Salată de vinete simplă – rețetă de post
Salată de vinete simplă – rețetă de post – fără maioneză, lista de ingrediente și modul de preparare explicat pe pași, număr de calorii pentru salata de vinete.
Nu cred să existe în rețetarul românesc vreo salată mai îndrăgită decât salata de vinete. Cât e vara de lungă, mirosul de vinete coapte se insinuează de prin gospodării, semn că cineva pune la cale un astfel de deliciu. Alături sau în interiorul gustoaselor tomate românești, cu ardei gras sau pur și simplu pe felii de pâine bună, cred că vara are puține lucruri mai delicioase de oferit.
Nu e de mirare că o rețetă atât de iubită a dezvoltat fel de fel de variante. Avem salată de vinete simplă, fără maioneză, cea despre care vom vorbi azi și care este și preferata mea. Dar avem și cu maioneză (pe care o preferă fiica mea). Avem salată cu ceapă și salată de vinete cu usturoi sau chiar și cum ambele. În fine, mai jos găsiți alte rețete de salată de vinete, publicate mai demult.
ALTE REȚETE DE SALATĂ DE VINETE
- Rețeta de salată de vinete românească
- Rețeta de salată de vinete cu ardei copt
- Rețeta de salată de vinete Baba Ghanouj
- Rețeta de salată de vinete cu maioneză vegană
- Rețeta de salată de vinete libaneză
Oricare dintre linkurile de mai sus le veți accesa, veți descoperi, deci, o altă interpretare a salatei. În continuare, însă, zic eu să ne concentrăm asupra rețetei de salată de vinete simplă, fără maioneză.
Ingrediente salată de vinete simplă – rețetă de post
- 1 kilogram de vinete
- 150-200 ml. de ulei de floarea soarelui
- 1 ceapă mică, foarte fin tocată
- sare
- zeama de la ½ de lămâie (opțional, dar foarte recomandat)
- dacă vreți neapărat, merge și-un cățel de usturoi
Cum alegem vinetele ca să obținem o salată de vinete mai deschisă la culoare?
Rețeta extrem de simplă care urmează se bazează pe proprietatea vinetelor de a forma o emulsie în combinație cu uleiul. Teoretic, vinetele pot forma o emulsie în care aportul de ulei să fie de până 1:1, dar pentru asta e nevoie de o viteză de centrifugare destul de mare și nici nu cred că își dorește cineva un preparat cu atât de mult ulei. Ideea este că, de fapt, vinetele coapte se comportă într-o bună măsură la fel ca gălbenușul de ou, formând în combinație cu uleiul o substanță similară maionezei. Doar că, evident, această ”maioneză” va fi 100% vegetală.
Am înțeles că oamenii sunt interesați în mod deosebit să obțină o salată mai deschisă la culoare. Cu cât mai mare este cantitatea de ulei încorporată în vinetele coapte și cu cât mai mult vom amesteca/mixa, cu atât mai deschis la culoare va fi preparatul obținut. Nu e nevoie neapărat de maioneză și în niciun caz nu e nevoie de lapte praf, cum am înțeles că se mai obșnuiește să se adauge în salata de vinete pentru a o albi. Oricum nu iese ea albă, ci un cafeniu-verzui deschis.
Pentru o salată de vinete bună și deschisă la culoare, e bine să alegem vinete de mărime mijlocie, nu foarte tari. Vinetele foarte tari la pipăit sunt necoapte, așa că vor conține o cantitate mai mare de… nicotină. Chiar de nicotină, vinetele fiind o plantă înrudită cu tutunul, lucru despre care am scris și în articolul despre vinete publicat în 2012. Vinetele perfecte pentru gătit cedează ușor la presiunea cu degetul, fără a fi moi și zbârcite, au coaja lucioasă și cât mai puține semințe în interior.
Cum aflăm care vinete au mai puține semințe în interior?
Am aflat și eu de nu foarte mult timp asta, într-un articol scris de Mircea Banu pe site-ul lui Adrian Hădean. Se pare că vinetele au sex, care poate fi determinat după porțiunea de coajă brun-cenușie de la vârf. Cele care au la vârf un buton mic și rotund sunt de sex masculin iar cele cu o porțiune alungită sunt de sex feminin. Puteți indentifica ambele tipuri în imaginea de mai jos. Ei bine, vinetele de sex feminin au mai multe semințe și implicit mai puțină carne. Și cum semințele concentrează cea mai mare cantitate de alcaloizi din plantă, vinetele fete vor fi și mai amare, așa că e mai bine să le evităm.
Am fost destul de sceptică la început dar să știți că această chestie ciudată cu sexul vinetelor este probată și demonstrată practic.
Mod de preparare – pregătirea vinetelor
1. Eu prefer să coc vinetele pentru salată în contact direct cu o suprafață încinsă sau la flacără. Se pot coace și în cuptor, dar nu vor mai avea gustul excelent de fum, care ne place atât de mult. Alte metode de coacere a vinetelor găsiți aici. Nu uitați să înțepați vinetele înainte de a le pune la copt, pentru că altfel, aburul acumulat în interior ar putea să le facă să explodeze, cauzând accidente nedorite. Eu le coc pe grătarul încins și le întorc de pe o parte pe cealaltă până când miezul e foarte moale.
2. Pe măsură ce se coc, vinetele se pun într-o sită suspendată deasupra unui vas și se acoperă lejer cu un capac sau o folie. Apa conținută de vinete se va scurge în vasul colector iar aburul va face coaja să se desprindă ușor.
3. Odată ce s-au copt toate, decojim vinetele, de preferat cât sunt fierbinți. Cel mai simplu, scobim miezul din coajă cu o lingură.
4. Iată vinetele coapte și curățate, puse la scurs în sita de plastic. E important să se scurgă bine de suc, acesta poate fi amar și astringent, afectând negativ gustul salatei de vinete.
5. Odată scurse bine, tocăm vinetele cât mai mărunt. Eu folosesc un cuțit ceramic pentru treaba asta, doar pentru că nu-l folosesc la nimic altceva. Orice cuțit inoxidabil e la fel de bun, că dacă e inoxidabil înseamnă că nu se oxidează. Nici măcar în contact cu vinetele. Dacă doriți, puteți să dați vinetele la blender, în ultima vreme mulți preferă să procedeze astfel. Eu prefer varianta clasică, îmi place să am un pic de textură în salata de vinete.
Prepararea salatei
5. Odată vinetele coapte, tocate și răcorite (la temperatura camerei), le transferăm într-un castron. Începem să turnăm uleiul în fir subțire, ca la maioneză, în timp ce amestecăm continuu cu o lingură de lemn. Sau cu mixerul, dacă ne grăbim, merge repede și bine cu mixerul.
7. Pe măsură ce se încorporează mai mult ulei în vinetele coapte, vom observa cum se formează o pastă tot mai cremoasă și mai deschisă la culoare. Când ne oprim? Păi… când credem că e de ajuns! După cum spuneam, putem adăuga mai mult sau mai puțin ulei, după preferință. Important este să îl adăugăm treptat, în fir subțire. Și să nu ne oprim din a amesteca/mixa energic, pentru că și salata de vinete se poate tăia, la fel ca maioneza.
8. În final, obținem o pastă fină, bine emulsionată și destul de deschisă la culoare. Asezonăm salata cu sare și piper după gust și eu adaug întotdeauna și zeama de la ½ de lămâie. Mai ajută și asta, atât la obținerea unei culori mai deschise, cât și la gust. Așa o cantitate de ulei e destul de greu de înghițit fără ceva acid, iar unii preferă să adauge muștar.
9. Așadar, usturoi sau ceapă în salata de vinete? De data asta, am pus doar ceapă, una mică, tocată fin. Am amestecat bine și-am gustat înc-o dată, am mai adăugat ceva sare. dacă puneți usturoi sau și una și alta, n-are ce să se întâmple rău, important e să fie pe placul vostru.
Servire salată de vinete simplă
Înainte de a servi salata, eu o transfer într-un castron curat, o acopăr cu folie alimentară și o dau la frigider măcar o oră. Dacă e rece, salata devine mai fermă, mai consistentă. Se poate servi ca atare sau se poate folosi pentru a umple felurite legume cu ea (roșii, ardei etc).
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns