Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost vrajita de parfumul ei, dar si de consistenta usor gumata a petalelor plutind in siropul onctuos, dar nu am avut, pana de curand, de unde sa imi fac rost de petalele potrivite pentru o adevarata dulceata de trandafiri. Pentru ca, indiferent de faptul ca toti trandafirii sunt comestibili, doar anumite soiuri sunt suficient de parfumate pentru o dulceata cu adevarat exceptionala iar cel mai grozav soi dintre toate este rosa damascena, „trandafirul de Damasc”. Anul trecut, prietena mea Tantica mi-a daruit trei butasi de trandafiri de Damasc pe care i-am sadit si la a caror dulceata am visat toata iarna care a trecut (sau nu a trecut chiar de tot?). In fine, chiar daca acum e o vreme nepermis de rece si de vijelioasa pentru jumatatea lui mai, saptamana trecuta trandafirasii mei s-au lasat pacaliti de cateva zile insorite si mi-au aratat primele flori, roze si parfumate, pe care m-am grabit sa le transform in dulceata, cu implicarea totala a sotului meu. Mi-a iesit o minunatie inmiresmata si rubinie, care la momentul in care scriu mai exista doar in fotografii. Dulceata de trandafiri este foarte concentrata, chiar se preteaza pentru a fi servita o singura lingurita cu un pahar de apa rece, dar acea unica imbucatura dulce iti parfumeaza simturile pentru ore intregi.

dulceata de trandafiri_1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 275 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Dulceata De Trandafiri:

  • 200 de grame de petale de trandafiri
  • 300 de grame de zahar tos
  • zeama de la 1 lamaie mare (sau 2 mai mici)
  • 150 de ml. de apa

Preparare Dulceata De Trandafiri:

1. Trandafirii se spala in baie de apa rece cat sunt intregi, scufundandu-i complet si scuturandu-i; apa se schimba de 3-4 ori. Se zvanta trandafirii si se desprind petalele. Optional, se poate rupe baza petalelor (de culoare alba) care este ceva mai tare.

petale de trandafiri-12. Se pun petalele intr-un castron, se presara 2-3 linguri cu varf de zahar peste petalele de trandafiri si se maseaza energic cu degetele, pana cand petalele se umezesc si isi pierd volumul, apoi se acopera.

preparare dulceata de trandafiri 13. Restul de zahar si apa se pun la fiert intr-o craticioara, impreuna cu zeama de lamaie. Dupa ce zaharul se dizolva complet si siropul incepe sa faca bulbuci la suprafata, se adauga toate petalele de trandafiri si se mai fierb impreuna cateva minute, pana cand siropul se leaga ca pentru dulceata (o picatura de sirop picurata intr-un pahar cu apa rece trebuie sa formeze o bila cu consistenta usor gumata).

preparare dulceata de trandafiri 24. Dulceata se toarna imediat intr-un borcanel de 275 ml. (stiu, iese foarte putina, dar pe cat e de putina pe atat de parfumata este) curat si sterilizat, se capseaza si se intoarce cu capacul in jos pana cand se raceste. Teoretic, se poate pastra toata iarna, in camara, practic, am devorat-o de indata.

dulceata de trandafiri_2Spor la treaba si pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Dulceata de trandafiri

  1. Dorina Oprea spune:

    Stimata mea doamna ,eu stiu ca trandafirii nu se spala .Se cauta trandafiri de Damasc ,care nu sunt trecuti ,ca sa aibe aroma puternica ,petalele se desprind cu grija si partea care intra in cotorul tijei se taie cu o foarfeca ,Petalele astfel alese se pun intr-o sita de malai ,care se agita pentru ca toate eventualele impuritati sa cada.O treime din trandafiri se fierb cu un pahar de apa 5 minute ,se strecoara .celelalte petale se freaca cu zeama de lamaie si se dau la rece.Se vor face ghem dar nu-i problema ,se vor desface la fiert .Important este ca toate sa fie patrunse de sucul de lamaie.Apa de la petale se pune la fiert cu zaharul ,se leaga si apoi se pun petalele frecate cu lamaie si in acest moment toate se desfac si sunt transparente .Se fierbe pana se leaga . Osa revin cu cantitatile DAR EU ASA FAC DE FOARTE ,FOARTE MULTI ANI DUPA CARTEA SANDEI MARIN.

    • E bine, doamnă Dorina, că așa faceți și sunteți mulțumită de rezultat. Uitați, eu acum am deschis cartea Sandei Marin la pagina 444, dulceață de trandafiri. Zice că face un sirop din 1 litru de apă și 1,5 kg zahăr în care pune petalele de trandafiri frecate cu sare de lămâie. :)

  2. Simon spune:

    Am facut dulceata de trandafiri de curand, dar dintr-un anumit motiv a iesit cam amara…. asa ar trebui sa fie? am gresit ceva? sau e de vina specia de trandafir? arata ca trandafirul de damasc, si e foarte aromat, dar sar putea sa fie alta specie.

  3. Catalina spune:

    Laura, am facut acum dulceata si a iesit foarte gretoasa. Mi-a sterpezit dintii… 😑 I.structiunile le-am urmat intocmai doar am refus cantitatea la jumatate ptr ca am avut doar 105 gr.petale.

    • Cătălina dragă, nu știu ce ar putea să-ți stârnească greața în petalele de trandafiri, zahăr și lămâie. Și apă. Chiar nu am idee. Nu e cremă de tort, să zici că are unt și e ”grețoasă”, nici ceafă la grătar, să zici că e prea grasă. Dacă nu îți place aroma de trandafiri, poate că a fost o greșeală să te apuci de dulceața asta, din start. E bine că ai făcut jumătate de porție, măcar nu ai cheltuit multe ingrediente pe un produs care nu îți este pe plac.

  4. Ciprian spune:

    Astazi am cules o sacosa de petale de trandafiri, cred ca o sa am peste 1 Kg dupa ce desprind petalele… Din ce am vazut in reteta ta, cantitatea de zahar este cam aceeasi cu cantitatea de petale.
    O sa pun asa:
    1 Kg petale
    1 Kg zahar
    1 Litru si ceva de apa
    4 lamai.
    Imi pare rau ca nu am cum sa revin cu poze….

  5. Ana spune:

    Se pot folosi petale de la absolut orice tip de trandafir? Nu se specifica nimic in reteta :)

    • Oare chiar așa, nu se specifică nimic? Ia uită-te:

      doar anumite soiuri sunt suficient de parfumate pentru o dulceata cu adevarat exceptionala iar cel mai grozav soi dintre toate este rosa damascena, „trandafirul de Damasc”

  6. Catalina spune:

    Ce minunat arată! Și eu iubesc dulceața de trandafiri. Mă apuc de căutat materia primă și promit să mă răsfăț cu o astfel de delicatesă! Mulțumesc!

  7. fhjkk spune:

    Asa putina apa??? Sunt gresite cantitatile, cu siguranta.

    • Laura Laurentiu spune:

      De ce sa fie gresite? :) Pui mai multa apa, fierbi mai mult siropul, asta etot. In final, trebuie sa ai o temperatura de 115 grade Celsius in siropul ala, pe care nu o poti atinge pana nu se evapora toata apa in plus. :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE