Ketchup de casa, reteta pentru iarna
Ketchup de casa, reteta pentru iarna, 100% naturala. Cum se face si se pastreaza pentru iarna un ketchup de casa natural. Reteta sosului ketchup – denumirea corecta – nu keciap, checeap, keceap etc.
E perioada în care toate gospodinele umplu borcane după borcane cu felurite roade ale pământului și le rânduiesc ordonat pe rafturile cămărilor. Fără pretenția că aș fi eu cea mai harnică dintre gospodine, chiar nu se putea să scap necontaminată de această „febră a conservelor”, așa încât azi sunt în măsură să vă propun rețeta mea de ketchup de casă.
Nu susțin că este rețeta originală de ketchup, nici că are gustul celui produs de nu știu care firmă. Vă recomand această rețetă de ketchup pentru că: e 100% naturală, e foarte ușor de făcut și are un gust foarte plăcut (conform standardelor mele și ale familiei, bineînțeles).
Rețeta de ketchup a apărut în scris, pentru prima dată, în 1727. Ideea de a-l îmbutelia i-a venit unui fermier din Statele Unite în 1830 iar în zilele noastre, ca să se poată numi ketchup, un sos trebuie să conțină, conform reglementările guvernului american: sos de roșii fiert, zahăr, oțet, ceapă, scorțișoară și ghimbir, neexistând limitări în privința adăugării altor legume și arome. Este unul dintre sosurile dulci-sărate-acrișoare din bucătăria din sudul SUA, așa cum este și dulceața de tomate verzi. Mai multe despre asta aici.
Ingrediente Ketchup de casa
(pt. aproximativ 2-2,2 litri de ketchup)
- 3 kilograme de roșii cărnoase
- 1,5 kilograme de ardei gras sau kapia, de preferință roșii (dacă doriți un ketchup picant, adăugați și câțiva ardei iuți, după preferință
- 6 cepe de mărime medie
- 6-10 căței de usturoi (în funcție de cât de mult vă place gustul usturoiului, care oricum nu va fi dominant)
- 1 snop bun de frunze de țelină cu tot cu tulpina (6-7 bucăți)
- 4-5 frunze de dafin
- 1 linguriță de tarhon uscat (opțional)
- 1 linguriță de oregano uscat (opțional)
- 1 lingură de busuioc uscat (opțional)
- 5-6 cm. de rădăcină de ghimbir răzuită sau 1 linguriță de ghimbir pudră
- condimente dupa plac: neapărat scorțișoară (1-2 batoane sau, în lipsă, cam 1 lingură rasă), 1 linguriță de piper negru măcinat, apoi câte ½ de linguriță de chimion, coriandru, ienibahar, cu libertatea de a renunța la oricare dintre acestea sau chiar la toate – în afară de scorțișoară – dacă nu va plac
- 125 ml. de oțet de 9° (oțet de mere am folosit eu)
- 80 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă vă place mai dulce)
- sare după gust
Preparare Ketchup de casa:
1. Se aleg roșii cărnoase, se spală, se curăță de partea alb-verzuie de lângă codiță apoi se dau prin sită (mașina de pasat, exact ca pentru bulion).
2. Ardeii se coc pe plita sau pe grătar, se acoperă cu un capac și se lasă să se răcească, apoi se decojesc de pielița și se curăță de semințe. Ardeii copți sunt cei care vor face ketchup-ul cremos și îi vor da și o excelentă notă dulceagă.
3. Ceapa și usturoiul se toacă foarte mărunt (de preferat este să se dea la robot), la fel și ardeii copți.
4. Se pune sucul de rosii într-o oală suficient de mare și se adaugă toate ingredientele. Sare puneți o lingură rasă, dacă va mai fi nevoie ajustați gustul la sfârșit.
5. Se pune oala pe foc mic și se fierbe până scade la jumătate, amestecând din când în când, mai ales către final, când începe să aibă consistența unei paste. Când este destul de scăzut, se trage sosul de pe foc.
6. Se scot frunzele de țelina și de dafin din oală și se echilibrează gustul de sărat/acru/dulce în funcție de preferințe, adăugând câte puțină sare, oțet sau zahăr. Sosul se pasează sau se dă prin sită, eu l-am pasat cu blenderul de mână pe care îl recomand călduros pentru această operație, merge foarte bine.
7. In acest moment ketchup-ul este gata de îmbuteliat în sticle sau borcane, care trebuie să fi fost în prealabil sterilizate.
Îmbutelierea
Exista diferite metode de sterilizare a recipientelor pentru conserve, eu procedez astfel:
- Spăl foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc în câteva ape apoi le las sa se usuce.
- Așez borcanele pe o tava metalică și le bag în cuptorul rece, pe care îl aprind și îl fixez la 150°C, menținând aceasta temperatură jumătate de oră.
- Las borcanele să se răcească în interiorul cuptorului, apoi le scot și le întrebuințez.
- Capacele sau dopurile le spăl bine, le opăresc cu apă clocotită, le șterg bine cu un șervet curat și abia apoi le întrebuințez.
8. În borcane și sticle pregătite după cum am descris mai sus și așezate pe o suprafață metalică (tava cuptorului, lama unui cuțit introdusă sub borcan, care va prelua șocul termic și va preîntâmpina crăparea sticlei) torn ketchup-ul încă fierbinte.
Imediat închid borcanele (sticlele) cu capacele curate și uscate (verificați să închidă bine, să nu fie deformate sau ruginite etc.) și le dau la cuptorul încălzit la 150°C, unde le mențin timp de ¼ oră, apoi sting cuptorul și le las sș se răcească în interiorul lui. La fel de bine, ketchup-ul se poate steriliza și în bain-marie, așa cum am arătat la rețeta de compot de piersici.
Bune de etichetat și pus pe raft:
Lasă un răspuns