Dovleac copt – cum se coace dovleacul plăcintar la cuptor
Dovleac copt la cuptor – desert de toamnă cu 1 singur ingredient! Cum se coace dovleacul plăcintar la cuptor. Ludaie în șpohert, bostan copt. Desert simplu și elegant din dovleac copt cu zahăr și scorțișoară și înghețată.
Pe mine, personal, dovleacul în preparatele dulci nu m-a prea convins. Vukomir este cel pasionat de dulciurile cu dovleac, eu mai puțin. Plăcinta – ștrudelul – cu ludaie (adică dovleac, în ”limba” pe care o vorbim noi, în Banat) e unul dintre deserturile pe care el le preferă înaintea oricăror alte produse de cofetărie, oricât de meșteșugite. Rețeta de ștrudel cu dovleac o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Mult mai pe gustul meu au fost supele de dovleac sau dovleacul copt împreună cu fel de fel de rădăcinoase de toamnă. Iese o garnitură superbă! În fine, azi vorbim despre rețeta de dovleac copt, cea mai simplă dintre toate. Și, spre surprinderea mea, cu această simplissimă prelucrare, pot zice și eu că sunt cucerită de un desert cu dovleac! Chiar nu-i nevoie de nimic mai mult decât de însuși dovleacul copt, un pic de aromă de scorțișoară și o cupă de înghețată. Iese un desert de o superbă eleganță, în simplitatea lui!
Toate detaliile le veți găsi în cele ce urmează. Înainte de rețetă (atât video cât și pas cu pas) vreau să mai subliniez câte lucruri putem face cu dovleacul copt.
Cum putem folosi dovleacul copt?
1. Una dintre abordări este să-l servim simplu, cu înghețată de vanilie, așa cum am zis mai sus. E un desert de vis!
2. Dovleacul copt, curățat de coajă, se poate ușor transforma într-un piure fin. Acest piure de dovleac se poate încorpora în diferite creme, hummus etc. Amestecând cremă de brânză, dovleac și usturoi se obține o cremă aperitiv aspectuoasă și gustoasă. Rețeta de hummus cu dovleac copt o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
3. O abordare simplă este să se amestece pulpa de dovleac copt fin zdrobită cu usturoi copt zdrobit, un pic de ulei de dovleac, sare și piper după gust. Se va obține un piure extrem de gustos, care se poate servi ca garnitură sau ca aperitiv, alături de lipii prăjite, presărat cu cimbru sau alte ierburi aromatice.
4. Dacă decojim, totuși, dovleacul, putem face o garnitură de dovleac copt. În acest caz, îl putem tăia în cuburi mici pe care le condimentăm cu sare și piper. Stropim cu un pic de ulei și coacem la aceeași temperatură de 190°C cu ventilație sau 200°C fără ventilație (foc iute la aragaz). Când cuburile de dovleac încep să se rumenească și sunt moi în interior, sunt gata de servire.
5. Piureul de dovleac copt este un ingredient prețios al multor rețete de patiserie, paste etc. Acesta este folosit în muffins dar și în aluaturi dospite. Gnocchi cu dovleac au o culoare superbă și se prepară similar celor cu cartofi (click pe link pentru rețetă).
6. Nu în ultimul rând, piureul de dovleac copt este un aliment ideal pentru bebeluși! Acesta poate fi introdus în alimentație chiar de la începutul diversificării, de la șase luni. Alergiile la dovleac sunt extrem, extrem de rare iar copiii îl acceptă cu plăcere, fiind moale și dulce în mod natural. Vă invit să urmăriți clipul video de mai jos, are doar 2 minute!
Ingrediente Dovleac copt
- 1 dovleac plăcintar (al meu a avut 2 kilograme)
- opțional, puțin zahăr amestecat cu scorțișoară
- opțional, înghețată de vanilie pentru servire (doar dacă nu îi dați altă destinație)
Mod de preparare – rețeta video
Mod de preparare dovleac copt la cuptor – rețeta pas cu pas
Înainte de a mă apuca de curățarea dovleacului, am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus sau 200°C fără ventilație. Cuptorul trebuie să fie preîncins când voi da dovleacul la copt.
1. Dovleacul se poate coace atât cu coajă cât și decojit. Dacă îl veți coace cu coajă, veți constata că își păstrează forma mai bine. Dacă totuși vreți neapărat să decojiți dovleacul, procedeul coacerii nu se modifică. Eu nu l-am curățat.
2. Ordinea operațiilor premergătoare coacerii pe care am urmat-o a fost: am spălat și am zvântat dovleacul (întreg). I-am tăiat capetele uscate, atât cel cu codița cât și celălalt (am tăiat cât de puțin a fost posibil, să nu am pierderi mari). Am tăiat dovleacul în jumătate (pe înălțime). L-am scobit de semințe și filamente, folosind o lingură, apoi l-am făcut bucăți.
Am ținut cont că porțiunile concave, în care au stat semințele, au pulpa mai subțire decât celalalte, așa că pe acestea le-am lăsat în bucăți mai mari.
3. Am aranjat bucățile de dovleac pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Doar pe 3 dintre ele, pe care le-am servit ca desert, am presărat zahăr amestecat cu scorțișoară.
4. Am copt dovleacul în cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus. Coacerea durează 1 oră, depinde, însă, de cât de mari se taie bucățile de dovleac, de soiul dovleacului și de cuptor. În principiu, un dovleac copt are porțiuni frumos caramelizate (muchiile, mai ales) și este foarte moale, ușor de străpuns cu furculița.
5. După coacere, dovleacul se curăță ușor (în felul în care se curăță cartofii copți). O altă abordare este să se răzuiască pulpa coaptă cu o lingură, se va desprinde ușor de coajă.
Se poate coace dovleacul la Air Fryer?
Răspunsul este da, categoric! Setați aparatul la funcția air fry, temperatura de 190°C. În funcție de puterea modelului pe care-l aveți dar și de mărimea bucăților de dovleac, timpul de coacere poate fi diferit dar indiciile sunt aceleași: să fie moale și cu porțiuni rumene.
MAI MULTE REȚETE CU DOVLEAC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns