Chiftelute in sos de rosii cu busuioc
Mai sa nu-mi vina sa cred cand am realizat ca in cei patru ani si jumatate de cand am blogul nu am reusit sa postez nici macar o reteta de chiftele. Uimirea provine din faptul ca in acest timp am facut chiftele de nici nu-mi amintesc cate ori, chiftelute mici pe care le-am servit la aperitiv, chiftele generoase cu sosuri diverse si in cate si mai cate feluri, dar nici macar o data nu am reusit sa fotografiez procedeul si sa public reteta de chiftele pe blog. Ei bine, acest nemeritat embargo al chiftelelor trebuia sa inceteze, asa incat ma prezint azi cu o reteta de chiftelute in fata domniilor voastre. Reteta mea este o alternativa ceva mai usurica la chiftelele marinate ale bunicilor, care fara indoiala erau foarte gustoase, dar cam prea calorioase, asa incat am renuntat la sosul cu rantas si am introdus in combinatie aroma proaspata a busuiocului.
Ingrediente Chiftelute In Sos De Rosii Cu Busuioc:
- 200 de grame de carne tocata de vita
- 200 de grame de carne tocata de porc
- 1 felie de paine
- 1 ou
- 5 catei de usturoi
- 1/2 de legatura de patrunjel
- 1 varf de cutit de nucsoara rasa
- 5 linguri de ulei
- 2 cepe salote mici (sau 1/2 de ceapa mica)
- 4-5 ramuri mari de busuioc
- 1 conserva de rosii intregi in bulion (sau 4-5 rosii bine coapte, oparite si curate de pielita + 1 ceasca de 150 de ml. de bulion)
- 1-2 linguri de zahar (eu am folosit brun)
- sare si piper
- optional: 1 ardei iute rosu mic
Preparare Chiftelute In Sos De Rosii Cu Busuioc:
1. Prima data se pregateste sosul: intr-o tigaie se incing 2 linguri de ulei, se adauga salotele tocate si 4 catei de usturoi. Se calesc pana cand devin usor aurii si se adauga imediat rosiile cu tot cu bulion si 3-4 ramuri de busuioc proaspat (se poate inlocui cu busuioc uscat). Se completeaza cu apa calda (cam 300 de ml.) si se fierbe sosul pe foc potrivit pana cand rosiile se pot zdrobi cu usurinta iar usturoiul s-a inmuiat (cam 10-15 minute).
2.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
3. Cat timp cuptorul se incinge si sosul clocoteste domol, cele doua feluri de carne se pun intr-un castron potrivit iar felia de paine se inmoaie bine in apa (am ales sa pregatesc chiftelute dintr-un amestec de carne de vita si de porc tocmai in ideea de a le face mai usoare, dar se poate renunta la carnea de porc complet, pregatind aceeasi reteta din curcan, de exemplu).
4. Se stoarce bine felia de paine si se adauga peste carne, impreuna cu oul intreg, nucsoara, 1 catel de usturoi zdrobit, patrunjelul verde tocat, sare si piper dupa gust (cam 1 lingurita rasa din fiecare).
5. Se framanta bine compozitia, pana cand se omogenizeaza perfect, apoi, cu palmele umezite, se formeaza chiftelute de marimea unei mingi de pingpong, rulandu-le intre palme.
6. Se incinge uleiul ramas intr-o tigaie incapatoare si se adauga toate chiftelutele deodata, miscandu-le in tigaie in permanenta si rumenindu-le rapid la suprafata, cam 3-4 minute.
7. Se scot chiftelutele rumene pe servete absorbante de bucatarie ca sa se dreneze de ulei si apoi se transfera intr-un vas potrivit pentru cuptor, unde se vor mai coace timp de 8-10 minute. Cand sunt bine gatite, chiftelutele trebuie sa se simta elastice la pipait.
8. Intre timp, sosul se paseaza cu blenderul, se adauga dupa gust un ardei iute rosu foarte fin tocat, sare, piper si 1-2 linguri de zahar, gustand de mai multe ori pana se obtine un gust echilibrat de dulce/acrisor/sarat.
9. Se toarna sosul peste chiftelute si se dau la cuptor inca 10-12 minute.
In final, la suprafata vasului sosul trebuie sa fi format o pojghita fina iar aburii care se ridica din vasul cu mancare sa imprastie asemenea arome, incat si cel mai sceptic dintre sceptici sa isi simta papilele intrand in alerta.
Chiftelutele in sos de rosii cu busuioc se potrivesc grozav de bine cu paste si as recomanda pastele lungi (tagliatelle, spaghetti etc); se pastreaza 4-5 linguri din sosul de rosii cu busuioc in tigaia in care s-a pregatit, cat sunt chiftelutele la cuptor se fierb pastele in apa sarata, cam 7 minute, apoi se transfera pastele scurse peste sosul din tigaie, adaugandu-se si 100 de ml. din apa in care au fiert pastele. Se mai gatesc pastele in sos inca 2 minute si pe cand ies chiftelele din cuptor, e gata si garnitura.
In ce ma priveste, eu prefer sa mananc chiftelutele pregatite astfel doar cu niste paine buna, cu coaja crocanta, dar merg la fel de bine si cu un piure de cartofi, de ce nu? Oricum, sunt aromate, fragede de se topesc in gura, rapide si usor de facut. Presarati cateva frunze proaspete de busuioc, vor inviora mancarea nu doar vizual.
Lasă un răspuns