ocazii în care putem face un bufet suedez pentru copii iar cel mai popular, pe care îl pregătim adesea pentru petrecerile noastre, e bufetul suedez cu aperitive festive. Pentru acest tip de bufet suedez vă dau sugestii de preparate, în cele ce vor urma.
Cum pregătim un bufet suedez festiv? Ce preparate includem pe acesta?
Câteva indicii v-am dat deja, atunci când am afirmat că puteți adapta conținutul unui bufet festiv propriilor preferințe. Sunt oaspeții vegetarieni? Evident, pe bufetul suedez pe care-l pregătiți trebuie să oferiți preparate vegetariene.
Dacă oaspeții preferă mai degrabă preparatele tradiționale, e foarte simplu să aranjați platouri frumoase cu preparate românești. Chiar dacă denumirea mesei este ”bufet suedez”, vă asigur că merg perfect cârnăciorii, șunca, lebărul, poate o friptură rece și brânzeturi de-ale noastre. Nu au voie să lipsească salatele (atât salate aperitiv cât și cele de crudități sau murături, în sezonul rece). Ideal este să încercați să porționați totul așa încât mesenii să se poată servi cu ușurință. Idei de rețete veți găsi ceva mai jos, în articol.
Cum aranjăm un bufet suedez?
Masa lungă, acoperită cu față de masă curată, apretată și călcată, rămâne alegerea cea mai bună. În funcție de structura încăpăerii, aceasta poate fi poziționată în mijloc, cu preparatele accesibile pe ambele părți. Dacă spațiul nu permite altfel, masa se poate lipi de perete. La unul dintre capetele mesei, așezăm farfurii, tacâmuri, șervete, tot ceea ce este necesar pentru servirea mesei. Preparatele trebuie să fie frumos aranjate pe platouri. Pe masă, le așezăm așa încât oaspeții să le poată vedea complet și să se poată servi cu ușurință. Alături de fiecare platou, așezăm instrumente pentru servire (clești, palete, linguri mari).
Rețete de preparate potrivite pentru sevirea într-un bufet suedez festiv
Sugestiile de rețete de mai jos cuprind mai multe tipuri de preparate: aperitive festive în mono porții, salate aperitiv, paste/creme/dipuri, preparate cu ouă, terine etc. Faptul că le găsiți pe listă nu înseamnă că aș sugera să le pregătiți pe toate deodată. Alegeți cu grijă rețetele care vă avantajează. Criteriile sunt mai multe:
- După gustul vostru și al invitaților.
- Al doilea criteriu este de natură economică: alegeți mai degrabă preparate pentru care aveți ingredientele pe stoc, decât cele pentru care trebuie să faceți cumpărături.
- Alegeți preparatele în funcție de timpul necesar pentru preparare. Țineți cont că pe un bufet suedez trebuie să existe varietate. Așadar, cele mai avantajoase rețete sunt cele care au timp scurt de preparare sau cele pentru care puteți face lucruri în avans.
- Neapărat, neapărat adaptați cantitatea de alimente pregătită numărului de oaspeți pe care îi așteptați! Evitați să rămâneți cu cantități mari de mâncare, pe care, până la urmă, le veți arunca.
Aperitive reci în porții individuale
Aceste aperitive sunt cele mai potrivite pentru un bufet suedez. Oaspeții se pot servi cu ușurință, chiar cu mâna, nu se generează risipă și, dacă sunt făcute cu atenție, fiecare piesă e echilibrată, gustoasă și aspectuoasă. Rețetele le puteți accesa cu un click pe fiecare poză în parte.
Cu un click pe poza de mai jos descoperiți nu una, ci chiar patru rețete de aperitive festive, foarte gustoase și rapide.
Buletele de cașcaval sunt extrem de ușor și rapid de făcut, sunt gustoase și se asortează bine cu alte preparate. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
În afară de cele propuse, rețineți că orice pastă/cremă/dip montată într-un vas mini, pentru tapas, sau pe un cracker/mini tartină etc, poate deveni un aperitiv în porție individuală.
Paste/creme/dipuri
Hummus-urile sunt ideale pentru bufet suedez. Sunt preparate vegane, care plac oricui, fiind cremoase și cu gust proaspăt. Alături de bolurile cu hummus, oferiți bucăți crocante de lipie sau bastonașe de legume crude (morcov și țelină apio). Puteți opta pentru varianta clasică de hummus sau pentru un hummus roz, așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos, unde preparatul este așezat pe un bufet pe care l-am pregătit pentru o ocazie specială.
Pasta de pește este un alt preparat foarte îndrăgit, care se pretează pentru orice bufet. Așa cum am menționat anterior, aceasta poate fi montată într-un mod atrăgător pe mini tartine de pâine prăjită. Vom obține, astfel, niște atrăgătoare aperitive mono-porție. Desigur, putem opta și pentru prezentarea într-un bol frumos de sticlă sau porțelan.
Pentru un bufet suedez cu temă tradițională, o pastă de jumări este o alegere excelentă. Aceasta, de asemenea, poate fi prezentată într-un bol sau montată pe felii de pâine prăjită.
Indiferent de cine-ar fi mesenii noștri, oricine cred că apreciază un guacamole. Acesta se potrivește perfect cu alte preparate și le înviorează într-un mod plăcut. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Crema de brânză cu verdețuri a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos este și ea foarte gustoasă. Își poate găsi locul pe un bufet suedez, atât servită ca atare, cât și ca element al altor aperitive. De exemplu, poate fi umplutură pentru legume crude, pentru tartine, coji de tartă sărată etc).
O salată de icre este apreciată de mulți meseni. Aceasta poate fi servită ca atare (într-un bol frumos, cu felii de lămâie). De asemenea, aceasta deveni elementul altor aperitive, alături de raci, creveți etc. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Mai multe idei de paste/dipuri/creme aperitiv găsiți aici.
Pate-uri, terine, preparate din carne
Cred că primul preparat la care ne gândim, atunci când organizăm un bufet de aperitive în stil tradițional, sunt chiftelele. Sugerez să fie mai micuțe, pentru o ocazie festivă. Rețeta mea, după care vor ieși super fragede și gustoase, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Pate-ul de ficat, de cumpărat sau pregătit în casă, este și el o bună alegere pentru un bufet suedez. Evident, cel de casă va face cinste gazdei și va fi apreciat cum se cuvine, de către invitați. Cu un click pe următorul link găsiți rețeta de pate de pui, cu un click pe imaginea de mai jos pe cea de pate de porc făcut în casă.
Ne-am obișnuit să ne gândim la drob ca la un aperitiv legat strict de Paști. Nu e chiar așa. Practic, drobul e o terină. Se poate face din alte cărnuri decât mielul, arată bine și e gustos. Drobul de pui cu ciuperci este o alegere excelentă pentru o petrecere, chiar dacă ocazia nu este de Paști. Se poate pregăti în avans (cu 1-2 zile înainte), se feliază frumos și e foarte gustos. Click pe poza următoare pentru rețetă.
Mușchiulețul de pui umplut cu cârnați – Gefullte Maus im Netz – e un aperitiv excelent, servit rece, feliat.
Dacă vă interesează părerea mea, aș zice că cel mai gustos aperitiv pe bază de carne este piftia. Dacă se montează în forme mici – decorate sau nu – arată excelent pe un bufet de aperitive. Piftia se poate face de curcan – rețeta aici – sau de porc. Pentru cea de porc, rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Preparate cu ouă
Printre cele mai îndrăgite aperitive reci sunt ouăle umplute. Îmi amintesc cu plăcere de platourile cu ouă umplute, în sos tartar, din vremea copilăriei. Vă propun câteva rețete de preparate cu ouă (umplute sau ca umplutură). Acestea pot apărea cu succes pe un bufet suedez.
Tarte aperitiv și alte produse de patiserie sărate
Tartele sărate sunt produse foarte populare pentru bufetul suedez. Voi începe cu una foarte simplă, pe bază de foietaj. Se poate folosi foietaj cumpărat, ceea ce va economisi mult din timpul de lucru.
Quiche-urile, de asemenea, sunt foarte apreciate, la ocazii festive. O rețetă de quiche cu gorgonzola și șuncă găsiți cu un click pe următoarea poză.
O altă tartă aperitiv excelentă este ”tatin”-ul de dovlecei cu brânză de capră. Click pe poza de mai jos pentru rețetă.
Printre cele mai apreciate produse de patiserie care pot fi servite ca aperitiv sunt sărățelele. Cu un click aici descoperiți toate rețetele mele de sărățele. Cu un click pe poza de mai jos, ajungeți direct la rețeta de sărățele cu brânză și chimen.
Salate aperitiv
Salatele tipic românești sunt extrem de apreciate atât de români, cât și de străini. Oricine gustă salata de vinete, făcute cu vinete cu gust afumat! La fel, cam toată lumea apreciază salata de boeuf sau pe cea a la russe. Cred că oricine va fi încântat să descopere și alte tipuri de salate. Cu un click pe pozele de mai jos sau pe descrierea acestora, ajungeți la rețete.
O mențiune despre salata a la russe, a cărei rețetă o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos: este un preparat vegan!
Salata Tabbouleh este un preparat înviorător și proaspăt, care acompaniază cu mare succes alte preparate mai consistente. Rețeta cu un click pe poză.
Salata de boeuf este unul dintre cele mai îndrăgite aperitive festive. Cu siguranță, își găsește locul și pe un bufet suedez. Este un preparat consistent, e bine să socotim cu atenție câți meseni avem și de ce cantitate avem nevoie.
Rețeta de salată de ciuperci cu usturoi o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Sper ca sugestiile pe care vi le-am făcut să vă ajute să alegeți cele mai bune variante de aperitive festive. Vă mai arăt o parte din bufetul suedez pe care l-am pregătit pentru fiica mea, la ziua ei de naștere. Poza nu-i cea mai grozavă, dar cred că e ușor să vă dați seama cam ce cuprinde.
Servirea
Unele dintre preparate vi le-am propus deja mai sus: bulete de cașcaval, guacamole și caprese sticks. De asemenea, pe masă sunt cele 4 aperitive cu mezeluri crud – uscate. Am avut și quiche cu gorgonzola, de data asta pregătit în variantă mini. Quiche-ul e cel decorat cu germeni de varză roșie. Mai avem canapes cu cremă de brânză și somon. Mai jos, un platou cu tartine cu pâine de secară, friptură rece din mușchiuleț de porc și cremă de hrean. În colțul din stânga, jos, sunt niște crackers cu ou de prepeliță și mini rulou de prosciutto. Ah, și să nu uit! Sus, la mijloc, sunt niște pate-uri din foietaj umplute cu cremă de ciuperci. Pe o măsuță alăturată am avut aranjate platourile cu salate.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns