Chec pufos cu dovleac copt – rețetă video
Chec pufos cu dovleac copt, foarte pufos, rețetă video. Lista de ingrediente și modul de preparare explicat detaliat pentru rețeta de chec cu dovleac, care iese foarte pufos, perfect copt, fără urme de aluat tasat, încruzit.
Checurile sunt printre cele mai iubite prăjituri, și pe bună dreptate. Dacă sunt pregătite corect, ies pufoase, cu textură plăcută, se păstrează bine la temperatura camerei și sunt delicioase atât la cafea cât și lângă o cană de ceai sau de lapte. De asemenea, o felie de chec merge perfect pentru pachețelul nostru sau al copiilor. Acest chec pufos cu dovleac copt, a cărui rețetă v-o prezint azi, nu face excepție. E foarte aromat, fraged și pufos, un pic umed dar foarte ușor, l-am îmbogățit cu arome delicioase, cu nuci și cu merișoare.
Atât ingredientul principal – dovleacul copt – cât și aromele pe care le-am folosit se potrivesc perfect cu atmosfera de toamnă și ne încălzesc sufletul. Mai jos, găsiți rețeta în format text, explicată pe pași, iar la finalul articolului găsiți rețeta video. Urmăriți-le cu atenție și vă va ieși un deliciu!
Ingrediente chec cu dovleac copt – rețetă video
- 250 de grame de piure de dovleac copt
- 4 ouă de mărime medie (cam 50 de grame bucata, cântărite cu tot cu coajă)
- 150 de grame de zahăr
- 1 linguriță rasă de sare – 6 grame, dacă doriți să cântăriți
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon sau 1 lingură de extract de vanilie
- coaja rasă fin de la o portocală bio
- 100 de mililitri de ulei
- 100 de grame de iaurt grecesc, cu 10% grăsime
- 250 de grame de făină de patiserie (000)
- 1 plic de praf de copt (10 grame)
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu – 6 grame, mai precis
- 1 linguriță de scortișoară
- opțional: 40 de grame de nucă tăiată din cuțit și 40 de grame de merișoare deshidratate
Mod de preparare Chec pufos cu dovleac copt – rețeta în format text, printabil
În alineatele următoare găsiți rețeta explicată pas cu pas, în format text. Dacă doriți să printați acest text (și lista de ingrediente pentru acest chec pufos cu dovleac), accesați instrumentul print/pdf de la finalul articolului.
Piureul de dovleac
1. Dovleacul l-am copt așa cum v-am arătat în clipul video de curând publicat. Puteți accesa rețeta detaliată, în care am explicat tot ce-i de știut despre coacerea dovleacului la cuptor, cu un click pe poza de mai jos.
2. Odată copt dovleacul, am pus bucățile moi într-un castron și, cu blenderul de mână, l-am transformat într-un piure fin. Din acest piure am cântărit, într-un castron separat, exact 250 de grame, cantitatea de care am avut nevoie pentru acest chec cu dovleac.
Pași preliminari
3. De la început, am pornit cuptorul și l-am setat la 180 de grade Celsius, căldură de jos și sus, în modul static, fără ventilație.
4. Am pregătit o formă de chec, cu dimensiunile de 26 x 11 x 8 cm, pe care am căptușit-o cu hârtie de copt. Ca să se potrivească perfect în formă, am așezat coala de hârtie de copt cu partea lucioasă în jos și am marcat cu un marker marginile formei, pe partea mată. De-a lungul liniilor marcate, am pliat hârtia, cu partea lucioasă spre interior. Cu foarfeca, am făcut tăieturi de la marginea colii până locurile unde am presat hârtia, corespunzătoare colțurilor formei. Am pliat hârtia de-a lungul liniilor și am transferat-o în formă. Procedând astfel, hârtia de copt se potrivește perfect în formă, fără cute și crețuri.
Prepararea compoziției pentru chec cu dovleac
5. În continuare, am ras coaja de portocală. Folosesc doar partea intens colorată, de la suprafață. Partea albă a cojii de portocală e foarte amară, nu are ce să caute în prăjituri. Portocalele de la care folosesc coaja sunta bio, cu coajă netratată. Înainte să le rad coaja, întotdeauna spăl bine portocalele și le șterg bine.
6. Toată coaja rasă de portocală am adăugat-o peste piureul de dovleac. În același piure, am adăugat și iaurtul grecesc și am amestecat bine, să se omogenizeze.
7. Am separat ouăle, colectând separat gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile le-am pus într-un castron încăpător iar albușurile direct în castronul mixerului.
8. Peste galbenușuri, am adăugat jumătate din cantitatea de zahăr și zahărul vanilat. Am mixat cu mixerul, până când zahărul s-adizolvat și am obținut o cremă spumoasă și densă, de o culoare galben pal. În crema de gălbenușuri, am adăugat treptat uleiul, puțin câte puțin, în timp ce am mixat la viteză medie.
Dacă vi se pare că nu obțineți o ”maioneză” perfectă, nu are nicio importanță! Continuați, prăjitura va reuși perfect și așa!
9. Odată încorporat uleiul, am adăugat în compoziția cu gălbenuș piureul de dovleac amestecat cu iaurtul și am mixat puțin, cât să se omogenizeze.
10. Peste făina cântărită într-un castron, am adăugat scorțișoara și praful de copt. Pe lista de ingrediente ați observat și bicarbonatul de sodiu. Poate părea ciudat că folosesc două substanțe diferite pentru afânare, dar chiar este nevoie! Cu toate că eu încerc să recomand pe cât mai puțin prafuri de crescut, țin cont că acest chec cu dovleac are o compoziție foarte umedă și grea iar praful de copt și bicarbonatul de sodiu acționează diferit, ceea ce va ajuta mult în timpul coacerii. Am amestecat ingredientele uscate cu telul în forma de pară, până s-au omogenizat.
11. Peste albușurile din castronul mixerului, am adăugat sarea și le-am mixat la viteză mare, până când s-a format o spumă ca zăpada. Am adăugat treptat zahărul rămas și am mixat în continuare. Ceea ce am urmărit a fost ca zahărul să se dizolve și să obțin o bezea fermă și lucioasă.
Amestecarea compoziției
12. Imediat, am adăugat ingredientele uscate în crema de gălbenușuri cu ulei și dovleac. Am cernut ingredientele uscate printr-o sită. Le-am încorporat, la început, cu telul în formă de pară. Am adăugat o treime din bezea, ceea ce a făcut compoziția mai ușor de amestecat. Am omogenizat energic, apoi am adăugat și restul de bezea. Această a doua tranșă de bezea am încorporat-o delicat, cu o spatulă flexibilă, numai prin împăturiri de jos în sus, așa încât să rămână compoziția cât mai aerată.
13. Către finalul omogenizării, am adăugat merișoarele și nuca tăiată din cuțit. Acestea pot fi înlocuite cu alte adaosuri, de exemplu cu bucățele de ciocolată. Am mai omogenizat de câteva ori și imediat am turnat compoziția în forma de chec pregătită cu hârtie de copt. Am nivelat puțin la suprafață, cu spatula, și imediat am dat checul la cuptor.
Coacere și servire chec pufos cu dovleac
14. Dacă există vreo etapă esențială pentru rețeta de chec pufos cu dovleac, aceea este coacerea. Am încercat mai multe rețete, așa cum v-am spus, iar indicațiile de coacere nu au fost OK. Pentru mine, e esențial să obțin un chec bine copt, fără porțiuni tasate, slăninoase.
Așadar, am copt acest chec cu dovleac la o înălțime medie, în cuptorul preîncălzit la 180°C. Coacerea am durat destul de mult, 1 oră și 20 de minute. După 40 de minute, pentru a preveni arderea suprafeței, am acoperit checul cu folie și am continuat coacerea încă 40 de minute.
Când este bine copt, checul e crescut iar dacă e ușor apăsat cu degetul, revine imediat înapoi. Neapărat, verific și cu scobitoarea! Înfiptă în mijlocul checului, aceasta trebuie să iasă curată, fără bucățele lipicioase.
15. Am lăsat checul să se răcească în formă, timp de 15 minute. După trecerea acestui timp, l-am transferat pe un grătar pentru răcirea prăjiturilor. Cu grijă, am îndepărtat hârtia de copt. Am lăsat checul să se răcească bine, până la temperatura camerei, abia după aceea l-am feliat, cu un cuțit bine ascuțit. Checul s-a feliat perfect, în felii cam de 1 cm grosime, fără să se sfărâme.
M-aș fi așteptat ca un chec cu dovleac să fie mai galben în interior. Miezul a ieșit destul de brun! Fără îndoială, ăsta e efectul cantității destul de mari de scorțișoară. Sigur este că nu aș renunța la aceasta, aroma ei e esențială în desertul ăsta! Am apreciat, însă, că a ieșit perfect copt, fără urme de aluat tasat, pentru că asta e tot ce urăsc mai mult la o prăjitură! Checul meu cu dovleac e ușor, un pic umed dar în același timp aerat și fără urme de tasare! Nu în ultimul rând, e foarte, foarte gustos, pufos, delicat, parfumat ca turta dulce!
Chec cu dovleac copt – rețeta video
Sper să vă placă și să încercați și voi rețeta!
MAI MULTE REȚETE CU DOVLEAC – DULCI ȘI SĂRATE – GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns