Tort de bezea cu piersici si fructul pasiunii
Incredibil, dar chiar mi s-a facut dor de un tort! Zic incredibil, pentru ca rareori gust, dar mai sa si fac cate unul. In fine, se pare ca mi-a venit randul sa fac un tort nu dupa vreo reteta consacrata, ci dupa cum m-a lovit inspiratia. La mine inspiratia e data de ingredientele de pe stoc: am gasit de cumparat fructul pasiunii (maracuja), si cum nu am mai vazut la vanzare asa ceva de sase ani, trebuia sa aduc acasa cateva bucati; „cateva bucati” nu inseamna un kilogram, pentru ca trufandalele astea exotice sunt cam piperate, asa ca trebuia sa le combin cu ceva ce sa se potriveasca si-asa au intrat piersicile in combinatie . Si pentru ca saptamana trecuta m-am cam intins la placinte, mai aveam si cateva albusuri congelate, fapt concret care a impus ca tortul meu sa fie de bezea. Rezultatul, fara sa fie unul din acele torturi festive, foarte consistente, e usor ca spuma, are consistenta unui semifredo si un gust proaspat si racoritor.
Ingrediente Tort De Bezea cu Piersici Si Fructul Pasiunii:
- 6 albusuri
- 1 praf de sare
- 7 linguri de zahar tos
- 250 de grame de piersici din compot, fara pielita si bine scurse de sirop
- 8 bucati fructul pasiunii
- 250 de grame de mascarpone
- 500 de grame de smantana pentru frisca
- 4 linguri de zahar pudra
- optional: pulpa de la 1/2 piersica taiata cubulete
Preparare Tort De Bezea cu Piersici Si Fructul Pasiunii:
1. Albusurile se bat spuma tare cu 1 praf de sare, se adauga pe rand 6 linguri de zahar tos si se bate in continuare pana ce zaharul s-a dizolvat complet si bezeaua este tare si lucioasa. Din bezeaua ferma obtinuta se formeaza cu ajutorul posului 2 discuri identice, cam de 21 de cm. diametru, pe o coala de hartie de copt asezata in tava (se pot desena cercuri pe dosul hartiei de copt, pentru a va ghida). Se coc blaturile in cuptorul preincalzit la 120 de grade timp de 1 ora- 1 ora si jumate, pana se usuca bine iar hartia de copt se desprinde de pe fundul blaturilor cu usurinta (mai multe detalii despre blaturile de bezea – click).
2. Cat timp blaturile se racesc, se pregateste crema de piersici si mascarpone: piersicile foarte bine scurse de sirop se paseaza cu blenderul de mana pana ce devin un piure fin.
3. Branza mascarpone se bate putin cu mixerul, cat sa se desfaca, apoi se adauga lingura cu lingura piureul de piersici, mixand energic dupa fiecare cantitate de piure. In final, se adauga 2 linguri de zahar pudra si se bate pana se obtine o crema spumoasa, care se da la frigider inainte de a umple tortul cu ea.
Pentru cei care nu cunosc fructul pasiunii (numit si maracuja), de la fruct nu se foloseste decat nectarul dens care imbraca semintele, cam ca si la rodie. E foarte putin, dar foarte, foarte aromat.
4. Se golesc semintele de fructul pasiunii cu o lingurita si se colecteaza intr-o craticioara. Se adauga 1 lingura de zahar tos si cam 100-150 de ml. de apa. Se pune craticioara pe foc si se fierbe in clocot, in timp ce cu o lingura se preseaza bine semintele ca sa elibereze nectarul. In doar 3-4 minute, se va forma un jeleu (se va observa cum adera pe peretii craticioarei).
5. Cam 3/4 din jeleul obtinut l-am dat printr-o sita, ca sa retin semintele, iar ceea ce a ramas am folosit la ornarea tortului (cu tot cu seminte continute de cantitatea respectiva, semintele separate dupa trecerea prin sita se arunca).
6. Recomand sa se asambleze tortul direct pe platoul pe care se va servi, pentru ca e foarte fragil si va fi foarte dificil sa fie mutat. Se pregateste 1 inel pentru torturi si se fixeaza asa incat sa se potriveasca perfect blatului de la baza. Se aranjeaza in inel unul dintre blaturile de bezea, se acopera cu 1/4 din crema de persici, se adauga cubulete de piersica (poza 1) apoi se acopera cu o alta cantitate de 1/4 din crema (daca nu folositi cuburi de piersica, adaugati deodata 1/2 din crema).
7. Se adauga cu grija jeleul de fructul pasiunii (care trebuie sa fie la temperatura camerei sau foarte, foarte putin caldut), incepand de la mijloc catre margini, eventual formand mici adancituri cu dosul lingurii in crema asa incat jeleul sa nu se scurga afara (poza 2).
8. Incepand de la margini, se adauga restul de crema de piersici, chiar daca nu va acoperi chiar complet jeleul nu are importanta, ceea ce tebuie urmarit este sa nu se scurga jeleul din tort afara (poza 3).
9. Se adauga al doilea blat si se preseaza foarte usor (poza 4).
10. Se inveleste inelul pentru tort cu folie alimentara, acoperindu-l bine pentru a feri tortul de alte mirosuri pe care le-ar putea prelua din frigider si se da la rece macar 2 ore.
11. Dupa ce tortul este bine racit se indeparteaza inelul (poza 5). Se poate decora dupa preferinta, dar in niciun caz nu cu pasta de zahar sau martipan, este un tort foarte umed si moale si nu ar putea sa sustina nimic greu.
12. Eu am recurs la varianta cea mai simpla si am imbracat tortul in frisca: 500 de grame de smantana pentru frisca, foarte rece, se bat cu mixerul la viteza mare pana cand incep sa formeze mici creste deasupra. Se adauga 2 linguri de zahar pudra si se bate in continuare pana ce se intareste frisca, dar nu mai mult, pentru ca frisca naturala se poate separa in unt si zer. Eventual, frisca se poate stabiliza cu 1 pliculet de intaritor pentru frisca.
13. Am imbracat marginile tortului cu frisca turnata cu ajutorul posului cu o deschizatura stelata de dimensiuni mari, pe partea superioara am netezit frisca folosind un cutit lung si am spritat si cateva rozete.
14. In final, am turnat cu o lingura, pe partea superioara a tortului, jeleul de fructul pasiunii cu tot cu seminte, foarte usor incalzit, ca sa redevina fluid. Semintele sunt crocante, un contrast placut la un tort atat de moale.
Tortul se da la rece inainte de a fi servit, preferabil peste noapte (atentie, e important sa fie acoperit pentru frisca preia foarte usor mirosurile straine de prin frigider si nu cred ca doreste cineva un tort cu aroma de salam sau sunca). Pana a doua zi, bezeaua se va imbiba cu lichidul pe care il vor lasa frisca si crema de mascarpone si piersici si vom obtine, practic, atunci cand vom taia tortul, o felie de spuma stratificata, foarte placut aromata.
Pofta buna!
Lasă un răspuns