Dulceață de gogonele pentru iarnă – picantă și delicioasă
Dulceață de gogonele pentru iarnă – picantă și delicioasă, un topping perfect pentru burgeri și alte preparate cu carne. Cum se pregătesc gogonelele pentru iarnă într-o conservă mai specială, foarte gustoasă.
Dulceața de gogonele a cărei rețetă v-o propun azi e o descoperire recentă, pe care familia mea a îndrăgit-o de la prima degustare. Și atât de tare le-a plăcut, că în două zile au dat gata două borcane din dulceața de gogonele proaspăt pregătită. Dar asta e altă poveste, oricum dulceața nu se face greu, gogonele încă mai sunt, nu e nimic ireparabil. E un pic altfel de conservă decât suntem noi obișnuiți, până acum foloseam gogonele doar pentru murături iar această dulceață se folosește mai degrabă ca un ketchup, un sos, un condiment foarte gustos care pune de minune în valoare preparatele cu carne, cum ar fi niște burgeri gustoși, niște coaste la grătar sau o friptură lipicioasă.
Inspirația ca să pregătesc gogonelele astea a venit de la sosul Tabasco. Nu doar pentru că l-am folosit pentru a da o notă picantă dulceții, ci pentru că am primit provocarea de a pregăti ceva mai deosebit cu TABASCO® sos ardei verde și tot gândindu-mă ce anume ar putea fi, m-am gândit să caut inspirație la originile americane ale acestui elixir picant și atât de îndrăgit în lumea întreagă.
VEZI ȘI REȚETA DE CHUTNEY DE SMOCHINE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Tabasco se pregătește într-un singur loc de pe pământ, în sudul Statelor Unite, mai precis în Avery Island, Louisiana. Și căutând diferite feluri de mâncare specifice sudului american, am descoperit că tomatele verzi – gogonelele, ce mai încoace-ncolo – sunt un ingredient extrem de iubit. Am încercat chiar să fac gogonele prăjite într-o crustă de aluat crocant, care au fost o adevărată revelație, dar despre asta într-un episod viitor. Astăzi va fi vorba doar despre această delicioasă dulceață de gogonele, care, apropos, nu e doar dulce, ci perfect balansată de dulce-acrișor-sărată și picantă, pentru care m-am inspirat de aici. Să ne apucăm de treabă.
Ingrediente Dulceață de gogonele pentru iarnă
- 1-1,2 kilograme de gogonele
- 500-600 de grame de ardei gras verde (eu am folosit 560 de grame)
- 200 de grame de ceapă
- 4-5 căței mari de usturoi
- 40 de grame de ghimbir (cam 4 cm de rădăcină de ghimbir)
- 300 ml. oțet de vin alb sau de mere cu tăria de 9°
- 300 grame de zahăr tos
- 60 de grame de sare
- 6 linguri (sau după gust) TABASCO® sos ardei verde
Mod de preparare Dulceață de gogonele pentru iarnă
1. Mai întâi, gogonelele se spală bine și se curăță de codițe. Se taie apoi în jumătăți și, cu un cuțit, se îndepărtează partea lemnoasă de lângă codiță.
2. Se toacă apoi gogonelele mărunt, în cubulețe mai mici de 1 cm. Se colectează toate într-o cratiță încăpătoare.
3. Ardeii grași se taie spală, se scurg și se taie în jumătăți. Se curăță de cotor și semințe și se toacă la fel ca gogonelele, colectându-se în aceeași cratiță.
4. Se toacă și ceapa, se zdrobește usturoiul și se rade/se toacă fin ghimbirul. Se pun toate în aceeași cratiță cu gogonelele și ardeiul gras.
6. Adăugăm în cratiță oțetul, apoi sarea și zahărul.
7. Punem cratița pe foc mediu și amestecăm de câteva ori. Deîndată ce dulceața de gogonele începe să fiarbă, se va forma mult lichid în cratiță, în care vor pluti legumele tocate. Se reduce focul la mic și se fierbe dulceața de gogonele în continuare, amestecând din când în când.
8. Dulceața de gogonele este gata cam după 1 oră și jumătate, când a scăzut iar lichidul are consistența unui sirop. Atenție, în această ultimă fază a fierberii e posibil să se prindă de fund, așa că trebuie supravegheată îndeaproape, amestecând insistent pe fundul cratiței.
9. Se oprește focul și se adaugă TABASCO® sos ardei verde după gust. Eu am pus aproape jumătate de sticluță pentru că acest tip de Tabasco nu este foarte picant, mai degrabă aromat, dar fiecare poate pune mai mult sau mai puțin, după cât de accentuată dorește să fie nota picantă a dulceții de gogonele.
Îmbutelierea
10. La fel ca pentru orice altă conservă, pentru îmbutelierea acestei dulceți de gogonele se vor folosi neapărat borcane și capace foarte curate și sterilizate, această igienă a modului de lucru fiind ceea ce asigură conservarea perfectă a produsului.
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
11. Dulceața de gogonele fierbinte se toarnă în borcanele pregătite așa cum am arătat la punctul 10. Din cantitatea de ingrediente de pe lista de mai sus, mi-au rezultat 4 borcane de 375 ml.
12. Imediat, am înfiletat capacele și am întors borcanele cu josul în sus. După 5 minute, le-am întors înapoi și le-am învelit în câteva straturi groase de textile, ca într-un cuib. Le-am lăsat să se răcească lent. După răcire, se verifică atent ca borcanele să se fi etanșat bine, adică să nu putem apăsa pe porțiunea ușor convexă de pe capac, cu un ușor zgomot. Dacă putem ”păcăni” vreun capac, conținutul borcanului respectiv trebuie să se consume cât mai repede posibil. Ale mele s-au etanșat perfect, pentru aia tot s-au consumat două dintre ele imediat :)).
Și doar așa, pentru inspirație, ca să vedeți ce-am făcut cu dulceața asta de gogonele, iată:
…dar despre asta în episodul următor. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns