Pastă de pește – ton – rețetă simplă, în 5 minute
Pastă de pește – ton – rețetă simplă, în 5 minute. Cum se face o pastă de pește din conservă, aperitiv delicios și foarte rapid. Pastă de ton cu unt și maioneză. Pastă de pește rapidă pentru aperitive și tartine.
Această delicioasă pastă de pește am învățat să o fac de la sora mea Lavinia. Ea nu ratează nicio petrecere de familie să nu uluiască mesenii cu rețeta asta. Oaspeții gustă pe rând din toate, salată de boeuf, salată de ciuperci cu maioneză, mai un oușor umplut. Invariabil, după ce le-au gustat pe toate, revin la pasta de pește, complimentând de zor autoarea. În timp ce primește laudele – pentru că pasta de ton e absolut delicioasă – soră-mea se amuză copios. Se gândește că nu a lucrat mai mult de 5 minute ca să pună în practică rețeta.
O ALTĂ REȚETĂ A LAVINIEI – PASTA DE TON CU PHILADEPHIA – O GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Adevărul e că nu e vorba de o rețetă complicată. Ingredientele sunt la îndemâna oricui. Ceea ce face cu adevărat specială această pastă de pește – ton din conservă sau sardine, nu contează de care, doar să fie în ulei simplu sau, și mai bine, în suc propriu – este echilibrul perfect între aceste ingrediente adăugate. Pasta de pește a Laviniei nu e deloc uleioasă, de la prea multă maioneză. Nu are nici gust copleșitor de pește. Nu poți nici zice că se simte untul deasupra de orice. E o pastă cu textură plăcută, ușor tartinabilă și foarte gustoasă.
Eu sunt unul dintre oamenii care învață cu plăcere de la oricine. Chiar și de la sora cea mai mică! Mai mult, s-a întâmplat să mă învețe chiar și fiica mea câte ceva, de exemplu cum să pregătesc cel mai bun orez din lume – asta va urma într-un episod viitor. Am încetat, așadar, să mai pregătesc pasta de pește în alt fel, de când am descoperit rețeta Laviniei. Sunt sigură că ea nu se supără că-i dau secretul mai departe, pentru că e o tipă faină și generoasă și nu o laud doar pentru că-i soră-mea. Pur și simplu, așa e ea! Și-acum, simplissima rețetă de pastă de pește! De acum înainte, cred că va fi unul din aperitivele pe care le veți pregăti de câte ori veți avea o mică petrecere în familie, desigur, dacă vă place peștele.
Ingrediente Pastă de pește – ton – rețetă simplă, în 5 minute
- 100 de grame de pește din conservă, scurs de ulei sau sucul propriu
- 100 de grame de maioneză
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime
- zeama de la 1/2 de lămâie
- sare și piper alb măcinat
- opțional: 1 linguriță de ceapă eșalotă sau ceapă roșie rasă
- opțional: rondele de pâine prăjită, icre de somon sau de păstrăv, felii subțiri de lămâie și verdeață, pentru o prezentare ca cea din poze
Preparare pastă de pește – ton – rețetă simplă, în 5 minute
După cum cred că deja ați observat, rețeta asta are la bază părți egale de pește din conservă, maioneză și unt. E foarte ușor de redus sau multiplicat cantitatea de preparatului, pur și simplu rețineți că gramajul pentru fiecare din cele 3 ingrediente de bază este egal. Încă ceva, ca să meargă treaba bine și repede, scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale.
Prepararea
1. Se scurge prin sită peștele din conservă de lichid. Cu totul întâmplător, am descoperit că partea solidă dintr-o conservă obișnuită de ton în suc propriu are exact 100 de grame.
2. Maioneză am pregătit mai multă, pentru că am făcut această pastă de pește pentru o ocazie în care am oferit mai multe aperitive reci. Pur și simplu, se adaugă peste tonul bine scurs de lichid 100 de grame de maioneză (cântărită), nu are importanță ce fel de maioneză, poate să fie chiar și cumpărată sau, de ce nu, maioneză vegană, pentru cei care nu tolerează bine ouăle.
3. Opțional, puteți folosi și un strop de ceapă, care va aduce o notă de prospețime în această combinație. Eu folosesc maximum 1 linguriță de ceapă roșie sau eșalotă, pentru că acestea au un gust mai blând, rasă pe răzătoarea cea mai fină.
4. Puneți într-un castron tonul, maioneza și ceapa (dacă o folosiți).
5. Prelucrați totul cu blenderul de mână, până obțineți o cremă fină. În cazul în care nu aveți un blender de mână, mărunțiți cât mai bine peștele scurs de lichid cu cuțitul, apoi amestecați-l cu maioneză.
6. Adăugați acum peste pasta de pește și maioneză untul moale, în bucăți, și mixați (tot cu blenderul de mână sau cu un mixer) până ce se încorporează perfect.
Asezonarea
7. Orice preparat cu pește cere o notă de aciditate, în cazul acestuia, eu adaug zeama de la ½ de lămâie, voi puteți adăuga mai multă sau mai puțină lămâie, după gustul vostru.
8. În final, se asezonează pasta de pește cu sare și piper alb, după gust, se mixează bine, se înfoliază castronul și se dă la frigider ½ oră – 1 oră, înainte de servire.
Servirea
Pasta de pește – ton se servește ca aperitiv, rece, putându-se prezenta atât ca atare, într-un castron, eventual presărat cu un pic de verdeață (chives merge bine, sau mărar), se poate unge pe tartine de pâine prăjită sau proaspătă sau se poate monta pe tartine sau crackers, așa cum am procedat eu, cu ajutorul unui poș la care am atașat un dui cu deschizătura stelată. După ce am șprițat aveline de pastă de ton, le-am decorat cu icre de somon, câte o bucățică mică de lămâie și câte 1 fir de mărar.
Păstrare
Odată terminată, pasta de pește – ton se poate ambala într-o caserolă. Se presează bine cu lingura, ca să nu aibă găuri de aer și se acoperă cu un capac. Se poate păstra astfel ambalată timp de 3 zile la frigider, la o temperatură de 2-4°C. În aceste câteva zile ne vom strădui să-i găsim o întrebuințare potrivită.
Să vă fie de folos, poftă mare!
Lasă un răspuns