Pe scurt, despre coriandru
Desi noua, romanilor, ne plac mancarurile asezonate cu multa verdeata, cand vine vorba de alegerea ierburilor aromatice nu stam deloc bine. Bucataria traditionala pare sa nu iasa dintr-o zona de confort in care vedete sunt mararul, patrunjelul, leusteanul si, mai rar, tarhonul sau coriandrul. Si daca tot am ajuns aici, utile ar fi o serie de informatii despre acest din urma condiment, inca insuficient valorificat in bucatariile noastre.
Lucru ciudat de altfel, intrucat coriandrul se numara printre cele mai vechi ierburi aromatice. Ca o curiozitate trebuie amintit faptul ca acesta a fost mentionat in Biblie, iar seminte de coriandru au fost gasite printre ruine ce dateaza de acum 5000 de ani.
Coriandrul isi are originea pe meleagurile mediteraneene, iar numele sau vine din grecescul „koris”(plosnita). O posibila explicatie a acestei denumiri este aceea ca mirosul sau pregnant a fost asociat cu cel al plosnitelor.
Coriandrul (Coriandrum sativum) este cultivat in intreaga Europa, dar si in India si Africa de Nord. Atinge o inaltime de pana la 60cm si este o planta anuala ierboasa, acoperita cu flori mici de culoare alba sau roz.
Un strop de legenda
Grecii si romanii foloseau coriandrul ca ingredient de baza in potiunile de dragoste si mizau pe puterea sa afrodisiaca.
Celebrul medic al Greciei antice, Hipocrate, a recomandat, nu de putine ori, in tratamentele sale aceasta planta-minune.
Coriandrul (Coriandrum sativum) a fost una dintre primele plante cultivate de catre colonistii din America.
Codiandrul – condiment sau iarba aromatica?
Ambele! Ruda cu patrunjelul, hatsmatuchi, telina, mararul sau leusteanul, coriandrul este una dintre acele minuni ale naturii care ne ofera totul: frunze, fructe (ceea ce noi numim seminte) si radacina.
Frunzele proaspete de coriandru se folosesc intocmai ca cele de patrunjel (cu care, intr-o anumita masura, si seamana la gust); acestea nu se gatesc prea mult timp, intrucat isi vor pierde aroma, recomandarea fiind ca sa se adauge in mancaruri catre finalul procesului de gatit.
Atentie, insa, frunzele de coriandru sunt asemanatoare, ca aspect cu cele patrunjel, destul de asemanatoare ca sa va insele, ceea ce ar putea fi neplacut in cazul in care nu agreeati aroma coriandrului verde.
Ideea e sa se foloseasca frunzele proaspete de coriandru in acele preparate cu care aroma lor se asociaza perfect: preparate asiatice, nord africane, mexicane, fructe de mare etc.
Boabele de coriandru sau semintele se gasesc pe piata atat sub forma de pulbere, cat si intregi. De altfel, semintele de coriandru sunt ingrediente nelipsite in retetele de muraturi, dar si in mixurile si amestecurile indiene.
Mici trucuri din bucatarie pentru folosirea coriandrului
Aici trebuie facuta din start o diferenta – frunzele de coriandru si semintele de coriandru nu seamana nici pe departe ca aroma sau textura, iar destinatia lor in bucatarie se ghideaza dupa anumite principii. Iata doar o parte dintre acestea:
– frunzele proaspete de coriandru pot insoti cu succes mancarurile picante, in special curry-ul indian; secretul este sa adaugi verdeata la final, cand mancarea este gata, pentru a te bucura pe deplin de gustul proaspat si racoros al coriandrului
– frunzele uscate de coriandru nu se folosesc foarte des, din cauza ca in urma deshidratarii isi pierd o mare parte din aroma
– semintele de coriandru, inainte de a fi folosite, se pot praji usor, astfel incat sa isi elibereze uleiurile volatile si sa bucure papilele cu intreaga lor aroma; se folosesc in mixurile de condimente, in special in garam masala
– radacina de coriandru, la randul sau, se poate folosi ca substitul al usturoiului; se rade sau se zdrobeste si se foloseste in aceasta forma in diverse sosuri sau dressinguri.
Cu ce alimente se asociaza coriandrul
De la carne si sosuri, pana la produse de patiserie sau chiar cafea, coriandrul este un ingredient savuros pe care ti-ar placea sa il ai in farfurie.
Nu e deloc o idee rea sa folosesti putin coriandru macinat (seminte) in reteta favorita de fursecuri, la fel cum nu este gresit sa pui seminte zdrobite de coriandru in sosul de paste, peste legumele natur sau intr-o supa crema de legume.
Aroma coriandrului este una cu usoare accente citrice, acesta fiind motivul pentru care condimentul s-a dovedit a fi atat de versatil.
Cum se alege si cum se depoziteaza coriandrul
Planta proaspata de coriandru trebuie sa aiba frunzele de un verde intens la culoare, fara pete maronii sau galbene si sa prezinte un aspect proaspat, nu vestejt.
De cealalta parte, semintele de coriandru se recomanda a fi cumparate intregi, in defavoarea pudrei de coriandru, intrucat aceasta din urma isi pierde mult mai repede aroma. Semintele de coriandru se macina cu usurinta cu ajutorul unei masini de rasnit cafea sau, si mai simplu, cu un mojar cu pistil.
Depozitare:
– coriandrul proaspat se poate pastra la frigider cateva zile, iar daca este posibil sa aiba radacinile inca atasate; daca radacinile au fost indepartate se infasoara frunzele cu o carpa umeda sau cu un prosop si se pun apoi intr-o punga.
– o alta idee pentru depozitarea coriandrului proaspat este sa se aseze in cutii ermetice si sa se dea la congelator sau sa se inghete cu apa in tavita pentru cuburi de gheata
– semintele de coriandru sau pudra se pastreaza in recipiente din sticla, ermetice, in incaperi racoroase si uscate, ferite de lumina soarelui; pudra de coriandru rezista in acest fel pana la 4 luni, in vreme ce semintele intregi raman proaspete chiar si 1 an.
Coriandrul si sanatatea
In scop medicinal, coriandrul a fost valorificat datorita proprietatilor sale antiseptice si a celor care ajuta digestia.
Se folosesc semintele de coriandru macinate, sub forma de pulbere, care ulterior sunt transformate in tincturi, infuzii sau ulei esential.
De retinut: preparatele pe baza de coriandru au actiune carminatiba, spasmolitica, bactericida si stomahica.
Lasă un răspuns