Roșii întregi în bulion la borcan, pentru iarnă
Roșii întregi în bulion la borcan, rețetă pentru iarnă. Conservă de roșii în bulion făcută acasă. Cum se conservă roșiile în bulion, rețetă pas cu pas.
O să-mi spuneți că e cod roșu de caniculă, ce m-a apucat să fac conserve chiar acuma? Ei bine, roșiile mele nu știu de niciun cod, așa că în ciuda caniculei sau poate chiar din cauza ei, culegem zilnic cam 20-25 de kilograme de roșii din grădina noastră. După cum vedeți în poza de mai jos, avem și mai mari și mai mici, de diferite soiuri, dar toate gustoase și atât de naturale cât e posibil. Roșiile noastre nu au văzut pesticide, insecticide, fertilizatori… ce-i drept, fiind un an atât de fierbinte, nici apă prea multă n-au văzut, dar poate tocmai de aceea au un gust atât de intens.
Dintre toate soiurile de roșii din grădina noastră, aceste ”ciudate” lunguiețe și tari le-am așteptat cel mai mult. Sunt roșiile din soiul San Marzano, din care i-am dat mamei un plic de semințe în iarnă iar ea mi-a crescut răsaduri. Seceta și fierbințeala nu le-a lăsat să fie chiar perfecte, dar poate de aceea sunt încă și mai parfumate și au un gust intens cum nu se poate spune. Din toate soiurile de roșii, acestea sunt, cred eu, cele mai indicate pentru conservarea în borcan, în bulion, pentru că au pulpa tare și semințe puține.
Ce-i drept, eu nu sunt adepta conservării oricărei legume sau frunct, consider că cele mai multe trebuiesc consumate atunci când ni le oferă natura și nu altădată, dar roșiile în bulion nu îmi lipsesc niciodată din casă și dacă, de-a lungul iernii, epuizez stocul pe care mi-l fac eu, pur și simplu îmi cumpăr conserve de roșii în bulion pe care le folosesc la sosuri pentru paste și tot felul de mâncăruri.
De obicei, profit de momentul în care fac bulion pentru a mai face câte o șarjă de roșii în bulion, la borcan. Atunci am bulion suficient pentru a umple borcanele, iar ceea ce rămâne, evident, pun în sticle.
Până acum, am ales de fiecare dată roșiile mai mici pentru a le conserva în bulion, anul acesta e prima dată când cultiv un soi de roșii special pentru asta, așa că, fără probleme, conserva se poate face și din alte varietăți de roșii, preferabil este, însă, să fie cât mai cărnoase și cu semințe puține.
Ingrediente Roșii întregi în bulion la borcan, pentru iarnă
- 1,6 kilograme roșii mici și cărnoase (atâta am folosit eu, pentru cele 3 borcane de câte 720 de ml. pe care le-am umplut)
- 1 litru de bulion (aproximativ) proaspăt de roșii
- 10 grame de sare (1 linguriță)
Mod de preparare Roșii întregi în bulion la borcan, pentru iarnă
Pregătire bulion de roșii:
Așa cum spuneam, de fiecare dată am grijă să suprapun momentul în care fac această conservă cu cel în care fac ă nouă șarjă de bulion de casă. Prepararea bulionului am descris-o în detaliu la rețeta de Pastă – bulion – de roșii, în principiu, lucrurile se întâmplă cam așa:
- aleg roșii cărnoase și le pasez cu mașina specială de pasat roșii și fructe cu semințe mici.
- Colectez sucul gros de roșii într-o oală și o pun pe foc, la foc mediu. La început, la suprafață se va forma un strat gros de spumă, care nu trebuie îndepărtat, doar vom amesteca, încorporând această spumă în lichid.
- Când nu se mai formează spumă, bulionul este practic gata, se poate turna în sticle sau se poate fierbe mai mult, pentru a-l face mai scăzut și a nu ocupa atât loc în cămară.
Din bulionul pregătit așa cum am descris mai sus vom avea nevoie de 1 litru (maximum 1,2 litri) pentru cele 3 borcane de 720 ml. cu roșii conservate în bulion.
Sterilizarea borcanelor pentru conserva de roșii în bulion
Pentru reușita conservei de roșii în bulion, de fapt, pentru reușita oricărei conserve, esențială este igiena borcanelor în care se vor conserva roșiile, a ustensilelor folosite și a modului de lucru. De aceea, e foarte important să se facă o sterilizare corectă a borcanelor și a capacelor.
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Pregătirea roșiilor în bulion la borcan:
1. Roșiile se spală bine cu apă rece, li se îndepărtează codițele și se crestează în cruce la un capăt.
2. Se pune pe foc o oală cu 2-3 litri de apă (nu trebuie să fie plină) și se adaugă 1 linguriță de sare. Separat, se pregătește un castron mare cu apă rece. Când apa din oală clocotește, se opăresc roșiile, timp de 30 de secunde – 1 minut (preferabil în câteva tranșe). Nu se lasă mai mult pe foc, nu urmărim să le gătim, doar să putem să le decojim ușor.
3. Imediat ce observăm că pielița roșiilor începe să crape, se scot roșiile cu o spumieră și se pun în castronul cu apă rece pregătit de la început.
4. Se decojesc cu ușurință roșiile, îndepărtând pielița și, eventual, se îndepărtează cu un cuțit părțile mai uscate/verzi de la capătul la care a fost codița.
Iată toate roșiile decojite, pregătite de îmbuteliat în borcane:
5. Se aranjează roșiile decojite în borcane, ca fructele pentru compot.
6. Bulionul pregătit pentru conserva de roșii în bulion se înfierbântă bine (dacă s-a răcit) și se sărează. Borcanele trebuie să fie așezate într-o tavă metalică, să nu nu plesnească sticla de la șocul termic, iar bulionul fierbinte se adaugă treptat peste roșii, în borcane. Pe măsură ce vom adăuga câte un polonic de bulion, vom lovi ușor borcanul de planul de lucru, ca să se elimine bulele de aer, pe cât posibil.Se umplu borcanele până sus, roșiile trebuind să fie complet acoperite de bulion.
7. Se înfiletează (capsează) capacele și se dă tava cu tot cu borcane la cuptor, care a rămas cald, la 150 de grade. După 15 minute, cuptorul se stinge și se lasă borcanele să se răcească în cuptor, înainte de a le așeza în cămară.
Pentru a le deosebi de alte conserve cu roșii pe care le pregătesc, eu le-am etichetat cu aceste etichete simpatice, pe care le-am printat, le-am decupat și le-am lipit pe capac.
Dacă vă interesează eticheta, o puteți salva și voi, dacă veți repeta imaginea de 6 ori, pe un A4, se va potrivi perfect pe capacele borcanelor de 720 ml.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Lasă un răspuns