Cautare in site
x inchide
Dulceață de trandafiri

Dulceață de trandafiri

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.05.2014
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Indiferent de faptul că toți trandafirii sunt comestibili, doar anumite soiuri sunt suficient de parfumate pentru o dulceață de trandafiri cu adevărat excepțională. Cel mai grozav soi dintre toate este rosa damascena, „trandafirul de Damasc”. Anul trecut, prietena mea Tănțica mi-a dăruit trei butași de trandafiri de Damasc. I-am sădit în gradină și am visat toată iarna care a trecut (sau nu a trecut chiar de tot?) la dulceața de trandafiri pe care o să o fac din petalele lor.

ALTE REȚETE DE DULCEȚURI ȘI BĂUTURI DIN FLORI AROMATE

Acum e o vreme nepermis de rece și de vijelioasă pentru jumătatea lui mai. Săptămână trecută, însă, trandafirașii mei s-au lăsat păcăliți de câteva zile însorite. Mi-au arătat primele flori, roze și parfumate, pe care m-am grăbit să le transform în dulceață, cu implicarea totală a soțului meu. Mi-a ieșit o minunăție înmiresmată și rubinie, care la momentul în care scriu mai există doar în fotografii. Dulceața de trandafiri este foarte concentrată, chiar se pretează pentru a fi servită o singură linguriță cu un pahar de apă rece, dar acea unica îmbucătură dulce îți parfumează simțurile pentru ore întregi.

Advertising

dulceata de trandafiri_1

Ingrediente Dulceață De Trandafiri

  • 200 de grame de petale de trandafiri
  • 300 de grame de zahăr tos
  • zeama de la 1 lămâie mare (sau 2 mai mici)
  • 150 de ml. de apă

Preparare Dulceață De Trandafiri

1. Trandafirii se spală în baie de apă rece cât sunt întregi, scufundandu-i complet și scuturandu-i ușor. Apa se schimbă de 3-4 ori. Se zvântă trandafirii și se desprind petalele. Opțional, se poate rupe sau tăia cu foarfeca baza petalelor (de culoare albă) care este ceva mai tare și poate avea o ușoară tenta amăruie.

petale de trandafiri-12. Se pun petalele într-un castron, se presară 2-3 linguri cu vârf de zahăr peste petalele de trandafiri și se masează energic cu degetele, până când petalele se umezesc și își pierd volumul, apoi se acoperă.

Advertising

pregatirea petalelor3. Restul de zahăr și apă se pun la fiert într-o crăticioară, împreună cu zeama de lămâie. După ce zahărul se dizolvă complet și siropul începe să facă bulbuci la suprafață, se adaugă toate petalele de trandafiri și se mai fierb împreună câteva minute, până când siropul se leagă că pentru dulceață. Dacă aveți un termometru special de bombonerie, trebuie fiert totul până la marcajul ”jam”, corespunzător temperaturii de 106°C. Daca nu aveți termometru, o picătură de sirop picurata într-un pahar cu apă rece trebuie să formeze o bilă cu consistență ușor gumată.

consistenta siropului si fierberea dulcetii

Advertising

Îmbuteliere și depozitare

4. Dulceața se toarnă imediat în borcane curate și sterilizate, se capsează și se întoarce cu capacul în jos până când se răcește. Mie mi-a ieșit, din ingredientele de mai sus, 1 borcănel de 275 ml. Știu, iese foarte puțină, dar pe cât e de puțină pe atât de parfumată este.  Teoretic, se poate pastra toata iarna, în cămară. Practic, am devorat-o deîndată.

dulceata de trandafiri_2Spor la treabă și poftă bună!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 comentarii la Dulceață de trandafiri

  1. Dorin Tudoreanu spune:

    Excelenta dulceata de trandafiri,petalele se amesteca cu zahar si cu zeama de lamaie,pentru a-si pastra culoarea naturala si dupa fiert.
    In rest,pofta buna!
    Ma duc sa culeg din curte trandafirul ,ca vine ploaia si mi-l scutura!

  2. Diana Andreea spune:

    Sarumana pt.reteta!Din toate câte am citit pe net,mi s-a părut cea mai buna!Si nu m-am înșelat!Mi-a ieșit o minunăție de dulceata!!!

  3. Gabriela spune:

    Minunat!

  4. Mihaela spune:

    Aproximativ cate flori inseamna 200 g petale?

  5. cosmina marginean spune:

    am respectat reteta intocmai, a iesit minunatapacat ca nu putem pune pozele. e de via. multumesc din suflet, pentru reteta!

  6. Dorina Oprea spune:

    Stimata mea doamna ,eu stiu ca trandafirii nu se spala .Se cauta trandafiri de Damasc ,care nu sunt trecuti ,ca sa aibe aroma puternica ,petalele se desprind cu grija si partea care intra in cotorul tijei se taie cu o foarfeca ,Petalele astfel alese se pun intr-o sita de malai ,care se agita pentru ca toate eventualele impuritati sa cada.O treime din trandafiri se fierb cu un pahar de apa 5 minute ,se strecoara .celelalte petale se freaca cu zeama de lamaie si se dau la rece.Se vor face ghem dar nu-i problema ,se vor desface la fiert .Important este ca toate sa fie patrunse de sucul de lamaie.Apa de la petale se pune la fiert cu zaharul ,se leaga si apoi se pun petalele frecate cu lamaie si in acest moment toate se desfac si sunt transparente .Se fierbe pana se leaga . Osa revin cu cantitatile DAR EU ASA FAC DE FOARTE ,FOARTE MULTI ANI DUPA CARTEA SANDEI MARIN.

    • E bine, doamnă Dorina, că așa faceți și sunteți mulțumită de rezultat. Uitați, eu acum am deschis cartea Sandei Marin la pagina 444, dulceață de trandafiri. Zice că face un sirop din 1 litru de apă și 1,5 kg zahăr în care pune petalele de trandafiri frecate cu sare de lămâie. :)

  7. Simon spune:

    Am facut dulceata de trandafiri de curand, dar dintr-un anumit motiv a iesit cam amara…. asa ar trebui sa fie? am gresit ceva? sau e de vina specia de trandafir? arata ca trandafirul de damasc, si e foarte aromat, dar sar putea sa fie alta specie.

  8. Catalina spune:

    Laura, am facut acum dulceata si a iesit foarte gretoasa. Mi-a sterpezit dintii… 😑 I.structiunile le-am urmat intocmai doar am refus cantitatea la jumatate ptr ca am avut doar 105 gr.petale.

    • Cătălina dragă, nu știu ce ar putea să-ți stârnească greața în petalele de trandafiri, zahăr și lămâie. Și apă. Chiar nu am idee. Nu e cremă de tort, să zici că are unt și e ”grețoasă”, nici ceafă la grătar, să zici că e prea grasă. Dacă nu îți place aroma de trandafiri, poate că a fost o greșeală să te apuci de dulceața asta, din start. E bine că ai făcut jumătate de porție, măcar nu ai cheltuit multe ingrediente pe un produs care nu îți este pe plac.

  9. Ciprian spune:

    Astazi am cules o sacosa de petale de trandafiri, cred ca o sa am peste 1 Kg dupa ce desprind petalele… Din ce am vazut in reteta ta, cantitatea de zahar este cam aceeasi cu cantitatea de petale.
    O sa pun asa:
    1 Kg petale
    1 Kg zahar
    1 Litru si ceva de apa
    4 lamai.
    Imi pare rau ca nu am cum sa revin cu poze….

  10. Ana spune:

    Se pot folosi petale de la absolut orice tip de trandafir? Nu se specifica nimic in reteta :)

    • Oare chiar așa, nu se specifică nimic? Ia uită-te:

      doar anumite soiuri sunt suficient de parfumate pentru o dulceata cu adevarat exceptionala iar cel mai grozav soi dintre toate este rosa damascena, „trandafirul de Damasc”

  11. Catalina spune:

    Ce minunat arată! Și eu iubesc dulceața de trandafiri. Mă apuc de căutat materia primă și promit să mă răsfăț cu o astfel de delicatesă! Mulțumesc!

  12. fhjkk spune:

    Asa putina apa??? Sunt gresite cantitatile, cu siguranta.

    • Laura Laurentiu spune:

      De ce sa fie gresite? :) Pui mai multa apa, fierbi mai mult siropul, asta etot. In final, trebuie sa ai o temperatura de 106 grade Celsius in siropul ala, pe care nu o poti atinge pana nu se evapora toata apa in plus. :)

Advertising