Rulada de spanac cu sunca si cascaval
V-am povestit nu demult, când am publicat rețeta de ruladă aperitiv cu brânză și șuncă, despre faptul că cele două rulade aperitiv pe care le-am pregătit pentru o sărbătoare a familiei au avut mare succes. Greu să dai greș cu asemenea aperitive, pentru că sunt iubite de toată lumea și de mare efect, aducând nu doar gust bun, ci și culoare pe platourile cu aperitive festive, atât de iubite de cei mai mulți dintre români. Revin, așadar, (și sper că o să mă iertați că am lipsit câteva zile, am tot sărbătorit!) cu o altă rețetă de aperitiv, festivă și aspectuoasă. E o ruladă aperitiv cu spanac, umplută cu cremă de cașcaval și cu șuncă de casă, a cărei rețetă foarte veche o am de la o doamnă de etnie germană, care a fost mulți ani bucătăreasa Casei Adam Müller-Guttenbrunn din Timișoara. O rețetă veche dar minunat de gustoasă și apreciată de toti mesenii!
Ingrediente Ruladă aperitiv cu spanac, umplută cu șuncă și cașcaval
- 350 de grame de spanac fiert, bine scurs de lichid și mărunțit fin (se poate folosi și spanac congelat)
- 3 ouă
- 4 linguri de smântână
- 7 linguri de făină
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- sare, piper
- 150 de grame de brânză proaspătă de vaci
- 150 de grame de cașcaval
- 150 de grame de unt la temperatura camerei
- 250 de grame de șuncă de casă (sau ce șuncă preferați) tăiată în felii foarte subțiri
Preparare Ruladă aperitiv cu spanac cu șuncă și cașcaval
Blatul
1. Pentru prepararea blatului de ruladă aperitiv cu spanac, se pun într-un castron încăpător spanacul bine scurs de lichid, ouăle și smântâna. Se bat toate bine cu furculița sau cu telul, până se omogenizează perfect.
2. Se adaugă făina, sare și piper după gust (eu am pus câte ½ de linguriță din fiecare) și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie.
3. Se amestecă totul și se toarnă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, încercând să se niveleze cât mai bine compoziția pentru blatul de ruladă aperitiv cu spanac, într-un strat uniform.
5. Blatul copt se desprinde de hârtia de copt cât e fierbinte, cu ajutorul unui cuțit cu lama lungă. Imediat, se rulează strâns, în aceeași hârtie. Se lasă să se răcească complet, în această poziție.
Umplere și asamblare
7. Blatul de ruladă, bine răcit, se desface din hârtia de copt.
8. Se unge blatul cu crema de cașcaval.
10. Rulada se rulează strâns, cu umplutura în interior. Se înfoliază cu folie alimentară și se da la frigider timp de cel puțin 3 ore, înainte de servire.
Mod de prezentare Rulada aperitiv cu spanac cu șunca și cașcaval
Rulada se taie în felii cam de 1 centimetru grosime, folosind un cuțit foarte bine ascuțit. Feliile se etalează pe platourile cu aperitive asortate și se servesc reci. Foarte apetisantă și cu un gust foarte, foarte bun!
Lasă un răspuns