Ciorba de perișoare
Dintre toate rețetele culinare, conaționalii noștri apreciază cel mai mult ciorbele. Există câteva feluri de rețete de ciorbă consacrate în țara noastră, fără de care bucătăria românească ar fi de neconceput: ciorba de burtă click pentru rețetă), ciorba de văcuță (click pentru rețetă), ciorba de perișoare fiind în mod clar printre acestea, alături de alte zemuri și ciorbeturi aromate. De curând am publicat și o variantă de ciorbă de perișoare de pui, în cazul în care vă tentează, v-o recomand cu mare bucurie.
Adevărul e că ce îi poate pica mai bine omului flămând, înfrigurat sau obosit, decât o ciorbiță caldă și gustoasă, plăcută și consistentă, care aluneca pe gât nici nu știi cum și când și mângâie cu blândețe pântecele înfometat ?
Poate v-ar plăcea să aflați că originea acestei ciorbe de perișoare, la fel ca a ciorbelor, în general, în bucătăria românească, este turcească și a ajuns pe meleagurile noastre cu popotele regimentelor de spahii otomani. Și în prezent, în bucătăria turcească există un preparat aproximativ identic celui pe care noi îl cunoaștem cu denumirea de ”ciorbă de perișoare” și care se cheamă, pe limba lui, Köfte Çorbası. Desigur, noi nu ne băgăm nasu-n ciorba altora, așa că propun să ne concentrăm mai departe strict asupra rețetei de ciorbă de perișoare pe care am să v-o propun.
Ingrediente Ciorbă de Perișoare
- 600 de grame de carne slabă, tocată
- 2 cepe
- 6 linguri de orez
- 2 ouă
- 1 linguriță rasă de paprika dulce (opțional)
- 3 morcovi
- 1 ardei gras
- 1 fir de păstârnac
- 1 țelină mică
- 1 rădăcină de pătrunjel
- opțional, 1 gulioară sau aproximativ 150 de grame de buchețele mici de conopidă
- 4 litri de supă degresată de pui sau de vită, sau, in lipsa acesteia, apă
- 1 roșie mare
- 200 de grame de smântână cu cel puțin 20% grăsime (opțional)
- verdeață tocată: pătrunjel, mărar verde, leuștean (toate sau cele preferate dintre acestea)
- sare, piper
- după gust: oțet, zeamă de lămâie sau borș, pentru acrit
Ciorba de Perisoare, preparare
1. Morcovii, ardeiul, păstârnacul, țelina, pătrunjelul, gulia (dacă o folosiți) și 1 ceapă se curăță, se spală bine și se taie în cubulețe potrivite. Se pun legumele într-o oală.
Se toarnă peste legume 4 litri de supă degresată rece și se dau la fiert. Opțional, se poate înlocui supa degresată (din oase de vită sau de pui) cu apă. Daca o facem doar cu apă, e important să se pună multe legume în aceasta zeamă. Trebuie să obținem o supă concentrată de legume, care este baza ciorbei noastre de perișoare.
O altă variantă ar fi să se călească toate legumele în 2 linguri de ulei, adăugându-se apa/supa doar după aceea. Acest procedeu, însă, aduce în mod inutil în preparatul final încă niște calorii (1 lingură de ulei = 100 de calorii). Steluțele de grăsime care arata atât de apetisant la o ciorbă se vor forma oricum, carnea conținând ea însăși suficientă grăsime. Pentru că la mine acasă nu se prea mănâncă ciorbele fară să fie drese cu smântână, consider că trebuie să păstrez zeama cu mai puține calorii, așa că mă feresc de călirea legumelor.
2. Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apă, într-o crăticioară. Când apa clocotește, se adaugă 3 linguri de orez (3 linguri de orez se păstrează deoparte, uscat).
Se opărește orezul 2 minute. Se scurge , apoi, printr-o sită și se clătește sub jet de apă rece.
Alte Rețete De Ciorbe Românești
Perișoare cu sau fără orez?
În restaurante, în compoziția pentru perișoare nu se pune niciodată orez. Motivul este acela că se prepară perișoare din cantități mari de carne, se fierb separat și se păstrează la frigider în zeama în care au fiert. În momentul în care se comandă o porție de ciorbă, se scot aceste perișoare din zeama lor și se încălzesc rapid în așa numita ”ciorbă de bază”, care, de obicei e făcută din legume și oase.
Totuși, subliniez că, în manualul de tehnologie alimentară, avizat de ministerul învățământului, care încă servește de suport de curs în toate școlile de bucătari din România, ciorba de perișoare conține și orez, așa cum vă puteți convinge dacă veți examina poza de mai jos.
Pentru restaurante, este mai practic să se facă perișoarele fără orez. Dacă ar conține orez, acesta ar înflori cât timp perișoarele sunt păstrate, iar acestea s-ar sparge. Așa că, dacă vreți să păstrați ciorba de perișoare pentru mai mult timp, puteți apela și voi la acest truc. În continuare, voi descrie cum fac eu perișoarele, acasă, pentru o ciorbă care urmează să se consume în scurt timp.
Prepararea si modelarea perisoarelor
3. Într-un castron se pun carnea tocată, orezul prefiert, cele două albușuri de ou (gălbenușurile se păstrează separat), a 2-a ceapă tocată foarte mărunt (cât bobul de orez), 1 mână bună de pătrunjel verde fin tocat, 1 linguriță de paprika dulce, sare și piper. Toate acestea se frământă bine.
4. Din această compoziție se formează perișoarele, de preferință cât mai mici, să poată fi luate în lingură. Eu nu le fac mai mari de 3 cm diametru, pentru că nu îmi place ca în ciorba de perișoare să am bucăți mari, dar asta e chestie de gust. Cu mâinile umede, prind bucăți mici (pe cât posibil egale) din compoziția preparată la pasul anterior și apoi le dau o formă rotundă, între palme. Așez perișoarele modelate pe o farfurie umedă.
Ciorba de perisoare, fierberea perisoarelor in supa de legume
5. Când apa și legumele încep să fiarbă în clocot, se adaugă în oală orezul rămas, bine spălat și scurs înainte.
6. Imediat după orez, se adaugă în oală perișoarele și se potrivește gustul zemei cu sare. Se reduce focul și se lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, cu clocote mici, mici de tot.
7. După 20 de minute de fierbere la foc mic, se verifică o perișoară, să fie gătit orezul de la mijloc. Se adaugă apoi în ciorbă și roșia decojită și tăiată cuburi mici. Se mai dă în clocot 2-3 minute.
Observație: dacă optați să acriți ciorba de perișoare cu borș, acum este momentul să îl adăugați! Clocotiți separat, într-o crăticioară, 250-500 ml de borș (după cât de acru vă place) apoi adăugați-l în oală și mai dați totul într-un clocot.
Se oprește focul și se adaugă verdeață tocată (mărar, pătrunjel verde, leuștean), păstrând 1-2 linguri pentru presărat în momentul servirii. Se acoperă cu capacul, „arestând” toate aromele în oala cu ciorbă, rămânând că verdeața adăugată la servire să învioreze vizual ciorba noastră de perișoare.
Cum se drege ciorba?
În unele zone ale țarii, toate ciorbele, inclusiv ciorba de perișoare, se consumă fară a fi drese. În Moldova, mai ales, există obiceiul de a acri aceste zeme cu borș, caz în care preparatul se va denumi ”borș de…”, în cazul nostru, evident, de perișoare.
La mine în zonă și mai cu seamă la mine în casă, nu prea se consumă ciorbele nedrese. Așadar, până ce ciorba de perișoare, finalizată deja la pasul 7 se răcorește puțin, eu bat într-un castron încăpător smântâna cu gălbenușurile și 2 linguri de apă rece.
Diluez apoi acest amestec, adăugând câte un polonic de ciorbă fierbinte și omogenizând energic. Se adaugă rând pe rând cate un polonic de zeamă fierbinte până când amestecul din castron se înfierbântă bine.
După ce amestecul din castron s-a înfierbântat, se răstoarnă în oală, omogenizându-l bine cu zeama din oală.
Se potrivește gustul ciorbei de sare, piper și acru (se poate acri și în farfurie, după preferința fiecăruia, cu oțet sau lămâie) și ciorba de perișoare este gata de servire:
Ciorba de perișoare se servește fierbinte, aducând la masă și ardei iute murat sau proaspăt. Este o ciorbă foarte gustoasă și plină de arome. Poftă mare!
MAI MULTE REȚETE DE CIORBE ȘI SUPE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Lasă un răspuns