
Prăjitura tăvălită





Prăjitura tăvălită în cocos, Lamington cake, o rețetă de prăjitură simplă dar extrem de savuroasă și aromată. Pandișpan simplu, într-un sirop de ciocolată și tăvălit prin cocos, prăjitura tăvălită. Cum se prepară prăjitura tăvălită în cocos, Lamingtons, o emblemă națională a Australiei.
Dacă această rețetă de prăjitură tăvălită a ajuns în țara noastră tocmai din Australia, unde se numește Lamington Cake și e considerată, alături de nu mai puțin celebra prăjitură Pavlova, o adevărată emblemă națională, nu am de unde să știu. Nu am de unde să știu, dar, după umila-mi părere, e destul de greu de crezut. Uite, soacră-mea face prăjitura asta deseori iar băiatul ei mă asigură că i-o făcea și bunica. Băiatul ăsta, pe care soacra mi l-a încredințat cu destulă vreme în urmă, e pasionat de dulciuri, nu cred să facă vreo confuzie. Lui îi plac toate, de fapt, dar în topul preferințelor stau Albinița, tortul Diplomat și, mai nou, prăjitura ”Ecler la tavă”. Desigur, și prăjitura tăvălită, pentru că deseori îl aud spunându-i soacră-mii la telefon, atunci când urmează s-o vizităm, să-i facă dulcele ăsta pe care-l adoră din copilărie.
Evident, soacră-mea nu a auzit în viața ei de Lamington, dar, Doamne! Asta nu o împiedică să facă o prăjitură tăvălită absolut delicioasă. E chiar minunată prăjiturica asta, pentru că e simplă, ușor de făcut, deloc uscată, dar perfectă pentru mâncat cu mâna. Fulgii de cocos o îmbracă într-un strat fain care-i dă și textură, și gust, dar în același timp izolează stratul lipicios de ciocolată de degetele pofticioșilor.
Propunerea mea de azi, însă, e o rețetă de Lamington originală, să-i zicem, una de la mama ei cea australiană de acasă. Știați că această prăjitură e desertul tradițional de Ziua Australiei? Eu m-am inspirat de aici și mi-a ieșit o prăjiturică minunată.
Ingrediente Prăjitura tăvălită în cocos
Blat
- 250 gr. făină
- 250 gr. zahăr
- 5 ouă
- 1/2 plic praf de copt (5 gr.)
- 250 gr. unt topit
- 150 ml. lapte integral
- 1 lingură extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- 1 praf bun de sare
Sirop de ciocolată
- 200 gr. ciocolată
- 300 gr. lapte
- 300 gr. zahăr pudră
- 50 gr. unt
- esență de vanilie
Decor
- 100 gr. fulgi de nucă de cocos
Mod de preparare prăjitura tăvălită în cocos Lamington
- Se aprinde și se preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Se pune untul la topit într-o crăticioară, pe flacără mică, Când e gata, se lasă deoparte să se răcorească puțin.
- Se cântărește și se cerne făina, împreună cu praful de copt, printr-o sită deasă. Acest pas are menirea de a aera făina, făcând astfel să crească mai frumos blatul. În plus, prin cernere se elimină eventuale impurități.
- Se pun în cuva mixerului ingredientele uscate: făina cernută cu praful de copt, sarea și zahărul. Important: toate ingredientele să fie la temperatura camerei, pentru aceasta se scot cu cel puțin o oră înaintea preparării din cămară și din frigider.
- Se adaugă primul ou, se pornește mixerul și se amestecă ingredientele la viteză mică. Se adaugă restul ouălor unul câte unul. Următorul nu se adaugă până ce anteriorul nu s-a omogenizat în aluat.
- Se crește viteza robotului și se adaugă laptele integral, turnat ușor, în fir subțire.
- Tot în fir subțire, se toarnă și untul topit, adus cât mai aproape de temperatura camerei.
- Se adaugă și aroma de vanilie. Bineînțeles, aici este rost de variație, puteți folosi ce arome doriți și vă fac plăcere, chiar mă gândeam că prăjitura tăvălită ar merge perfect cu coajă de portocală, cu rom sau cu cafea espresso.
- Se mixează până când toate ingredientele sunt omogenizate, inclusiv zahărul s-a topit. Aluatul trebuie să fi crescut ușor în volum, culoarea este galben pal, consistența este groasă și totuși încă ușor lichidă.
- Se pregătește tava (dimensiuni 30 cm./20cm.) ungând-o cu unt și tapetând-o cu un strat subțire de făină.
Coacere prăjitură tăvălită – Lamington
11. Se toarnă compoziția în tavă și se nivelează.
12. Se coace la cuptorul preîncis la 180°C circa 30- 35 de minute. Se verifică dacă e coaptă în interior cu testul scobitorii. Dacă încă mai e nevoie să se coacă puțin, dar deasupra începe să se rumenească, se poate preveni arderea, punând deasupra o folie de aluminiu sau o coală de hârtie de copt, umezită. Ideea este că pandișpanul ideal pentru această prăjitură are o culoare deschisă, realizând un frumos contrast cu siropul de ciocolată în care este învelit.
13. După ce se scoate de la cuptor, se lasă pandișpanul să se răcorească timp de 5 minute după care se feliază în pătrate de circa 6 cm. pe laturi. Puteți alege ce dimensiuni preferați, se pot face și dreptunghiuri, dar când feliați, trebuie ținut seama că bucățile de Lamingtons vor crește puțin în dimensiune după ce vor fi îmbrăcate în sirop și vor fi tăvălite prin cocos.
Prepararea siropului
Cât timp se coace pandișpanul la cuptor, se trece la prepararea siropului de zahăr.
14. Peste un vas cu apă ce fierbe încet, se pune un grătar peste care se așează un bol în care punem toate ingredientele pentru sirop.
Cu alte cuvinte, acest sirop se prepară pe bain marie. Nu este nevoie să amestecăm de prea multe ori.
15. Când ciocolata s-a topit, se amestecă pentru a omogeniza compoziția și a obține o textură uniformă.
Asamblarea prăjiturii
Din start, în acest punct, trebuie să-mi cer scuze pentru poze, am ajuns în neplăcuta situație de a se face întuneric și de a fi nevoită să pozez la lumina becului.
15. Se pregătește un bol în care se toarnă fulgii de nucă de cocos. De menționat că cocosul poate fi înlocuit cu succes de alternative diverse – de la tradiționala noastră nucă măcinată până la fistic măcinat sau bucățele de ciocolată. De asemenea, fulgii de cocos se pot rumeni ușor într-o tigaie uscată.
Cu ajutorul unei furculițe, se scufundă fiecare bucată în siropul de ciocolată, învârtește apoi pe cealaltă parte după care se scoate, așteptând câteva secunde pentru a se scurge excesul de sirop.
16. Imediat după însiropare, fiecare bucată se tăvălește imediat prin nuca de cocos. Practic o îmbrăcăm pe toate suprafețele în nuca de cocos.
E bine ca în această etapă să se lucreze cât mai rapid deoarece însiroparea și tăvălirea sunt cu atât mai reușite cu cât pandișpanul e cald și siropul e lichid. Dacă se răcește și capătă o textură mai groasă cu care nu se mai poate lucra, se pune siropul înapoi pe baia de abur și se reîncălzește.
Servire prăjitura tăvălită – Lamington
După ce au fost însiropate și tăvălite prin cocos, e bine ca bucățile de prăjitură să fie lăsate să se împrietenească bine cu aromele pentru încă o oră înainte de a fi servite.
Pentru a se păstra în condiții bune timp de câteva zile, se recomandă a se depozita în containere închise ermetic. Asta în caz în care mai aveți ce să mai depozitați, nu de alta dar la cât sunt de bune, dispar iute și fără urmă.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns