Pârjoale moldovenești – rețetă simplă de pârjoale prăjite sau la cuptor
Pârjoale moldovenești – rețetă simplă de pârjoale prăjite sau la cuptor, cu carne tocată și legume. Rețetă de pârjoale moldovenești, cu ingrediente la gram și modul de preparare descris în detaliu pentru ambele variante de gătire, prin prăjire sau la cuptor.
M-am amuzat să constat, de curând, că nu publicasem pe blog o rețetă de pârjoale moldovenești. Pur și simplu o pierdusem cumva din vedere, printre atâtea rețete consemnate în arhiva blogului, cu toate că le pregătesc alor mei, destul de des, ba chiftele, ba pârjoale. Ne plac atât calde cât și reci. După părerea mea, personală, mi se pare că aromele legumelor și ale ierburilor aromatice pe care pârjoalele le conțin sunt puse în evidență cel mai bine când sunt servite reci, ca aperitiv. Desigur, e o chestiune care ține pur și simplu de gust.
Oricum, calde sau reci, sunt la fel de bune, se pregătesc rapid și ușor și mai sunt și ieftine, pe deasupra. În general, cam oricine apreciază o chiftea suculentă, va aprecia și rețeta de pârjoale moldovenești. Iar chiftele am mai tot publicat! Cu un click pe poza de mai jos puteți accesa rețeta de chiftele simple, clasice, care ies pufoase și foarte gustoase!
Nici rețeta de chiftele marinate nu lipsește, altă preferată a familiei, pe care o pregătesc frecvent! Pe aceea o găsiți cu un click pe următoarea imagine.
Revenid la (pârj)oalele noastre, aceste conțin ingrediente simple și ieftine, la îndemâna oricui.
Rețeta de pârjoale moldovenești este o metodă ingenioasă de a ”spori” carnea tocată, care oricum e accesibilă. Se adaugă pâine și se adaugă și multe legume, asta e principala diferență față chiftelele obișnuite. Categoric, și verdețurile sunt într-o cantitate mai mare. Rezultatul este că pârjoalele ies mai multe decât chiftelele, din aceeași cantitate de carne. Mai sunt suculente, gustoase și savuroase.
Ingrediente pârjoale moldovenești – rețetă simplă, explicată detaliat
- 500 de grame de carne tocată (amestec, porc cu vită)
- 2 ouă de mărime medie
- 1 cartof mare (al meu a cântărit 240 de grame, nedecojit)
- 1 ceapă mare (80 de grame a avut a mea)
- 2-3 căței de usturoi
- 1 morcov mic (40-50 de grame)
- 80 de grame de pâine albă (2 felii, mai uscate)
- 100 de mililitri de lapte
- 1 legătură de mărar verde
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- sare și piper după gust
- 150 de grame de pesmet (sau amestec de făină cu pesmet, cum preferați)
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare pârjoale moldovenești – rețetă simplă, explicată detaliat
1. Într-o farfurie adâncă, am pus pâinea la înmuiat în lapte, apoi m-am apucat de legume. Am spălat și zvântat morcovul și cartoful, apoi le-am decojit. Am curățat ceapa și am tocat-o mărunt. Cartoful decojit l-am ras pe răzătoarea cu găuri mari.
2. Morcovul l-am răzuit pe răzătoarea cu găuri mici iar verdeața, atât pătrunjelul cât și mărarul, am tocat-o mărunt. Am zdrobit și usturoiul.
3. Am stors bine pâinea de laptele în exces și am mărunțit-o într-un castron încăpător, în care voi prepara compoziția de pârjoale. Am adăugat carnea tocată, ouăle, ceapa, cartoful, morocovul, verdeața tocată și usturoiul zdrobit. Am adăugat sare și piper negru măcinat, după gust, apoi am omogenizat totul.
4. În final, am obținut compoziția omogenă pentru pârjoale moldovenești, așa cum puteți vedea în următoarea poză.
Modelarea și pesmetarea pârjoalelor
5. Prepararea compoziției pentru pârjoale moldovenești nu mi-a luat mai mult de 6-7 minute. Imediat, am trecut la modelarea și pesmetarea lor. Pentru asta, mi-am pregătit alături un castronel cu apă, în care să-mi umezesc mâinile și pesmetul, într-o farfurie adâncă. De asemenea, mi-am pregătit și o suprafață plană (un tocător curat), pe care să le așez deîndată ce sunt gata modelate și îmbrăcate în pesmet.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
6. Cu mâinile umezite, am luat din compoziție grămăjoare egale. Am modelat rapid pârjoalele, de o formă ovală, alungită. Evident, nu le-am măsurat, dar dimensiunile pe care le-am dat au fost de aproximativ 10-11 cm lungime și 5-6 cm, în partea cea mai groasă.
7. Pe măsură ce am modelat pârjoale, le-am pus direct în farfuria cu pesmet. Am citit variante în care o parte din pesmet este înlocuită cu făină, rămâne la alegerea voastră dacă procedați așa sau nu. Eu am folosit doar pesmet și am rostogolit frumos pârjoalele prin farfurie, iar pesmetul a aderat perfect de suprafața lor, formând o crustă. În total, mi-au rezultat 18 pârjoale de mărime egală, destul de mărișoare.
Prăjirea pârjoalelor
8. Am pus pe foc o tigaie adâncă și largă (28 de centimetri diametru a avut a mea). Am turnat ulei în tigaie, într-un strat de 4-5 cm adâncime. Am lăsat uleiul să se încingă bine, până la temperatura optimă pentru prăjire (180°C). Dacă uleiul nu este suficient de fierbinte, pârjoalele, la fel ca oricare alt preparat prăjit, vor absorbi mult ulei. Uleiul fierbinte va ajuta preparatul să formeze imediat o crustă, așa încât nu se va mai îmbiba.
În lipsa unui termometru cu citire instantanee, temperatura uleiul poate fi probată cu o cantitate mică din compoziția de pârjoale. Dacă, atunci când punem în tigaie compoziție (cât o grăunță), uleiul sfârâie puternic în jurul acesteia, putem începe să punem pârjoale la prăjit.
Le așezăm în tigaie cu grijă, de la o distanță mică, să nu cadă de sus și să împroaște cu ulei fierbinte. Nu le înghesuim în tigaie! Dacă se adaugă la prăjit prea multe pârjoale dintr-o dată, temperatura uleiului va scădea mult și vor ieși, practic, fierte în ulei! Eu am prăjit câte 6 pârjoale într-o șarjă, fiecare durând câte 4-5 minute, deci în maximum 15 minute le-am prăjit pe toate. Practic, după 2-3 minute, le-am întors pe partea cealaltă.
9. După încă 2 minute pe a doua parte, pârjoalele de dimensiunea recomandată de mine mai sus sunt gata, suficient de pătrunse.
10. Din tigaie, le-am scos direct pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze de uleiul în exces. Crusta de pesmet a acestor pârjoale moldovenești iese uscată și crocantă iar interiorul este suculent și foarte gustos.
Pârjoale moldovenești – gătirea la cuptor
Previzionez că voi primi multe întrebări dacă se pot face pârjoalele la cuptor. Da, se pot coace, dar trebuie să ne asumăm că vor ieși ceva mai uscate. Pentru mine, personal, textura preparatelor e foarte importantă, așa că nu voi alege niciodată să le gătesc astfel. Regula pe care o urmez este să nu consum alimente prăjite mai frecvent decât o dată pe săptămână.
Dacă, totuși, doriți neapărat să faceți pârjoale la cuptor, înainte de pasul 1 al preparării, porniți cuptorul și setați-l la 210°C cu ventilație sau 220°C, static. Până veți termina prepararea compoziției și modelarea pârjoalelor, cuptorul se va încinge bine. Înainte de modelare, pregătiți-vă la îndemână tava cuptorului, așternută cu hârtie de copt, unsă cu puțin 1 ulei (cu o pensulă de patiserie). La punctul 7 al preparării, pe măsură ce pesmetați pârjoalele, le aranjați direct în tavă. Coaceți pârjoalele timp de 20-22 de minute, la înălțime medie. La jumătatea timpului de gătire, întoarceți-le pe partea opusă, cu o furculiță.
Servirea
Pârjoalele sunt bune atât calde, cât și reci, ca aperitiv. Pe un bufet de aperitive asortate, dacă le puneți alături un sos tzatziki, ați dat lovitura, vor dispărea imediat de pe platou! Calde, se potrivesc perfect cu un piure de cartofi și o salată asortată.
MAI MULTE REȚETE DE CHIFTELE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns