Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate – rețetă simplă, de toamnă
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate – rețetă simplă, de toamnă, cu ingrediente la îndemâna oricui. Cât timp se coace prăjitura răsturnată cu mere? Câte calorii are o porție din acest desert simplu? Află totul din rețeta pas cu pas prezentată detaliat, mai jos.
Nu cred să fie vreo prăjitură mai simplă decât această prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. În același timp, cu greu îmi pot imagina una mai delicioasă și mai adaptabilă. Prăjitura asta se poate servi ușor călduță, cu o cupă de înghețată de vanilie, rece, cu frișcă bătută, cu sirop de caramel și așa mai departe. Eu o prefer simplă, pentru că iese însiropată, merele sunt dulci-acrișoare și pandișpanul pufos dar fiecare poate s-o personalizeze după plac, firește. Rețeta o las mai jos, pas cu pas.
MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI CU MERE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Ingrediente prăjitură răsturnată cu mere caramelizate
- 3-4 mere mari, acrișoare, cu pulpa tare (de exemplu Granny Smith), în total să cântărească 700-750 de grame
- zeama de la ½ de lămâie
- 4 ouă de mărime medie
- 120 de grame + 4 linguri cu vârf (100 de grame) de zahăr tos
- 25 de grame de unt
- 1 linguriță rasă de sare
- 150 de grame de făină
- 75 de ml. de ulei sau 100 de grame de unt topit, la temperatura camerei
- 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
Mod de preparare prăjitură răsturnată cu mere caramelizate
1. Într-o formă compactă, rezistentă la foc (metalică, ceramică, de sticlă termorezistentă, cu diametrul de 24 de centimetri), am caramelizat 4 linguri de zahar tos, în care, la final, am adăugat 25 de grame de unt și am amestecat. Am înclinat vasul cu grijă, să se îmbrace cât de cât și pereții acestuia cu caramelul. Pentru asta, am folosit mănuși de bucătărie, pentru că e general cunoscut ce groaznice arsuri provoacă zahărul caramelizat! După ce fundul s-a îmbrăcat bine în caramel, am lăsat forma deoparte, să se mai răcească.
Dacă vă întrebați dacă am pus forma de sticlă termorezistentă direct pe flacără, răspunsul este… da! Am menținut flacăra aragazului mică, în plus am o formă de foarte bună calitate. Voi nu trebuie să mă imitați, dacă vă temeți să nu se spargă forma, ceea ce chiar se poate întâmpla. Zahărul se poate carameliza separat, într-o crăticioară, apoi se poate turna în formă (tot cu mare grijă).
Atenție! formele de tort cu inel detașabil nu sunt recomandate pentru rețetele cu zahăr ars! În primul rând, zahărul va curge în cuptor (niciuna nu închide atât de bine), apoi pentru că zahărul caramelizat nu va adera de pereții formei! Dacă nu aveți o formă compactă, rotundă, puteți face prăjitura într-o cratiță obișnuită.
Pregătirea merelor
2. Între timp, am curățat merele de coajă și de căsuța semințelor și se taie în bucăți potrivite. În funcție de mărimea merelor, acestea se pot tăia în 8, 10, 12 sau mai multe felii. După ce am curățat și tăiat merele, le-am pus într-un castron și le-am stropit cu zeama de lămâie, ca să preîntâmpin pe cât posibil oxidarea (înnegrirea) acestora.
Atenție! Recomadarea folosirii merelor granny smith sau din alt soi cu pulpa tare, fără mult suc, nu e întâmplătoare! Alte soiuri de mere vor lăsa multă zeamă și asta va afecta consistența prăjiturii dar va infulența și timpul de coacere. Prăjitura se poate face și cu alte tipuri de mere, doar că va necesita un timp de coacere mai lung.
3. Între timp, forma s-a mai răcit și caramelul s-a întărit, așa că am distribuit merele în formă.
Prepararea compoziției de pandișpan
4. Înainte să mă apuc de compoziția de pandișpan pentru prăjitura răsturnată cu mere caramelizate, am aprins cuptorul și l-am fixat la 180°C, coacere statică (fără ventilație), căldură de jos și de sus.
5. În vasul mixerului, am pus ouăle întregi. Am adăugat sarea, 120 de grame de zahăr și 1 plic de zahăr vanilat. Am mixat ouăle cu zahărul la viteză mare, până când zahărul s-a dizolvat complet și am obținut o cremă spumoasă, deschisă la culoare.
6. Peste crema de ouă, am adăugat uleiul (75 de ml.), în fir subțire, bătând în continuare cu mixerul, la viteză medie. În locul uleiul, se poate folosi, așa cum am precizat în lista de ingrediente, unt topit, dar nu fierbinte.
7. După ce uleiul/untul s-au încorporat în crema de ouă cu zahăr, am adăugat făina, prin cernere, ca să se distribuie pe toată suprafața.
8. După ce am cernut toată făina, am încorporat-o cu spatula, prin împăturire, ca să nu se piardă aerul conținut de ouăle bătute. Nu folosesc praf de copt pentru acest pandișpan, așa că am nevoie de fiecare bulă de aer formată. Pentru asta, am amestecat cu o spatulă flexibilă, delicat, fără mișcări bruște. Astfel, am obținut o compoziție pufoasă de pandișpan, baza pentru prăjitura răsturnată cu mere caramelizate.
Asamblare și coacere
9. Imediat ce compoziția a fost bine omogenizată, am turnat-o deasupra merelor din formă. Am nivelat suprafața cu o spatulă lungă și am verificat imediat dacă e deja încins cuptorul.
10. Cuptorul era încins la temperatura setată de 180°C, așa că imediat am dat prăjitura la copt, la o înălțime medie. Prăjitura are tendința să se ardă pe suprafață, așa încât imediat ce mi s-a părut că s-a rumenit suficient, am acoperit-o cu o coală de hârtie de copt, umezită. Am copt prăjitura timp de 30 de minute la 180 de grade Celsius, până când a trecut testul scobitorii.
Atenție! Testarea gradului de coacere este necesară. Nu toate cuptoarele coc la fel, în plus, dacă ați folosit, cumva, alt soi de mere, așa cum am explicat la pasul 2, e nevoie să prelungiți coacerea până când prăjitura e bine coaptă la mijloc.
11. Am scos din cuptor prăjitura și am lăsat-o câteva minute (vreo 10) în formă. Ceea ce mai lipsea era doar s-o fac să fie… o prăjitură răsturnată cu mere! Cu un cuțit, am desprins-o de margini, cu grijă, de jur împrejur. Am acoperit forma cu un platou de dimensiuni mari și, dintr-o singură mișcare, am răsturnat prăjitura pe acesta.
12. Am lăsat această prăjitură răsturnată cu mere caramelizate să se mai răcorească puțin (vreo 15 minute), acoperită fiind cu forma. În acest răstimp, tot siropul delicios de caramel, format în timpul coacerii, va picura peste prăjitură și se va impregna în aceasta. În final, am ridicat forma cu grijă și iată prăjitura mea răsturnată cu mere caramelizate, apetisantă și aromată!
Servirea
Am lăsat prăjitura să se răcească bine și apoi am servit-o, de data aceasta simplă. Prăjitura răsturnată cu mere caramelizate se poate îmbrăca în frișcă bătută și devine un veritabil tort! În cazul în care optați să finisați prăjitura cu frișcă, musai s-o răciți și s-o păstrați la frigider, pentru că frișca se alterează ușor. Nu uitați s-o acoperiți, pentru a nu prinde mirosuri străine din frigider. Și… cam atât, bucurați-vă de fiecare felie!
MAI MULTE REȚETE CU MERE CARAMELIZATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE ORICARE DINTRE POZELE DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns