Ardei umpluți cu tofu și sos de roșii
O rețetă gustoasă pentru vegani și pentru cei care țin postul – ardei umpluți cu tofu
Rețeta de ardei umpluți cu tofu, în crustă crocantă de panko, alături de un sos de roșii parfumat și gustos, cu greu se poate numi ”rețetă de post”. Asta pentru că preparatul în sine este atât de gustos, cu texturi care contrastează așa de plăcut, încât nu are nimic comun cu abstinența care ar trebui să fie postul religios. Este, însă, o rețetă 100% vegană, nu are nici urmă de ingredient de origine animală și rămâne alegerea fiecăruia dacă o include sau nu pe lista preparatelor conforme postului.
Pentru realizarea rețetei de ardei umpluți cu tofu am folosit tofu simplu în saramură de la Inedit Food, un produs ieftin și accesibil (îl găsiți în orice supermarket mai răsărit) și care permite realizarea unei varietăți aproape infinite de preparate vegane (sau de post, cum doriți să le numiți).
Ardeii umpluți cu tofu, în funcție de mărimea porției, pot fi serviți atât ca aperitiv cald, cât și ca fel principal vegan. Ambele alegeri sunt foarte bune.
Ingrediente Ardei Umpluți Cu Tofu și sos de roșii:
- 120 de grame de tofu simplu în saramură
- 4 ardei grași mici (7-8 cm. lungime au avut ai mei)
- 40 de grame de quinoa (sau orez, sau chiar cous cous, dacă vă grăbiți)
- 1 lingură de stafide
- 1 cățel de usturoi
- 1 legătură mică de mentă proaspătă (sau pătrunjel verde)
- 2 linguri de făină
- 5-6 linguri de pesmet panko (sau obișnuit, dar cu panko crusta va fi mult mai crocantă)
- ulei vegetal pentru prăjit
- sare după gust
- piper măcinat
- pentru servit, 1/2 de porție sos de roșii aromat (click pe link pentru rețetă)
Preparare Ardei umpluți cu tofu și sos de roșii
O ”poză de grup” cu toate ingredientele și câteva explicații scurte: am recomandat quinoa, dar am specificat că se poate înlocui cu orez sau chiar și cu cous cous, aceasta din urmă fiind varianta cea mai rapidă, pentru că nu va mai necesita fierbere, doar o rehidratare în apă fiartă cu sare în proporția indicată pe ambalaj. Dacă folosiți quinoa sau orez, trebuie fierte în apă cu sare până se înmoaie bine, apoi se scurg de apă și se folosesc (quinoa va trebui să fie insistent spălată într-o sită deasă pentru a îndepărta substanța numită saponină de la suprafața boabelor, altfel va avea un gust amar).
1. Se fierbe quinoa sau orezul (cous cous-ul), se scurge bine, bine de apă. Într-un castronel se pune tofu scurs de saramură, 1/2 din quinoa (orez etc), usturoiul și menta tocată. Se mărunțește totul cu blenderul de mână până se obține o pastă omogenă (1-2 minute).
2. Se adaugă restul de quinoa (orez etc), stafidele și 2 linguri cu vârf din cantitatea totală de pesmet. Se amestecă bine. Se condimentează cu piper negru măcinat din belșug, de sare nu va fi nevoie pentru că tofu e sărat deja.
4. Din făina rămasă, un strop de sare și apă rece, se face un aluat de consistența celui de clătite. (Se va adăuga atâta apă, treptat, până se atinge consistența perfectă). Ardeii umpluți cu tofu se îmbracă în aluat, se scurg bine apoi se dau prin pesmetul panko.
Notă: pesmetul panko este un pesmet mult utilizat în bucătăria japoneză, obținut din miez de pâine albă. Pesmetul panko are o granulație mai mare și asigură obținerea unor cruste foarte crocante și aurii.
5. Se încinge pe foc o tigaie și se adaugă ulei pentru prăjit din abundență. Când uleiul este încins bine, se pun ardeii îmbrăcați în panko la prăjit și se prăjesc pe ambele părți până devin aurii, apoi se scot pe șervete de hârtie absorbantă, să se dreneze de lichidul în exces.
Observație: prăjirea în baie de ulei este o tehnică ce permite obținerea unor preparate extrem de gustoase. Prăjirea, dacă este realizată corect, este foarte sigură pentru sănătate. Temperatura ideală de prăjire este 180 de grade, iar dacă nu aveți un termometru pentru a citi temperatura din baia de ulei, probați cu o lingură de lemn: dacă atunci când se bagă coada lingurii de lemn în ulei, în jurul acesteia se formează imediat mici bule de aer, înseamnă că uleiul este destul de fierbinte pentru a adăuga alimentele la prăjit.
6. Se aranjează pe farfurii cu sosul pe care vi l-am recomandat eu sau un alt sos, după preferință, și se servesc ardeii umpluți cu tofu imediat. Poftă bună! În imaginea de mai jos puteți vedea o secțiune a ardeilor care sunt nemapomenit de gustoși.
Câteva cuvinte despre colaboratorii mei: Inedit este singurul producător de produse din soia din România care proceseaza direct boabele de soia, in mod tradițional. Cu o experiență de peste 13 ani, portofoliul Inedit cuprinde cea mai variată gamă de produse premium, gata preparate, pe bază de boabe de soia nemodificate genetic.
Rețineți, dacă optați pentru un regim de viață vegan sau doar țineți un post prelungit, aportul de proteine din vegetale în doza corectă este esențial pentru sănătate. Informați-vă cu atenție și țineți cont că 100 de gr. de tofu conține 8,2 grame din doza zilnică recomandată de 25 de grame de proteine.
Lasă un răspuns