
Cum se pregătește limba de vită înainte de a o include în preparate culinare





Cum se pregătește limba înainte de a o include în preparate culinare. Limba de vită sau de porc, pregătirea obligatorie înainte de gătirea propriuzisă. De ce trebuie ținută limba în apă rece înainte de gătire? Cum se fierbe limba?
Limba de vită, de vițel sau de porc sunt oarecum într-o situație mai specială, atunci când vorbim despre carne. Limba este inclusă pe lista organelor. De fapt, însă, este un mușchi puternic. În ce privește limba de vacă, este chiar un mușchi de mari dimensiuni, care poate cântări peste 2 kilograme. Limba este protejată de o membrană aspră, cu multe rugozități. Acestea pot reține diferite particule. Iată motivul pentru care trebuie bine curățată înainte de următorii pași ai pregătirii limbii de vită. Înainte de a fi inclusă în diferite preparate, limba de vită trebuie să fie fiartă. Despre felul în care se curăță și fierbe limba, dar și o delicioasă rețetă de limbă de vacă în sos de smântână cât și una de mâncare de limbă cu măsline și sos de roșii aflați în cele ce urmează.
O precizare și-apoi trecem la treabă: eu am folosit o limbă de vită (nu foarte mare). Aceleași operații se aplică și în cazul limbilor de porc, oaie etc.
Ingrediente pregătire limba – înainte de a o include în preparate culinare
- 1 limbă de vită sau câteva limbi de porc (aproximativ 600 de grame)
- 500 de grame zarzavat de supă, neapărat 1 ceapă, 2-3 morcovi, 1 bucată de țelină cât 1 ou mic, opțional 1-2 căței de usturoi, ½-1 ardei, 1 fir de pătrunjel rădăcină etc.
- sare
Pregătire limbă înainte de a găti orice mâncare
Pregătirea preliminară a limbii
1. Orice preparat cu limbă începe cu niște operații obligatorii care trebuie aplicate limbii în sine. Limba se spală bine sub jet de apă rece, de preferință cu o perie aspră. Se clătește apoi în câteva ape. Este, cred, unul dintre puținele tipuri de carne care se recomandă să fie bine spălate. Ar mai fi și burta de vită, de exemplu. Apoi, limba se pune într-un vas încăpător și se acoperă cu apă rece. Se ține în apă, la frigider, măcar 3-4 ore, preferabil peste noapte. În acest timp se schimbă apa de câteva ori. Prin această schimbare repetată a apei în care se ține limba se urmărește eliminarea salivei și enzimelor digestive conținute de aceasta.
Fierberea limbii
2. După ce am clătit bine limba și am ținut-o în apă, aceasta se pune într-o oală încăpătoare. Se acoperă cu apă rece și se adaugă și 1 linguriță rasă de sare. Se pune pe foc și se fierbe la foc mic, îndepărtându-se spuma de câteva ori, așa cum am arătat și la rețeta de supă de vită.
Gătirea în oala sub presiune, însă, va scurta cu mult timpul de preparare.
Oricât de bătrână ar fi vita a cărei limbă o gătim, în 40 – 45 de minute va fi fiartă perfect. Limba de porc, în schimb, va fi gata fiartă, în oala sub presiune, în 25-30 de minute. Cu un click aici sau pe poza de mai jos, puteți comanda o oală cu fierbere sub presiune cu un volum de 6 litri. E o oală robustă, a cărei calitate principală este aceea că e extrem de sigură.
3. După ce am îndepărtat spuma de 3-4 ori și aceasta nu se mai formează, adăugăm 500 de grame de zarzavat pentru supă. Eu am folosit 1 ceapă tăiată în bucăți mari, câteva bucăți de țelină, 2 morcovi mărișori, 1 cățel de usturoi și ½ de ardei care se cam plictisea prin frigider. Ideea e că supa rezultată nu doar că va folosi pentru orice rețetă cu limbă am face, dar poate fi și consumată ca atare. Așadar, e bine ca această supă să aibă un gust cât mai bun.
Se fierbe limba tot timpul la foc mic, ca să rămână suculentă și să nu se tulbure supa. Durata de fierbere, în fucție de vârsta animalului, poate fi de 1,5-3 ore. La oala sub presiune durează cel puțin 1 oră. În final, limba trebuie să fie ușor de străpuns cu furculița iar pielița de la suprafață să se desprindă ușor.
Îndepărtarea membranei
4. După ce limba a fiert, o scoatem din lichid. Strecurăm lichidul (supa) și îl păstrăm deoparte. Punem limba pe un tocător și, cât e fierbinte, o decojim. Pentru asta, vom desprinde coaja începând de la vârf și o vom îndepărta. La fel vom proceda și cu grăsimea în exces (dacă există).
5. După ce limba a fost decojită, o feliem la o grosime de maximum 1 cm. Se feliază mult mai frumos când e complet rece. Acum suntem gata să pregătim orice mâncare cu limbă, inclusiv delicioasele rețete care urmează mai jos.
6. Supa se strecoară și putem să îi adăugăm niște găluște sau niște tăiței. Va fi delicioasă, dar o putem și folosi ca supă de bază (ingredient) al unor rețete, așa cum sunt și cele de mai jos.
Rețete de mâncăruri cu limbă de vită
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns