
Dulceață de trandafiri






Indiferent de faptul că toți trandafirii sunt comestibili, doar anumite soiuri sunt suficient de parfumate pentru o dulceață de trandafiri cu adevărat excepțională. Cel mai grozav soi dintre toate este rosa damascena, „trandafirul de Damasc”. Anul trecut, prietena mea Tănțica mi-a dăruit trei butași de trandafiri de Damasc. I-am sădit în gradină și am visat toată iarna care a trecut (sau nu a trecut chiar de tot?) la dulceața de trandafiri pe care o să o fac din petalele lor.
ALTE REȚETE DE DULCEȚURI ȘI BĂUTURI DIN FLORI AROMATE
Acum e o vreme nepermis de rece și de vijelioasă pentru jumătatea lui mai. Săptămână trecută, însă, trandafirașii mei s-au lăsat păcăliți de câteva zile însorite. Mi-au arătat primele flori, roze și parfumate, pe care m-am grăbit să le transform în dulceață, cu implicarea totală a soțului meu. Mi-a ieșit o minunăție înmiresmată și rubinie, care la momentul în care scriu mai există doar în fotografii. Dulceața de trandafiri este foarte concentrată, chiar se pretează pentru a fi servită o singură linguriță cu un pahar de apă rece, dar acea unica îmbucătură dulce îți parfumează simțurile pentru ore întregi.
Ingrediente Dulceață De Trandafiri
- 200 de grame de petale de trandafiri
- 300 de grame de zahăr tos
- zeama de la 1 lămâie mare (sau 2 mai mici)
- 150 de ml. de apă
Preparare Dulceață De Trandafiri
1. Trandafirii se spală în baie de apă rece cât sunt întregi, scufundandu-i complet și scuturandu-i ușor. Apa se schimbă de 3-4 ori. Se zvântă trandafirii și se desprind petalele. Opțional, se poate rupe sau tăia cu foarfeca baza petalelor (de culoare albă) care este ceva mai tare și poate avea o ușoară tenta amăruie.
2. Se pun petalele într-un castron, se presară 2-3 linguri cu vârf de zahăr peste petalele de trandafiri și se masează energic cu degetele, până când petalele se umezesc și își pierd volumul, apoi se acoperă.
3. Restul de zahăr și apă se pun la fiert într-o crăticioară, împreună cu zeama de lămâie. După ce zahărul se dizolvă complet și siropul începe să facă bulbuci la suprafață, se adaugă toate petalele de trandafiri și se mai fierb împreună câteva minute, până când siropul se leagă că pentru dulceață. Dacă aveți un termometru special de bombonerie, trebuie fiert totul până la marcajul ”jam”, corespunzător temperaturii de 106°C. Daca nu aveți termometru, o picătură de sirop picurata într-un pahar cu apă rece trebuie să formeze o bilă cu consistență ușor gumată.
Îmbuteliere și depozitare
4. Dulceața se toarnă imediat în borcane curate și sterilizate, se capsează și se întoarce cu capacul în jos până când se răcește. Mie mi-a ieșit, din ingredientele de mai sus, 1 borcănel de 275 ml. Știu, iese foarte puțină, dar pe cât e de puțină pe atât de parfumată este. Teoretic, se poate pastra toata iarna, în cămară. Practic, am devorat-o deîndată.
VEDEȚI ȘI REȚETA DE SIROP DE TRANDAFIRI PENTRU IARNĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Spor la treabă și poftă bună!
Lasă un răspuns