Chiftele marinate, reteta ca la mama
Chiftele marinate, reteta ca la mama. Chiftelute marinate in sos de rosii, reteta. Chiftele marinate, rețetă ca la mama, lista de ingrediente. Chiftele marinate in sos de rosii, la cuptor. Cum se servesc chiftelele marinate?
Na, despre reteta de chiftele marinate in sos de rosii nu cred ca o sa poata spune cineva ca nu s-ar incadra in conceptul de „mancare ca la mama acasa”. Avand in vedere ca am devenit o gurmanda, pare destul de greu de crezut ca atunci cand eram mica am fost foarte mofturoasa. Ei bine, cand refuzam orice fel de alta mancare, Buna mea imi facea chiftele marinate. Astea imi placeau negresit, de fiecare data, asa cum ii plac si fetei mele.
Fata de reteta de chiftele marinate a bunei mele, a mea are mici modificari. Am renuntat la rantas pentru sosul de rosii iar in ce priveste chiftelele in sine, le fac din carne mai slaba, pulpa de porc degresata sau vita in amestec cu porc, dar si de curcan sau chiar de pui. Sunt la fel de bune. :)
Chiftele Marinate, rețetă ca la mama, ingrediente:
chiftele:
- 500 de grame de carne tocata, eu prefer carnea mai slaba
- 100 de grame de paine alba, fara coaja
- 4 catei de usturoi
- 1 ou intreg
- sare, piper
- 1 lingura de faina
- 1 legatura de patrunjel verde
- 2 linguri de ulei pentru prajit
sosul de rosii:
- 1 kg. de roșii proaspete, opărite și decojite sau 500 de ml. de bulion de rosii mai gros, sau 1 conserva de 400 grame de rosii in bulion pasate
- 1 ceapa mica
- 1 lingura de ulei
- 1 foaie de dafin
- 1 lingura rasa de zahar
- sare, piper
- cateva ramurele de cimbru
Prepararea sosului de rosii:
1. Prima data, eu obisnuiesc sa fac sosul de rosii: ceapa se toaca, se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa cu un praf de sare de la inceput, pentru ca mai degraba sa se topeasca decat sa se prajeasca. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga roșiile cuburi/bulionul/coserva de roșii pasate, dafinul si cateva ramurele de cimbru.
2. Se fierbe totul pe foc mic cam 10 minute. In final, se scoate dafinul si cimbrul si sosul de poate trece prin sita sau se poate pasa cu blenderul de mana (daca se doreste, unora le place o consistenta mai rustica). Se potriveste consistenta sosului adaugand daca e cazul putina apa fierbinte, se da din nou in clocot si se adauga zaharul, sare si piper atat cat sa se obtina un gust echilibrat de acrisor/dulce/sarat/picant. Se lasa sosul deoparte pana se pregatesc chiftelele.
Chiftele Marinate, preparare, prajire si finalizarea preparatului in sosul de rosii:
1. Se trece carnea prin masina de tocat (in cazul in care nu ati cumparat-o deja tocata) si se pregatesc toate ingredientele.
2. Painea se inmoaie in apa rece doar cateva secunde, apoi se stoarce bine si se trece prin masina de tocat (sau se zdrobeste cu mainile). Usturoiul poate fi zdobit, razuit prin razatoarea fina sau trecut prin masina si el. Se adauga painea umeda si maruntita si usturoiul peste carne.
3. Se adauga patrunjelul tocat si oul intreg, sare si piper dupa gust, apoi se framanta bine carnea, obtinand o pasta cat mai omogena.
4. Cu mainile umede, se iau mici gramajoare din compozitia de carne si se formeaza bile cam de marimea unei mingi de ping pong, care se tavalesc prin faina.
6. Se incing cele doua linguri de ulei intr-o cratita rezistenta la cuptor si se rumenesc rapid chiftelutele pe toate partile, fara a insista sa fie complet gatite. Intre timp, se porneste cuptorul si se incinge la 190 de grade Celsius. Pe masura ce chiftelele se rumenesc usor, se scot pe hartie de bucatarie absorbanta.
Alte rețete de chiftele:
7. In final, cu un servet de hartie absorbanta de bucatarie, se tamponeaza usor cratita, indepartandu-se orice urma de grasime, pastrand insa urmele delicioase de fript care au aderat pe fundul acesteia. Se pun chiftelele inapoi in cratita si se toarna deasupra sosul. Optional, se mai pot adauga ierburi aromatice dupa gust (eu am mai pus cimbru, cimbru lamaios si dafin, dar merge foarte bine si busuiocul).
8. Se da cratita la cuptor, acoperita cu capacul, timp de 25 de minute, apoi se decopera si se mai tin chiftelele marinate la cuptor inca 5-7 minute, cat sa se rumeneasa usor deasupra.
Cum se servesc chiftelele marinate?
Dupa gustul meu si al familiei, aceste chiftele marinate se potrivesc cel mai bine cu piureul de cartofi, dar cred ca la fel de bine ar merge cu niste paste sau chiar si cu un orez fiert, simplu. Chiftelutele fragede, servite calde, stropite cu sos de rosii din blesug si piureul alaturi… O mancarica delicioasa. Pofta mare!
Lasă un răspuns