
Ruladă aperitiv cu spanac cu șunca și cașcaval





Ruladă aperitiv cu spanac cu șuncă și cremă de cașcaval, un aperitiv aspectuos, delicios, ușor de făcut, încearcă rețeta la următorul party! Găsești mai jos rețeta simplă, cu gramaje exacte și pașii de lucru explicați detaliat.
V-am povestit nu demult, când am publicat rețeta de ruladă aperitiv cu ciuperci, despre faptul că cele două rulade aperitiv pe care le-am pregătit pentru o sărbătoare a familiei au avut mare succes. Greu să dai greș cu asemenea aperitive, pentru că sunt iubite de toată lumea și de mare efect, aducând nu doar gust bun, ci și culoare pe platourile cu aperitive festive, atât de iubite de cei mai mulți dintre români.
Revin, așadar, (și sper că o să mă iertați că am lipsit câteva zile, am tot sărbătorit!) cu o altă rețetă de aperitiv, festivă și aspectuoasă. E o ruladă aperitiv cu spanac, umplută cu cremă de cașcaval și cu șuncă de casă, a cărei rețetă foarte veche o am de la o doamnă de etnie germană, care a fost mulți ani bucătăreasa Casei Adam Müller-Guttenbrunn din Timișoara. O rețetă veche dar atât de gustoasă și apreciată de toti mesenii!
Ingrediente Ruladă aperitiv cu spanac, umplută cu șuncă și cașcaval
- 350 de grame de spanac fiert, bine scurs de lichid și mărunțit fin (se poate folosi și spanac congelat)
- 3 ouă
- 4 linguri de smântână
- 7 linguri de făină
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- sare, piper
- 150 de grame de brânză proaspătă de vaci
- 150 de grame de cașcaval, ras
- 150 de grame de unt la temperatura camerei
- 250 de grame de șuncă de casă (sau ce șuncă preferați) tăiată în felii foarte subțiri
Preparare Ruladă aperitiv cu spanac cu șuncă și cașcaval
Compoziția pentru blat de ruladă cu spanac
1. Se pornește cuptorul, căldură de jos și de sus, fără ventilație, temperatura de 180°C. Se așterne cu hârtie de copt o tavă (a cuptorului am folosit-o eu) cu dimensiunile 36 x 28 cm.
2. Pentru prepararea blatului de ruladă aperitiv cu spanac, se pun într-un castron încăpător spanacul bine scurs de lichid, ouăle și smântâna. Dacă folosiți spanac congelat, lăsați-l să se decongeleze și scurgeți-l (prin sită) de lichidul în exces.
Se bat bine toate aceste ingrediente, cu mixerul, cu telul sau chiar cu o furculiță, până se omogenizează perfect.
3. În compoziția bine omogenizată de la pasul anterior, se adaugă sare după gust (eu am pus ½ de linguriță). Se omogenizează, apoi se cerne pe deasupra făina. Într-un castronel, se pune praful de copt și se stinge cu zeamă de lămâie.
Se amestecă praful de copt cu o linguriță și, rapid, se răstoarnă în castronul cu compoziția pe bază de spanac și făina. Se râșnește piper negru după gust și se omogenizează compoziția. Nu se amestecă mai mult decât e nevoie, doar cât să nu se mai vadă urme uscate de făină.
Coacere blat
4. După omogenizarea compoziției pentru blatul de ruladă aperitiv cu spanac, se toarnă în tava acoperită cu hârtie de copt. Se nivelează cât mai bine compoziția, într-un strat uniform.
5. Blatul pentru rulada aperitiv cu spanac se coace în cuptorul preîncins la 180°C, timp de 15-20 de minute. În timpul coacerii, culoarea verde se va intensifica. Blatul nu trebuie să se rumenească, ci să treacă testul scobitorii, care, introdusă în blat, trebuie să iasă curată.
6. Blatul copt se desprinde de hârtia de copt cât e fierbinte, cu ajutorul unui cuțit cu lama lungă. Imediat, se rulează strâns, în aceeași hârtie. Se lasă să se răcească complet, în această poziție.
Umplere și asamblare
7. Între timp se prepară crema de cașcaval cu care se umple rulada aperitiv cu spanac. Pur și simplu, se dau la blender (sau se prelucrează cu blenderul de mână) toate ingredientele, până când se formează o pastă foarte fină. Dacă se dorește, se mai poate adaugă sare (eu nu am mai pus).
8. Blatul de ruladă, bine răcit, se derulează din hârtia de copt. Se unge blatul cu crema de cașcaval.
9. Deasupra cremei de cașcaval se așează felii de șuncă, acoperind toată suprafața acoperită cu cremă. Eu am folosit șunca (șoncul nostru) de casă, de care suntem foarte mândri, feliat fin pe feliator. Se pot folosi cu succes prosciutto crudo sau alte produse similare (mezeluri crud-uscate).
10. Rulada aperitiv cu spanac se rulează strâns, cu umplutura în interior. Se înfoliază cu folie alimentară și se da la frigider timp de cel puțin 3 ore (ideal peste noapte), înainte de servire.
Mod de prezentare Rulada aperitiv cu spanac cu șunca și cașcaval
Rulada se taie în felii cam de 1 centimetru grosime, folosind un cuțit foarte bine ascuțit.
Feliile se etalează pe platouri, ca aperitiv unic sau pe platourile cu aperitive asortate și se servesc reci. Foarte apetisantă și cu un gust foarte, foarte bun!
MAI MULTE REȚETE DE APERITIVE RECI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns