Chiftele simple și pufoase – rețetă tradițională
Chiftele simple și pufoase – rețetă tradițională. Rețetă de chiftele simple, cu poze pas cu pas. Cum se face o compoziție de chiftele pufoase. Chiftele pufoase din carne de porc. Chiftele aperitiv, gustoase și moi.
Aceste chiftele simple sunt unul din preparatele cele mai îndrăgite pe masa românilor, atât calde, servite cu piure sau alte garnituri cât și reci, sub formă de aperitiv. De altfel, e greu să-ți imaginezi un platou cu aperitive asortate fără de chiftele.
Toată lumea adoră acele chiftele pufoase, cu o crustă rumenă și crocantă și interiorul moale, bine condimentat. E firesc, până la urmă, de ce să-ți dorești niște ghiulele tari și fără gust? Ceea ce menține chiftelele pufoase este pâinea adăugată în compoziție, într-o proporție de bun simț, doar atât cât e nevoie ca să devină mai afânată compoziția de chiftele, nu cât să mâncăm chiftele de pâine cu urme vagi de carne.
DIFERITE REȚETE DE CHIFTELE (click pentru rețete):
E cât se poate de falsă percepția unora că ouăle ar fi cele care fac chiftelele pufoase. Dacă te gândești logic, cam ce se întâmplă când ouăle sunt gătite bine? Se întăresc, devin ferme și ușor gumate. Așa vor deveni și chiftelele în a căror compoziție se adaugă mai multe ouă decât este necesar. Există alte ingrediente care, adăugate în chiftele, pot influența în bine textura acestora. De exemplu, dovleceii rași sau cartoful crud ras, care fac chiftelele să devină foarte suculente.
În familia mea ne plac chiftelele la fel de mult tuturor, nimeni nu le poate refuza vreodată. Ni se pare unul din felurile de mâncare cu adevărat ”ca la mama acasă”, care ne fac să ne simțim confortabil și oarecumva ne alină. De aceea, pregătesc chiftele destul de des, în diverse variante, trei dintre ele putându-le descoperi în tabelul cu rețete de mai sus. Pregătesc cu plăcere chiftele și când avem câte o masă mare cu familia extinsă. Sunt sigură că de fiecare dată dispar până la ultima. Le pregătesc și când facem câte-o expediție în natură și plec de acasă cu un coș plin cu mâncare pentru picnic.
Rețeta de chiftele pe care v-o împărtășesc în cele ce urmează este una clasică, diferind de rețetele din cărțile de bucate ale Sandei Marin sau Silviei Jurcovan doar prin condimentele adăugate, cele care plac în mod deosebit familiei mele. De altfel, în lista de ingrediente de mai jos, sunt trecute la final, cu paranteza ”opțional”, așa că dacă nu vă plac, puteți renunța la ele fără probleme. Spor la treabă!
Ingrediente Chiftele simple și pufoase – rețetă tradițională
- 500 de grame de carne tocată de porc (eu am tocat acasă o bucată de pulpă de porc degresată)
- 80 de grame de pâine (2 felii de franzelă) înmuiată în apă și bine stoarsă
- 1 ou întreg
- 50 de grame de ceapă eșalotă/ceapă roșie sau ceapă obișnuită, tocată fin
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat
- 2-3 căței de usturoi zdrobiți (depinde de mărime, dar și de cât de usturoiat vă place)
- 1 linguriță rasă de sare
- ½ linguriță de piper
- 1-2 linguri de făină sau pesmet fin
- ulei vegetal (de floarea soarelui, rapiță etc) pentru prăjit
- 1 linguriță de paprika (opțional)
- ¼ linguriță de nucșoară (opțional)
- 1 linguriță de cimbru uscat (opțional)
Preparare compoziție Chiftele simple și pufoase
1. Modul de preparare este foarte simplu: primele 8 ingrediente de pe lista de mai sus se pun toate într-un castron încăpător, ele fiind cele necesare pentru compoziția de chiftele. Adică toate ingredientele, în afară de făină sau pesmet pentru tăvălit chiftelele, ulei și cele opționale, dacă nu doriți să le adăugați.
O precizare: dacă doriți, ceapa se poate căli câteva minute într-o crăticioară cu 1 linguriță de ulei. Drept să vă spun, de ani de zile am renunțat la a mai face asta. Chiftelele ies foarte bune și cu ceapa crudă, cu singura condiție să fie fin tocată.
După cum se vede în poza de mai jos, eu am adăugat și paprika, fără de care aproape că nu se face de mâncare în zona mea, nucșoara, al cărei parfum în adorăm și un strop de cimbru uscat. Dar, repet, e alegerea fiecăruia dacă pune sau nu aceste condimente în compoziția pentru chiftele.
Ce fel de carne folosim pentru chiftele?
În ceea ce privește carnea folosită, de data aceasta am folosit pulpă de porc, pe care am tocat-o acasă. Se poate folosi și carne de vită în amestec cu carne de porc mai grasă. Se poare folosi și carne de pui (pulpe), pentru o variantă mai lejeră caloric. Ideea este că e bine să folosim o carne care să fie potrivit de grasă, nu foarte slabă. Nu dorim să obținem chiftele uscate dar nici să curgă grăsimea din ele în timpul gătirii.
2. Toate ingredientele din castron se frământă bine și se obține compoziția de chiftele. Sfat: ca să apreciați perfect asezonarea, prăjiți o cantitate mică de compoziție (cât o alună) și gustați-o. Dacă după ce ați gustat această chifteluță minusculă considerați că mai trebuie sare și piper, potriviți gustul așa cum vă place.
Modelarea chiftelelor
1. Cu mâinile umezite cu apă, rupem mici grămăjoare (pe cât posibil egale) din compoziția de chiftele bine amestecată. Le rulăm între palme, modelându-le sub forma unor bile. Dimensiunea pe care eu le-o dau este cam cât o minge de pingpong (4-5 cm diametru). După preferință, le puteți face mai mici sau mai mari. Puteți și să le aplatizați ușor.
2. Pregătim făina sau pesmetul să ne fie la îndemână. Tăvălim chiftelele modelate prin făină sau pesmet.
3. Cam așa arată chiftelele modelate. În stânga sunt înainte și în dreapta după ce au fost tăvălite prin făină și apoi scuturate de făina în exces. Făina sau pesmetul vor ajuta chiftelele să formeze rapid o crustă la suprafață, menținându-le suculente în interior.
Cum se prăjesc sau se coc la cuptor chiftelele
În ultimii ani, a apărut tendința de a anatemiza anumite preparate dar și anumite procedee culinare. Unul dintre acestea este prăjirea. Nu pierd niciun prilej să reafirm că nu e nimic în neregulă cu prăjirea, dacă este făcută corect, la o temperatură înaltă. Recomand tuturor celor care se tem de alimentele prăjite să-și amintească faptul că acestea au un loc important în unele din dietele care sunt considerate cele mai sănătoase din lume.
La cuptor
1. Principalul avantaj al chiftelelor la cuptor este că veți elimina 74 de calorii/porție. La 100 de grame de chiftele, porția recomandată, acestea vor avea 130 de calorii.
Așadar, dacă doriți să pregătiți aceste chiftele la cuptor, asigurați-vă că ați folosit o carne grăsuță pentru compoziția chiftelelor. Asta ca să nu vă alegeți cu niște bile tari și uscate. Odată ce le-ați modelat așa cum arătat mai sus, așezați-le într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt. Lăsați 3-4 cm. între ele, pentru ca aerul fierbinte din cuptor să poată circula. După ce le stropiți cu 1-2 linguri de ulei, coaceți chiftelele în cuptorul preîncins la 210°C static sau 200°C ventilat, timp de 20 de minute, până când se rumenesc.
În tigaie
2. Cred că v-ați dat deja seama cu toții că eu prefer să prăjesc chiftelele. Pregătite astfel, au un gust mai bun și o crustă mai crocantă. Interiorul rămâne întotdeauna suculent și fraged. Într-o tigaie sau cratiță bine încinsă pe foc mediu-iute, se toarnă ulei vegetal cam de două degete și se încinge bine. Temperatura ideală pentru prăjit este în jurul a 170-180°C. În lipsa unui termometru special, puteți aproxima dacă uleiul este bine încins băgând în tigaie coada unei linguri de lemn. Dacă în jurul ei se formează imediat bule jucăușe de aer puteți pune și chiftelele la prăjit, pe rând, fără a le înghesui în tigaie.
3. Dacă uleiul este bine încins, va sfârâi când adăugăm chiftelele. Acestea se vor găti rapid, practic în doar 3-4 minute, timp în care le vom învârti pe toate părțile cu o furculiță.
E ușor de apreciat: mai puțin de 5 minute în tigaie sau 20 de minute la cuptor, care credeți că sunt mai pufoase și mai fragede?
4. Neapărat, după prăjire dar și după coacerea la cuptor, chiftelele se scot pe hârtie absorbantă, ca să se dreneze de grăsimea în exces. Astfel, crusta de la suprafață va rămâne rumenă și uscată, deloc unsuroasă.
Servire Chiftele simple și pufoase – rețetă tradițională
Chiftelele se servesc calde, cu diferite sosuri, salate sau garnituri, ca fel principal, sau reci, ca aperitiv, alături de alte aperitive asortate. Poftă mare!
Lasă un răspuns