Prajitura cu miere de albine Albinița – rețeta pas cu pas
Prajitura cu miere de albine ”Albinita”. Foi fragede cu miere de albine pentru prăjituri – cum se fac? Reteta de prajitura cu foi cu miere ”Albinita” sau ”Dulcineea”
Prajitura cu miere de albine o iubesc din copilarie si imi place si acum la nebunie. E una din prajiturile mele preferate: foi cu miere, fragede de se topesc in gura, crema vanilata si contrastul placut cu gemul acrisor, o minunata prajitura usoara, pufoasa si gustoasa. Nici nu știu să spun care ar fi desertul meu preferat între această prăjiturică pufoasă, prăjitura simplă cu brânză dulce și stafide și tortul diplomat, răcoritor și festiv.
Cand eram copil, aceasta prajitura cu foi cu miere de albine si crema de gris cu lapte vanilat se gasea in cofetarii sub denumirea de prajitura „Dulcineea” sau prajitura „Albinita” iar vecinii mei unguri faceau cate o tava zdravana de prajitura la sarbatori si ii ziceau ”Mezes-Cremes”. Stateam eu cu nasul lipit de vitrina cofetariei de la Kiutli si abia asteptam sa ajung la rand si sa-mi pudrez acelasi nas pofticios, infundandu-l in portia zdravana de prajitura pufoasa.
Mai jos, veti descoperi reteta de prajitura cu foi cu miere, crema si gem, atât în format video, cât și însoțită de imagini pas cu pas. Tineti cont ca nu e o prajitura pe care o puteti manca imediat ce ati terminat-o, cu toate ca timpul de preparare este cel specificat mai jos, de aproximativ o ora si patruzeci de minute, prajitura se va fragezi bine abia a doua zi, asa ca e bine sa programati prepararea ei cu o zi in avans. Din cantitatile de mai jos eu fac o tava de prajitura (finita) de 34×22 cm pe care o portionez in bucati mai mici sau mai mari, asa ca si numarul de portii este orientativ, puteti scoate 24 de bucati marisoare pana la 40 de bucati mici, potrivite pentru platourile cu prajituri asortate.
Ingrediente Prajitura cu miere de albine Albinita
Pentru foile cu miere:
- 600 de grame de faina + cateva linguri pentru presarat planul de lucru
- 150 de grame de zahar
- 200 grame de miere de albine (de oricare preferati, eu folosesc de obicei miere poliflora)
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu
- 100 de grame de unt cu 82% grasime
- 1 ou
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 2-3 linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul
Crema de lapte si unt si umplutura:
- 300 ml. lapte
- 150 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- 80 de grame de gris
- 200 de grame de unt cu 80% grasime
- 1 lingura de extract de vanilie
- 1 borcan de 370 ml. de gem acrisor (pasta de macese, gem de caise)
- zahar pudra vanilat pentru finisat prajitura
Mod de preparare Prăjitura cu foi cu miere de albine Albinița, rețeta video:
Mod de preparare prajitura cu foi cu miere de albine – rețeta în format text, cu poze
Cum se face aluatul de foi cu miere pentru prăjitura Albinita
1. Mierea de albine se cantareste direct intr-o craticioara. Se adauga untul (100 grame), sarea si zaharul si se pun pe foc mediu spre mic.
2. Se fierbe compozitia pana cand incepe sa bulbuceasca iar zaharul e complet dizolvat. Se da deoparte de pe foc si se lasa sa se raceasca.
3. Se cerne faina intr-un castron incapator, impreuna cu bicarbonatul de sodiu. Se face cu lingura o adancitura in mijlocul fainii si se adauga compozitia cu miere preparata la pasul precedent, deja racita, apoi oul batut cu furculita cat sa se lichefieze si extractul de vanilie. Se amesteca cu o lingura pana cand ingredientele lichide sunt inglobate in faina, apoi se rastoarna tot continutul castronului pe planul de lucru usor infainat. Tot acum pornim si cuptorul, fixandu-l la 180°C
4. Se framanta rapid aluatul, fara a insista prea mult, doar cat sa se obtina un aluat omogen. Daca aluatul pare prea uscat se adauga cate 1 lingura de lapte, treptat (doar cat e nevoie sa se lege).
5. Se imparte aluatul in 4 bucati cat mai egale, cel mai sigur fiind sa le cantarim.
Cum se întind și cum se coc foile
1. Rand pe rand, se intind cele 4 bucati de aluat sub forma unor foi dreptunghiulare subtiri (eu le dau dimensiuni ~36-37 cm x 25 cm), ingrijindu-ne permanent sa avem planul de lucru infainat bine, ca sa nu se lipeasca. Aceste foi cu miere de albine trebuie sa aiba dimensiuni cat mai egale, astfel se vor limita pierderile la final, cand trebuie sa indreptam marginile. De aceea, daca foile ies strambe sau inegale, se pot decupa marginile de aluat crud, lipindu-le acolo unde lipsesc si mai trecand o data cu sucitorul pe deasupra.
2. In trecut, aceste foi cu miere de albine, foarte subtiri, se coceau pe fundul tavilor unse si presarate cu faina. Acum nu mai trebuie sa ne chinuim sa facem asta si nici sa facem prea multa mizerie in cuptor, pentru ca avem hartie de copt. Asadar, tavile se captusesc cu hartie de copt, foile se ruleaza rand pe rand pe sucitor si cu ajutorul acestuia, transferam foile crude deasupra tavii, derulandu-le la locul lor, asa cum se vede din imaginile de mai jos.
3. Inainte de a da aceste foi cu miere de albine la copt, se perforeaza cu o furculita pe toata suprafata, ca sa prevenim cresterea neuniforma in timpul coacerii.
Coacerea foilor
4. Se coc rand pe rand fiecare dintre aceste foi cu miere de albine, in cuptorul preincins la 180°C, la o inaltime medie. Timpul de coacere este de 10 minute pentru fiecare foaie. În acest timp aceste foi cu miere de albine se vor colora intr-un brun-auriu frumos. Atentie, foile calde sunt foarte fragile! Trebuie sa le lasam sa se raceasca bine in tava sau sa le transferam cu tot cu hartia de copt de la baza pe o suprafata plana pana se racesc complet. Dupa ce se racesc, foile se vor intari foarte mult, vor fi ca niste biscuiti tari. Nu va alarmati, asa trebuie sa se intample, aceasta textura va ajuta foile sa absoarba multa umiditate din crema, fragezindu-se frumos.
Prepararea cremei de gris cu lapte si unt pentru prajitura cu miere de albine Albinita
1. Baza cremei pentru prajitura cu miere de albine este un gris cu lapte vanilat. Se pune laptele pe foc impreuna cu zaharul si sarea. Dupa ce laptele fierbe, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu. Se fierbe 4-5 minute amestecand constant cu telul in forma de para, apoi se da deoparte si se lasa sa se raceasca bine.
2. Dupa ce baza de gris cu lapte s-a racit, se adauga untul moale, taiat in cubulete, si extractul de vanilie.
3. Se mixeaza cu mixerul la viteza mare pana cand se formeaza o crema spumoasa si alba.
Asamblarea prăjiturii
1. Pentru a asambla a noastra prajitura cu miere de albine, se aseaza prima foaie cu miere de albine intr-o tava de dimensiune potrivita. Se acopera prima foaie cu jumatate din crema de lapte si unt, niveland-o foarte bine, pentru ca si de asta depinde aspectul final al prajiturii.
2. Se acopera crema cu urmatoarea foaie si se preseaza usor, aplicand o presiune constanta cu palmele pe toata suprafata. Se acopera a doua foaie cu gemul, pe care, deasemea, incercam sa-l distribuind cat mai frumos. O umplutura cu denivelari va duce la o prajitura cu aspect neuniform, portii inegale etc.
3. Se acopera gemul cu a treia foaie, se preseaza usor si se adauga restul de crema. Dupa nivelarea cremei, acoperim totul cu ultima foaie. Prajitura noastra cu miere de albine este gata asamblata. Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura cu miere in aceeasi zi, foile vor fi casante si tari.
A doua zi, indreptam cu un cutit marginile prajiturii, apoi putem portiona a noastra prajitura cu miere de albine in portii dupa plac.
Dupa ce se portioneaza, suprafata prajiturii se pudreaza cu zahar praf, o asezam pe un platou si… pofta mare s-aveti!
Lasă un răspuns