Ardei umpluți
Ardei umpluți cu carne tocată și orez, rețeta bunicii. Ardei umpluți cu carne tocată, serviți cu sos de roșii. Cea mai simplă rețetă de ardei umpluți. Ardei umpluți românești, rețeta clasică, cu umplutură din tocătură de carne și orez.
Am primit câteva mesaje de la tinere gospodine care îmi cereau o rețetă de ardei umpluți. Fară îndoială, fiind o mâncare atât de agreată de români, în repertoriul culinar al gospodinelor cu experiență trebuie să fie multe, multe variante ale acestui fel. Varianta mea de ardei umpluți cred că e cea mai simpla cu putință. E moștenită de la Buna și foarte, foarte puțin modificată. Cei care doresc rețete de ardei umpluți care să conțină o notă de inedit, pot încercă acești ardei umpluți de post, cu bulgur și sos de roșii sau ardeii umpluți cu orez si brânză, gătiți la cuptor.
Așa cum făcea Bună-mea ardei umpluți pe plită, așa îi fac și eu pe aragaz. Cuptorul nu-l aprind pentru ardeii umpluți. Mai ales că asta e o mâncare de sezon, în mod natural se face în toiul verii când e tare cald. Nici nu cred că ardeii umpluți trebuie fierți ceasuri în șir, ca sarmalele, baș că la noi in Banat li se spune „sarme de piparcă” (adica sarmale de ardei :P). Buun, deci daca tot au apărut prin grădini, dar și la piață, ardei grași frumoși, de producție românească, să nu mai pierdem timpul! Să ne apucăm de o porție bună de ardei umpluți!
Pentru ca lucrurile să fie cum nu se poate mai clare, rețeta asta simplă devine încă și mai ușor de pus în practică, pentru că am realizat pentru voi un tutorial video pe care-l găsiți imediat după lista de ingrediente.
Observație: această rețetă se poate face și cu ardei pentru umplut păstrați la congelator, pregătiți după rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente ardei umpluți
- 10-12 ardei grași, de o mărime medie (8-10 cm. lungime)
- 700 de grame de carne tocată, eu folosesc în amestec, ½ de porc, ½ de vită, am folosit chiar și de pui sau curcan pt. că, spre deosebire de sarmale, ardeii umpluți nu îmi plac grași
- 1-2 cepe (150 de grame)
- ½ de pahar de orez (75-80 ml, adică vreo 50 de grame) cu bobul rotund
- ½ de legătură de mărar
- ½ de legătură de pătrunjel
- 1 linguriță rasă de piper măcinat
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță paprika dulce sau iute (opțional, eu o pun pentru culoare și aromă)
- 250 de grame de roșii pasate sau 200 ml. de bulion
- 1 linguriță de pastă de roșii
- opțional: 1 ou întreg sau doar 1 gălbenuș dar merge chiar mai bine fără acesta
- 3 frunze de dafin
- sos: 200 de ml. de bulion de roșii concentrat, 3 linguri de ulei, 2 linguri de făină, frunză de dafin, sare, piper, zahăr sau un îndulcitor
Mod de preparare ardei umpluți – rețeta video
Prepararea ardeilor umpuți, rețeta pas cu pas, cu text și poze
Mai întâi să vă prezint ardeii! Provin din grădina proprie și nu sunt tocmai calibrați (unii mai mici, alții mai dolofani). Aproape toți sunt ceva mai mari decât preferințele mele când e vorba de ardei umpluți, dar frumoși și sănătoși.
Pregătirea ardeilor și a compoziției pentru umplutură
1. Înainte de toate, ardeilor li se scoate cotorul cu semințe, se curăță pe cât posibil și de nervurile din interior și se spală bine, lăsându-se apoi la scurs cu deschizatura în jos.
2. Carnea tocată se pune într-un castron (după cum v-am spus, am folosit și de vită și de porc).
3. Se toacă ceapa mărunt și se adaugă peste carne. Se adaugă și orezul spălat și zvântat, sarea, piperul, paprika, pasta de roșii și verdețurile tocate. Nu neglijați verdețurile, vor aduce prospețime acestui fel de mâncare de vară.
Dacă vreți neapărat să folosiți, adaugați și oul întreg sau gălbenușul. Oul are categoric un rol în a lega compoziția de carne și orez, dar o va și întări puțin. Dacă doriți o compoziție mai moale folosiți doar gălbenușul sau nu puneți ou deloc. Eu am renunțat de ani de zile să mai pun ou în compoziția pentru ardei umpluți. Chiar nu e nevoie de el și în plus umplutura iese mai fragedă dacă renunțăm la acesta.
4. Se amestecă toate foarte bine, până la obținerea unei compoziții omogene.
Umplerea ardeilor
5. Compoziția de carne și orez se îndeasă în ardeii umpluți, fară a-i umple însă complet (țineți cont că orezul se va mai umfla la fierbere). Opțional, putem înfunda ardeii cu un „capac” dintr-o roșie mică.
Gătirea
6. Se aranjează ardeii într-o oală potrivită, cu deschizătura în sus. Separat, se dă în clocot cam 1 litru și jumate de apă. Când apa clocotește, se toarnă cu grijă deasupra ardeilor din oală, să fie apă doar atât cât să acopere ardeii. Se mai presară un strop de sare, se adaugă foile de dafin și se pune oala pe foc.
Pentru a ține ardeii la loc fix sub apa care fierbe, eu obișnuiesc să le așez deasupea o farfurioară.
ALTE REȚETE DE MÂNCARE CU CARNE TOCATĂ
7. Când apa clocotește, se adaugă roșiile pasate sau bulionul. Se fierb ardeii la foc potrivit spre moale timp de 1 oră – 1 oră 1/2, suficient să se gătească și carnea și să fie fiert și orezul.
8. Unele variante recomandă fierberea ardeilor direct în sosul tomat (la Dana găsiți o astfel de rețetă). Eu nu procedez așa pentru că aici, la mine acasă, fiecare își are propriile gusturi. Dacă mie și soțului meu ne plac ardeii umpluți cu sos de roșii, fiică-mea, în schimb, preferă să îi mănânce cu o lingură de smântână.
În plus, mi se par mai ușor de păstrat și reîncălzit în propria „supă” în care au fiert. Ardeii umpluți chiar sunt una din mâncărurile pe care e foarte indicat să le prepari într-o cantitate mare și să le păstrezi la frigider pentru a doua sau chiar a treia zi. Apoi, parcă și aspectul e mai plăcut, se pot aranja mai frumos pe farfurie, în fine, motive destule să aleg să fac sosul separat.
În continuare, veți găsi descrierea modul de preparare pentru sosul pe care-l făcea bunica mea. În rețeta video de mai sus descoperiți o variantă dietetică, la fel de gustoasă.
9. Pentru sos, într-o crăticioară încing uleiul și adaug făina. Amestec rapid pentru că uleiul să se înglobeze în făină, fară să se rumenească. Imediat torn deasupra, puțin cate puțin și amestecând continuu, 250 de ml. din supa în care au fiert ardeii, fierbinte.
10. Va clocoti și se vă îngroșa imediat. Adaug bulionul (e bine să se folosească unul foarte concentrat) și amestec foarte bine, apoi adaug și frunza de dafin. Se fierbe sosul 4-5 minute pe foc mic, apoi se potrivește gustul cu sare, piper și zahăr (cam 2 lingurițe de zahăr, atât cât să echilibreze aciditatea roșiilor).
Pe farfurie așez ardeii umpluți calzi si îi stropesc cu sosul fierbinte.
Dacă vă interesează, descoperiți și o rețetă de Ardei Umpluți De Post:
Lasă un răspuns