Ardei umpluți de post
Rețetă de ardei umpluți de post pas cu pas, cu ingrediente naturale, ieftine și gustoase. Cum să faci ardei umpluți de post, rețetă cu poze. Ardei umpluți vegani, în sos de roșii. Ingrediente și mod de preparare pas cu pas pentru rețeta de ardei umpluți de post.
Am ajuns la un moment al vieții noastre în care ne-am cam reevaluat felul de a mânca. Aproape fără să ne dăm seama, am optat pentru o dietă mai degrabă vegetariană. Nu spun că am renunțat la carne, doar că nu o mai consumăm în fiecare zi, ci de maximum două ori pe săptămână. De fapt, asta a făcut să apreciem carnea chiar mai mult, savurând-o cu o plăcere cu totul nouă atunci când o avem la masă. Așadar, fără să fim neapărat niște persoane religioase, perioadele de post nu ni se mai par deloc chinuitoare. Firește, mă străduiesc să descopăr tot mai multe rețete fără carne și așa s-a întâmplat și cu acești ardei umpluți. De la varianta clasică de ardei umpluți am trecut la un preparat vegetarian, ardei umpluți cu orez și brânză iar până la rețeta de azi nu a mai fost decât un pas mic.
Cu mâna pe inimă vă spun, acești ardei umpluți cu bulgur, gătiți pe îndelete într-un sos de roșii gustos, sunt cu nimic mai prejos față de cei cu carne. Sunt foarte aromați și sățioși și i-am mâncat cu mare plăcere. Vă invit să descoperiți rețeta în cele ce urmează, sunt sigură că o să vă prindă bine în perioada de post pe care o traversăm.
Observație: această rețetă se poate face și cu ardei pentru umplut păstrați la congelator, pregătiți după rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente Ardei umpluți de post
- 6 ardei grași mari (nu contează culoarea, eu am folosit din cei albi și au cântărit în medie 85-90 de grame/bucată)
- 1 ceapă mare (150 de grame), tocată mărunt
- 1 morcov mic, curățat și ras pe răzătoarea mare
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 50 de ml. de ulei (eu am folosit ulei de măsline extravirgin care completează plăcut gustul mâncării, dar se poate folosi un ulei vegetal cum ar fi cel de floarea soarelui, de rapiță etc)
- 100 de grame de ciuperci, tăiate lamele/sferturi (în funcție de mărimea lor)
- 150 de grame de bulgur (îl găsiți în magazinele turcești/arăbești, dar și în unele supermarket-uri)
- 250 de grame de roșii în bulion
- 200 ml. bulion de roșii
- ½ legătură de verdeață tocată (eu am folosit mărar verde tocat)
- sare și piper proaspăt măcinat după gust
- opțional, 1 lingură rasă de făină și 1 linguriță de zahăr, pentru ajustarea sosului
- opțional, 3 roșii cherry
Ardei umpluți de post, mod de preparare
Pregătirea ardeilor
1. Ardeii se spală sub jet de apă, se zvântă bine și se scobesc cu grijă de cotoare și semințe, ca să nu se rupă. Se clătesc și în interior sub jet de apă rece, să se îndepărtează eventualele semințe rămase, apoi se pun la scurs, cu scobitura în jos.
2. Într-o tigaie încăpătoare, se încinge pe foc mediu ½ lingură de ulei, din cantitatea totală recomandată. Se rumenesc rapid ardeii pe toate părțile, fără a insista, doar cât să prindă un pic de gust de prăjit, apoi se scot din tigaie și se lasă deoparte să se răcească.
Pregătirea umpluturii
3. Într-o tigaie încăpătoare se pune restul de ulei și se încinge pe foc mediu. Se adaugă ceapa și morcovul și se presară de la început 1 praf de sare, pentru ca ceapa să-și lase umiditatea. Se reduce focul la mic și se călesc legumele, amestecând, frecvent, timp de 6-7 minute, până când ceapa începe să se înmoaie.
4. După ce ceapa s-a înmuiat – putem să ne dăm seama de asta observând momentul în care începe să devină ușor translucidă – se adaugă ciupercile. Se ridică focul la mediu și se călesc ciupercile 3-4 minute cu ceapa și morcovul.
5. Acum este momentul să se adauge bulgurul. De obicei îl măsor cu ceașca de ceai care se vede mai jos, acum l-am cântărit, intră exact 150 de grame de bulgur în ceașcă. În cazul în care nu ați mai folosit bulgur, să știți că e grâu dur prefiert și spart. Dacă nu îl găsiți și pace, cred că se poate înlocui cu spărtură de orez sau cu păsat.
6. Se adaugă bulgurul peste legumele călite și se amestecă bine. Se călește bulgurul cu legumele timp de 2-3 minute, atât cât să absoarbă uleiul din tigaie.
7. Se adaugă peste bulgur roșiile scurse de bulion (care se păstrează deoparte), tocate cubulețe. Se amestecă scurt și se oprește focul.
8. Se asezonează umplutura cu sare și piper după gust și se adaugă acum și verdeața tocată. Se amestecă bine.
Ardei umpluți de post, mod de preparare, umplere și fierbere ardei umpluți
9. Umplutura, ușor răcorită, se distribuie în cei 6 ardei pregătiți la punctul 2. Nu trebuie să fie umpluți chiar până sus ardeii, lăsând loc bulgurului să se umfle în timpul fierberii. Se așează ardeii umpluți de post într-o cratiță de mărime potrivită, cu gura în sus.
10. Opțional, se pot ”căpăci” aceși ardei umpluți de post cu câte o jumătate de roșioară, așa cum se vede mai jos.
11. Turnăm în cratiță bulionul de roșii și completăm cu apă clocotită, apoi așezăm cratița pe foc mediu, până când începe să fiarbă.
12. Așezăm acum deasupra acestor ardei umpluți de post o farfurioară cu fața în jos, ca să-i mențină în lichid în timpul fierberii, reducem focul la minimum și acoperim cu capacul. Fierbem ardeii umpluți timp de o oră, menținând tot timpul focul mic, fără clocote mari.
13. Dacă sosul de roșii de pe lângă ardei este prea lichid, la final, sau dacă este prea acru, putem să-l dregem amestecând 1 lingură rasă de făină și 1 linguriță cu 3 linguri de apă rece, până se omogenizează. Adăugăm peste făină și zahăr cam 100 ml. sos și amestecăm bine. Turnăm amestecul în oală și îl mai fierbem la foc mic-mediu, descoperit, cam 5 minute. În acest timp nu amestecăm, ca să nu spargem ardeii umpluți, dar scuturăm cratița, ca să se omogenizeze sosul. În final, asezonăm sosul și cu sare și piper după gust.
Servirea
Acești ardei umpluți de post se servesc calzi, ca fel principal, stropiți cu sosul din cratiță și eventual presărați cu puțină verdeață tocată. Sunt absolut delicioși, atât de buni încât nu simți câtuși de puțin lipsa cărnii din compoziție.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns