Cautare in site
x inchide

Sterilizarea borcanelor și capacelor pentru conservele făcute în casă

Adaugata la de

Sterilizarea borcanelor și capacelor pentru conservele pregătite în casă. Care este motivul pentru care se sterilizează borcanele? La ce temperatură se sterilizează borcanele? Cum sterilizăm capacele borcanelor?

Pentru toate conservele pe care le pregătim pentru iarnă, igiena modului de lucru este esențială. Mai ales dacă dorim să punem pentru iarnă conserve sănătoase, fără conservanți chimici. Una dintre măsurile cele mai eficiente pentru reușita conservelor noastre este sterilizarea borcanelor și a capacelor folosite pentru îmbutelierea produselor.

Care este motivul pentru care se sterilizează borcanele?

Dușmanul nr.1 al conservelor noastre, cu atât mai de temut cu cât este invizibil, este reprezentat de bacterii și alte micro organisme. Acestea pot fermenta sau altera în diverse moduri produsele îmbuteliate. Cu excepția murăturilor în saramură, unde bacilul lactic – o bacterie – are rolul esențial de a porni murarea, nu ne dorim nici în ruptul capului să ne fermenteze (să fiarbă) conserve cum ar fi roșiile în bulion, compotul de prune sau fasolea păstăi la borcan ș.a. Același bacil lactic, alături de fel de fel de fungi și mucegaiuri, toate sunt dușmanii compoturilor, gemurilor, bulionului de roșii etc.  Nu dorim nici să ne mucegăiască dulceața sau gemul. Cum putem evita asta? Prin sterilizarea borcanelor și respectarea unei igiene stricte a modului de lucru.

Ce temperatură garantează că borcanele s-au sterilizat?

Pentru a fi siguri că micro organismele a căror prezență ne îngrijorează au dispărut, borcanele trebuie menținute la 120°C timp de 20 de minute. De aceea recomand sterilizarea la cuptor și nu fierberea borcanelor în oală! Prin fierbere, borcanele se vor încălzi doar la 100°C și există destui dăunători care rezistă la această temperatură. Cea mai bună metodă de sterilizarea borcanelor este prin autoclavă. Este foarte puțin probabil ca cineva să dețină un asemenea aparat la domiciliu. Următoarea alegere este cuptorul. Acesta e capabil să atingă și să mențină temperatura de care avem nevoie pentru o perioadă suficient de lungă de timp.

Mai este necesar să sterilizăm borcanele dacă sterilizăm produsul finit, după îmbuteliere?

Cam da. Răspunsul îl găsim în paragraful precedent. Cele mai multe conserve de casă se sterilizează la bain-marie. În timpul fierberii borcanelor umplute, dacă le acoperim cu un șervet de bucătărie în strat dublu, va crește puțin presiunea în cratiță, datorită faptului că eliminarea aburului va fi întrucâtva obstrucționată. Prin ridicarea presiunii, va crește cu ceva și temperatura, depășind 100°C, dar nu cu diferența de 20 de grade pe care o necesită o sterilizare sigură.

sterilizarea borcanelor prin fierbere

În privința conservelor, sinceră să fiu, prefer să fiu cu mult, mult mai catolică decât Papa. Muncim de se spetim ca să cultivăm legume sau cheltuim bani pe cele care nu le avem în grădina proprie. Nici nu mai vorbesc de munca pe care o depun când prelucrez produsele astea! E prea mult ca să îmi permit chiar și cel mai mic risc.

Înainte de sterilizarea borcanelor și capacelor

Spălăm foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, borcanele și capacele acestora. Le limpezim bine, în câteva ape și le punem la scurs.

spalarea borcanelor inainte de sterilizare

Dacă avem mașină de spălat vase, cu atât mai bine! Aceasta va spăla, limpezi perfect și usca borcanele.

borcane spalate in masina de spalat vase

Atenție, nu e nimic în neregulă să se refolosească niște capace mai vechi. E foarte important, însă, ca acestea să nu fie deformate sau ruginite. În acest caz, nu vor mai putea etanșa borcanul, iar alterarea acestuia e sigură! Pentru că am avut câteva regretabile incidente, eu am renunțat, de anul trecut, să mai refolosesc capacele. Păstrez borcanele, dar folosesc capace noi.

Sterilizarea borcanelor la cuptor

Pentru sterilizarea borcanelor și capacelor, eu procedez astfel: borcanele foarte bine spălate și limpezite dar neșterse, încă umede, le pun pe tava cuptorului, cu distanță între ele. Bag tava în cuptorul rece, îl aprind și îl fixez la 150°C.  După ce cuptorul atinge temperatura de 150°C, urmăresc să văd dacă borcanele mai au picături de apă. După ce le văd că sunt complet uscate, opresc cuptorul și le mai las în interior minimum timp de minimum 15 minute.

Dimensiunea borcanelor NU contează! Exact cum se vede în poza de mai jos, în același timp se pot steriliza borcane de diferite forme și dimensiuni.

sterilizarea borcabelor

Sterilizarea capacelor

Mai demult, obișnuiam să bag în același timp în cuptor și borcanele și capacele. Acestea din urmă erau făcute dintr-un material mai bun și rezistau sterilizării la cuptor, așa cum se vede în poza de mai jos. În ultimii ani, însă, am avut neplăcuta surpriză să se deterioreze garniturile borcanelor, așa că am renunțat la acest procedeu, cu toate că este cel mai practic. Dacă sunteți siguri că aveți niște capace de calitate, asta este calea cea mai simplă și mai rapidă.

sterilizarea la cuptor

Alternativa pe care am găsit-o este aceea de a fierbe capacele într-o oală. Pun un șervet de bucătărie pe fundul oalei, apoi capacele și le acopăr cu apă clocotită. Acopăr oala cu capacul și le fierb 20 de minute, apoi le mai las minimum 15 minute în oală.

sterilizarea capacelor prin fierbere

De reținut

  1. Sterilizarea borcanelor și capacelor se poate face în avans! Odată ce s-au răcit, borcanele se închid cu capacul și se păstrează închise până avem nevoie de ele. Alternativa este să le sterilizăm chiar înainte de a avea nevoie de ele și să le umplem cu produsul de îmbuteliat imediat ce le-am scos din cuptor.
  2. Exact în modul descris mai sus se sterilizează și sticlele pentru bulion, siropuri și alte băuturi de casă pe care dorim să le păstrăm pentru iarnă.

Cu un click pe poza de mai jos accesați toate rețetele mele de conserve.

gem de piersici reteta laura laurentiu gem de piersici facut in casa reteta

Apăsând poza ce urmează, accesați rețetele de compot publicate pe acest blog.

compot de prune reteta

Spor la treabă și cămări pline de provizii!

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Sterilizarea borcanelor și capacelor pentru conservele făcute în casă

  1. Paulina spune:

    Buna observatia despre sterilizarea capacelor.Si eu am distrus cateva capace tinandu-le la 120 °C in cuptor.
    Dar daca se sterilizarea prin fierbere cum se usuca fara a le contamina prin stergere cu prosopul sau lasare la aer?

    • Hai să nu fim mai catolice decât papa :). Le-am sterilizat, folosim un prosop perfect curat, spălat la 90 de grade, eventual călcat. Șansa de contaminare e minimă. Sau putem folosi hârtie absorbantă de bucătărie.