Friptură de porc la cuptor
Friptura de porc la cuptor din pulpă sau spată. Cum să faci o friptură de porc la cuptor cu sos de legume, condimentată și rumenă, perfectă pentru orice ocazie. Cea mai fragedă friptură de porc la cuptor după o reţetă simplă, prezentată pas cu pas.
N-am fi cu adevărat bănățeni dacă nu am fi pasionați de friptura de porc, nu-i așa? Ei bine, pentru noi ”o friptură” înseamnă o bucată mare de carne făcută la cuptor, care are crusta rumenă și condimentată, în timp ce carnea din interior este fragedă și suculentă. Așa ne-am obișnuit, ca friptura să fie această mare bucată gătită sărbătorește. Carnea feliată friptă în tigaie, în schimb, obișnuim s-o numim escalop sau pur și simplu felii de ceafă (pentru că ceafa este bucata care se pretează la modul acesta de gătire) friptă la tigaie/grătar etc. Alte rețete de friptură de porc pe care le recomand sunt friptura de porc cu bere sau cotletul de porc la cuptor.
Gândindu-mă la asta mai pe îndelete, cred că strictețea cu care, în zona mea, atribuim denumirea de friptură de porc doar bucăților mari, gătite întregi, se datorează influenței austro-ungare, extrem de evidentă în bucătăria noastră și în general în toată rânduiala gospodărească a caselor și așezărilor din Banat. Și-apoi, schweinbraten e ceva ce ne face să retrăim frumoase amintiri cu prânzuri fabuloase din vremea copilăriei, când bunicii noștri încă erau aici, vioi și în putere și când părinții noștri erau niște tineri frumoși. Bună era friptura aceea, frumoase erau timpurile, plăcute sunt aducerile aminte!
Această fabuloasă friptură de porc se face de obicei din bucăți mari de pulpă sau spată de porc, dezosată. Oasele sunt și ele de trebuință, dând consistență și savoare sosului. O bucată zdravănă de ceafă, deși mie, personal, mi se pare cam grăsuță pentru abordarea asta, se poate pregăti în același mod. Personal prefer să fac friptura asta din spată, care are un țesut muscular ușor marmorat cu grăsime, dar nu multă, iar fibrele musculare sunt mai delicate, mai moi decât cele din pulpa de porc.
Ingrediente Friptură de porc la cuptor
- 1 bucată de 2,5-3 kg. de spată/pulpă sau ceafă de porc
- 400-500 de grame de oase de porc, tăiate cu satârul în bucăți
- 3 morcovi potriviți
- 2-3 cepe mărișoare
- 1 bucată de rădăcină de țelină (cât 1 ou mare)
- 2 fire de păstârnac sau pătrunjel rădăcină
- 1 căpățână de usturoi
- 1 măr mare, acrișor
- 1 lingură rasă de sare grunjoasă
- 1 linguriță cu vârf de piper negru măcinat
- 1 linguriță cu vârf de chimen măcinat
- 1 linguriță de paprika dulce
- în plus, pentru sos: 1 lingură de cremă balsamică, 20 de grame de unt, sare și piper după gust
Mod de preparare friptură de porc la cuptor
Condimentare carne de porc
1. După cum vedeți, am pregătit o frumoasă bucată de spată de porc pe care am dezosat-o (oasele le-am folosit ceva mai târziu) și am degresat-o. Am sărat carnea bine, frecând-o peste tot cu sare grunjoasă, am frecat-o și cu piper, apoi cu chimenul măcinat. Dacă nu vă place în mod special chimenul, cu toate că este condimentul specific acestei fripturi, puteți să îl înlocuiți cu o altă aromă (cimbru, rozmarin) sau pur și simplu să renunțați la el.
2. În final, am presărat pe carne și paprika și i-am aplicat un masaj energic, ca să intre bine condimentele în ea. Ideal ar fi ca după condimentare să înveliți bine carnea în folie alimentară și să o lăsați câteva ceasuri bune (chiar și peste noapte) la frigider. Eu am înfoliat-o și am lăsat-o doar 1:30 ore la temperatura bucătăriei, timp în care carnea s-a și temperat, pentru că nu este bine să băgăm în cuptor carnea rece, din frigider, trebuie să îi permitem să revină la temperatura mediul ambiant înainte de gătire.
Gătire – friptura de porc la cuptor
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 220°C. Până se încinge cuptorul, curățăm și tăiem în bucăți mari toate legumele și mărul, pe care le așternem într-o tavă potrivită pentru cuptor și pentru mărimea bucății de carne pe care urmează s-o gătim. Căpățâna de usturoi o tăiem în două, transversal, și îi facem loc și ei în aceeași tavă. Dacă aveți un vas de jena cu capac suficient de mare ca să intre carnea în el, e alegerea perfectă, dacă nu, orice tavă potrivită pentru cuptor este foarte bună.
2. Printre legume facem loc și oaselor tăiate bucăți.
3. Așezăm deasupra legumelor și oaselor bucata de carne condimentată și temperată. Oasele și legumele vor susține carnea de parcă ar fi pe un grătar, așa încât ea nu va atinge efectiv fundul tăvii. Turnăm în tavă un lichid, care poate fi vin, bere sau pur și simplu apă. Eu am pus apă, cam 600 ml, cât să nu atingă partea inferioară a bucății de carne.
4. Se dă carnea la cuptorul preîncins la 220°C timp de 15 minute, apoi se scoate și se stropește cu lichidul din tavă. Se reduce temperatura cuptorului la 180°C.
5. Profităm de timpul în care cuptorul se răcorește puțin și învelim carnea cu folie de aluminiu, dacă nu avem capac. Eu folosesc folia de aluminiu fără teamă, chiar nu cred toate basmele care circulă pe internet. Se bagă tava sigilată cu folie sau acoperită cu capacul în cuptorul încălzit la 180°C – 170°C ventilat – și se socotesc câte 45 minute de gătire/kilogramul de carne. Bucata mea de spată a cântărit 2.9 kilograme (după dezosare/degresare) așa că am socotit că e nevoie de 2:15 ore.
6. După 1 oră (aproximativ la jumătarea timpului indicat de gătire) am scos tava și am întors carnea pe partea opusă. Am sigilat tava la loc și am băgat-o din nou în cuptor, pentru restul timpului (1:15 ore) de gătire indicat.
Rumenirea finală
1. La scurgerea timpului de gătire, se scoate tava din cuptor și se descoperă. Se ridică temperatura cuptorului la 230°C. Se întoarce carnea cu partea frumoasă în sus și se stropește cu sucul din tavă. Se bagă din nou în cuptor, pentru rumenire, timp de 15 minute.
2. Așa arată friptura în final, după ce se rumenește frumos. În acest stadiu, se scoate din tavă și se lasă deoparte să se odihnească măcar 25-30 de minute înainte de servire. În acest timp carnea se va frăgezi minunat.
Pregătirea sosului pentru friptură
Cât timp friptura de porc se odihnește, lichidul din tavă se degresează cât de bine posibil. Pentru asta, vom culege cu o lingură grăsimea care plutește la suprafață, de care nu vom avea nevoie. Există și decantoare speciale care separă lichidul de grăsime, dacă aveți unul, va fi cu atât mai ușor.
1. Se trece prin sită lichidul degresat, vom avea nevoie de aproximativ 400-500 ml. Se aleg câteva bucăți din legume, avem grijă să fie morcovi, care vor da o culoare frumoasă, tot usturoiul copt, stors din coji, dar și feliile de măr, care vor da dulceață sosului. Se pasează legumele cu blenderul de mână și se diluează cu lichidul, adăugat treptat.
2. Acest piure semilichid se trece din nou prin sită, pentru a reține eventualele bucățele aspre rămase de la legume. Consistența se poate ajuta cu încă puțin lichid din tavă, în cazul în care este prea gros. Se pune totul într-o crăticioară, se înfierbântă pe foc, se adaugă crema balsamică și sare și piper după gust. Crema balsamică va da o culoare brună foarte plăcută, în plus, un pic de aciditate, necesară unui sos atât de consistent.
3. În final, se adaugă untul și se amestecă până se încorporează în sos, apoi sosul cald se transferă în sosieră și se servește cu friptura.
Servirea
Friptura de porc la cuptor se servește în mod tradițional cu găluște de cartofi sau semmelknodel, găluște de pesmet. Bineînțeles, friptura fragedă, feliată frumos, la fel și găluștele, sunt stropite cu sosul delicios al fripturii.
Noi obișnuim să aducem în combinația asta ceva dulce-acrișor, de obicei un compot sau fructe caramelizate la tigaie. Mai jos, în farfuria mea puteți vedea felia de friptură la cuptor cu sosul ei, găluștele de cartofi și câteva felii de gutui caramelizate, făcute la tigaie cu un pic de unt. O masă delicioasă, de care ne vom aminti cu plăcere. Evident, carnea pregătită astfel se poate servi cu multe feluri de garnituri, de la piureul de cartofi la legume sote sau coapte etc.
Dintr-o atât de zdravănă bucată de carne, însă, vă va mai rămâne ceva după prânzul sau cina la care o veți servi, alături de garnitura preferată. Această friptură de porc la cuptor este delicioasă și rece, într-un sandviș, bate la scor de neprezentare orice mezel. Încercați să adăugați în acest sandviș și un pic de dulceață de gogonele picantă, va fi un deliciu!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns