Musaca de vinete cu carne si cartofi – rețetă grecească
Musaca de vinete cu carne și cartofi – rețeta grecească. Moussaka – mousaca grecească explicată detaliat, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare explicat cu poze pas cu pas.
O musaca este una dintre acele mâncăruri gustoase și consistente potrivite pentru o masă în familie sau cu prieteni foarte apropiați. Asta pentru că, fară a fi un fel de mâncare pretențios, o tavă generoasă cu musaca e gustoasă și aduce multa satisfacție mesenilor. Și cum să nu-ți placa, până la urmă?! Straturi-straturi de vinete cremoase, bechamel, un sos de carne asemănător cu sosul ragu, legume și condimente bine alese… ce mai, o mâncare foarte bună!
Țările est-mediteraneene au fiecare cel puțin câte o variantă proprie pentru rețeta de musaca (moussaka).
Acestea pot diferi una față de cealaltă, începând de la felul de carne folosit și până la excluderea totală unui ingredient sau a altuia. Cu toate aceste diferențe, musacaua rămâne același lucru: o mâncare gătita în gratin, la cuptor, care consta în straturi de legume și sos de carne și bechamel.
Filiera prin care rețeta de musaca (moussaka) a ajuns pe mesele romanilor este evident cea turco-grecească. Vă propun cu multă plăcere rețeta mea de musaca cu vinete și cartofi, care-mi iese exact așa cum am mâncat-o în Grecia și pe care o fac după cartea de bucate Greek Cuisine.
Ingrediente musaca de vinete cu carne si cartofi
- 1 kg. de carne de vită, de miel sau de pui (pulpele dezosate nu sunt cea mai tradițională alegere dar musacaua iese super bună)
- 4 linguri de ulei de măsline
- 2 cepe
- 4 căței de usturoi
- 1 pahar (150 de ml.) vin roșu
- 4 linguri de bulion gros de roșii
- câte ½ de linguriță de: chimion macinat, ienibahar, scorțișoară
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1 linguriță de piper negru măcinat
- sare după gust
- sos bechamel din: 1 lingură ulei de măsline, 50 de grame de unt, 4 linguri de făină, 1 litru de lapte, sare, piper alb măcinat și nucșoară
- 2 gălbenușuri proaspete
- 1 pahar mic de iaurt grecesc (iaurt gras, consistent)
- 3 vinete de dimensiune medie
- 1 kg. cartofi dintr-un soi mai tare
- opțional: 50-60 de grame de brânză tare pentru răzuit pe deasupra, grecii folosesc kefalotyri dar niște parmezan va fi o soluție la fel de bună
- în plus: puțin ulei pentru vinete, sare, unt pentru uns forma
Mod de preparare musaca de vinete cu carne si cartofi – rețetă grecească
Pentru că sosul de carne va dura cel mai mult, modul de preparare al rețetei de musaca de vinete începe prin pregătirea acestuia. De reținut este că, pentru un maximum de autenticitate a preparatului, e recomandat să se pregătească fie cu miel, fie cu vita, însă și varianta cu carne de pui mi se pare foarte bună. Iese o musaca cu un gust mai blând, mai dulceag, pe care o consumă cu plăcere toți ai casei.
Cum preparam sosul de carne pentru musaca?
1. Carnea se curăță de pielițe și de grăsimea în exces și se dă prin mașina de măcinat carne.
2. Într-o cratiță largă se încing 3 linguri de ulei de măsline și se adaugă carnea, toată deodată (poza 1 de mai jos). Carnea trebuie să fie rumenită pe alocuri, de aceea se va amesteca destul de rar în cratiță, cam o dată la 5 minute, permițând cărnii care intră în contact cu tigaia fierbinte să prindă urme de rumenire.
3. Între timp, ceapa se taie mărunt și usturoiul se zdrobește.
4. Odată ce carnea s-a rumenit pe alocuri, se desface bine cu o lingură de lemn și se adaugă ceapa și usturoiul (poza 2 de mai jos).
5. După 5-6 minute, timp în care se amestecă des în cratiță, se adaugă vinul roșu (poza 3 de mai sus).
6. După 2-3 minute se adaugă 1 linguriță rasă de sare, oregano, piperul, ienibaharul, scorțișoara și chimionul măcinat, foile de dafin și bulionul (poza 4 de mai sus).
7. Se micșorează focul și se fierbe totul în jur de 30 de minute, adăugându-se câte puțină apă fierbinte când lichidul se evaporă prea tare. În final, se mai adaugă sare, dacă va mai fi nevoie.
Musaca de vinete – pregatire intermediara
8. Cât timp sosul se gătește pe foc mic, vinetele se spală bine, se șterg apoi îndepărtează vertical fâșii din coajă. Se îndepărtează codița și se feliază în felii groase cam de 1 centimetru.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
9. Feliile de vinete se așaza pe o farfurie, presărându-le cu sare ca să elimine lichidul amărui pe care îl conțin.
10. Între timp, se curăță cartofii. Se feliază în felii groase cam de 7-8 mm. și se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Se fierb cartofii atât cât să se înmoaie bine, dar să nu își piardă forma sau să devină sfărâmicioși. Durata gătirii depinde de soiul de cartofi folosit, eu recomand 8 minute. Odată fierți, cartofii se scurg de apa în care au fiert și se păstrează deoparte.
11. După aproximativ 15-20 de minute, vinetele se șterg cu atenție de lichid, cu șervete de hârtie absorbantă pentru bucătărie. Se adaugă peste vinete 1 lingură de ulei de măsline și se amestecă bine, apoi se pun pe un grătar încins 3-4 minute pe fiecare parte.
Desigur, vinetele se pot la fel de bine găti puțin într-o tigaie bine încinsă, fară grăsime adăugată, dar grătarul aduce și el un aport important la capitolul gust. De asemenea, vinetele se pot face și la cuptor, stropite cu ulei de măsline.
Sosul bechamel
12. Pentru asamblarea tuturor celor pregătite anterior într-o musaca grecească, mai e nevoie de sosul bechamel, care se va pregăti astfel: se încinge uleiul de măsline într-o crăticioară apoi se adaugă untul și se amestecă bine, să se topească rapid. Se trage crăticioara deoparte și se adaugă făina, amestecând ca să se impregneze bine cu grăsime, fară să se rumenească. Se trece crăticioara din nou pe foc și se adaugă treptat laptele fierbinte, amestecând constant, ca să nu facă niciun fel de cocoloașe. Se fierbe sosul până se îngroașă și se condimentează cu sare, piper și nucșoara rasă. (Click pentru rețeta de sos bechamel pas cu pas).
13. Separat, se bat bine gălbenusurile cu iaurtul. În acest amestec se adaugă 2-3 linguri de sos fierbinte și se bate energic. Apoi, amestecul de gălbenuș și iaurt se adaugă peste sosul bechamel, omogenizându-se perfect.
Porniți cuptorul si fixați-l la 190 de grade Celsius.
Asamblarea preparatului
Pentru rețeta de musaca grecească de vinete cu carne vom alege o forma încăpătoare, potrivită pentru cuptor. În principiu, una de 35×25 cm. cu o adâncime de 10-11 cm. e perfectă.
- Se unge bine forma cu unt. Se toarnă cam 1 polonic de sos bechamel pe fundul vasului și se așterne un strat de felii de cartofi (poza 1 din montajul de mai jos).
- Se adaugă un strat de sos de carne, atât cât să acopere cartofii (poza 2).
- Se adaugă un strat de sos bechamel deasupra stratului de carne.
- Se continua cu un strat de felii de vinete (poza 4).
- Straturile se adaugă succesiv, fară să aibă mare importanta în ce ordine. Important este să se adauge când și când cate un strat de bechamel, care are rolul de a lega toate celelalte ingrediente între ele.
- Se încheie musacaua cu un strat de legume (fie vinete, fie cartofi, ce vă rămâne în final). Deasupra ultimului strat se toarnă tot sosul rămas, pentru a obține un strat gros de bechamel, și se presară cu brânză răzuită (opțional).
Coacerea
Se dă musacaua la cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius, la o înălțime medie. Va avea nevoie de 35-40 de minute. O musaca de vinete cu carne este gata când s-a rumenit frumos. Se lasă musacaua în formă să se răcorească timp de cel puțin 15 minute înainte de a o servi.
Apoi, se porționează și… poftă bună! E bine de știut că o musaca grecească frumos porționată, așa cum ni s-a servit la taverne, se poate obține doar dacă vom avea suficientă răbdare să o lăsăm să se răcească bine. Complet rece, musacaua se taie în cuburi aspectuoase (ca în prima poză) care se pot încălzi în cuptor. E destul de greu să ai răbdare, însă, având în vedere mirosul atât de ispititor!
Poate te interesează și această variantă de musaca de cartofi de post.
Lasă un răspuns