Ciorbă de văcuță – rețeta video de ciorbă de vită cu legume






Ciorbă de văcuță – rețeta video + text (pas cu pas) de ciorbă de vită cu legume. Ingrediente pentru ciorba de văcuță. Mod de preparare ciorbă de văcuță: ce fel de carne se pretează și cum se gătește? Ce legume se includ în ciorba de văcuță? Cu ce se acrește ciorba de văcuță și cum se asezonează? Găsiți răspuns în articolul de mai jos.
O ciorbă de văcuță, plină de legume și cu mult leuștean! Ce poate fi mai bun, mai ușor și mai sănătos? Rețeta mea de ciorbă de văcuță e simplă, nepretențioasă și adaptabilă dar foarte gustoasă. De fapt, alături de ciorba de perișoare și de ciorba de burtă, aș putea zice că e una din rețetele de ciorbă preferate ale familiei mele.
Și-apoi, ce poate fi mai plăcut decât o oală plină cu ciorbă de vită aromată, din care se ridică un abur parfumat ce îmbie toată familia să se așeze repede la masă și să-și umple înc-o dată blidul cu gustosul ”supliment”? Imaginea de mai jos descrie exact ce vreau să zic.
Din gramajele pe care le veți descoperi în lista de ingrediente de mai jos, iese o mare oală cu ciorbă. Porțiile sunt socotite la 350-400 de mililitri (cele 14), deci vor rezulta peste 5 litri de ciorbă de văcuță. Dacă nu aveți nevoie de o cantitate atât de mare, vă recomand să înjumătățiți gramajele. Altfel, ciorba e foarte gustoasă și, odată bine răcită, se păstrează bine la frigider, puteți să o savurați zile în șir și va avea același gust delicios.
Ingrediente Ciorbă de văcuță
(pentru 5 litri de ciorbă)
- 1 kg. carne de vita cu os, ideal este rasolul, dar merg și bucăți de pulpă sau 500 – 600 grame de carne macră (de preferat carnea cu os, va avea altă consistență zeama)
- 1 ceapă mare (175 de grame)
- 240 de grame de morcovi
- 100 de grame de păstârnac și rădăcină de pătrunjel (câte 1 bucată din fiecare)
- 60 de grame de țelină rădăcină
- 100 de grame de ardei gras roșu
- 100-150 de grame de conopidă ruptă în buchețele mici (sau o gulie tăiată în cuburi sau chiar o mână de varză albă, tăiată fin)
- 150-200 de grame de fasole verde păstăi (indiferent de culoare)
- 300 de grame de cartofi
- 70-100 de grame de mazăre boabe
- 1-2 roșii opărite, decojite, tăiate în cuburi (400 de grame)
- 150 de mililitri de suc de roșii
- leuștean proaspăt sau uscat
- opțional: câte ½ de legătură de mărar și pătrunjel verde
- sare, piper
- opțional: 250 de mililitri de borș
- opțional: zeamă de lămâie sau oțet pentru acrit suplimentar
- opțional: smântână și ardei iute la servire
Ciorbă de Văcuță – Rețeta Video
Au trecut mulți ani de la publicarea acestei rețete, pe blogul meu. În acest timp, cei mai mulți dintre cititori au înțeles foarte bine explicațiile din rețeta pas cu pas, în format text. Au fost, însă, și dintre cei care nu au înțeles cum să procedeze. La ei m-am gândit, în primul rând, atunci când am realizat tutorialul video al rețetei de ciorbă de văcuță. Mai mult de atât, după 16 ani de la publicarea inițială, consider că rețeta video este o abordare mai modernă, în acord cu timpurile. Vă invit să o urmăriți mai jos.
Mod de Preparare Rețeta Ciorbă de Vită – fierberea cărnii
1. Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. Atenție, în funcție de cât de bătrână este carnea de vită, procesul de gătire al acesteia se poate prelungi. Se fierbe carnea la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață de oricâte ori este nevoie, așa cum am arătat la rețeta de supă clară de vită.
O modalitate de a accelera fierberea cărnii este gătirea în oala sub presiune. Veți economisi un timp prețios, dacă o folosiți. Fie vaca oricât de bătrână, în maximum 30 de minute va fi suficient de fiartă ca să treceți la pasul următor. Cu un click aici sau pe poza de mai jos, puteți comanda o oală cu fierbere sub presiune cu un volum de 6 litri. E o oală robustă, a cărei calitate principală este aceea că e extrem de sigură.
Ciorbă de văcuță – pregătirea legumelor
2. În timp ce carnea fierbe, se pregătesc rădăcinoasele, ceapa și ardeiul. Rădăcinoasele se curăță, se spală și se zvântă. Ceapa se taie mărunt. Țelina, pătrunjelul și morcovii se taie în cuburi. Dacă aveți vreun fir de păstârnac, îl puteți adăuga și pe acela. Ardeiul gras se curăță de cotor și semințe, se spală bine și se taie cubulețe.
Gătirea ciorbei
Îndepărtarea spumei, în timpul fierberii
3. Când oala de foc, cea în care fierbe carnea de vită, începe să clocotească, se îndepărtează cu grijă spuma, de câteva ori. Contrar impresiei unora, aceasta NU este toxică, fiind formată în principal din proteine din carne. Motivul pentru care spuma de pe ciorbe și supe trebuie îndepărtată este acela că aceasta le tulbură. Pur și simplu, preparatele arată urât, nu sunt însă otrăvitoare.
După ce se îndepărtează de câteva ori (două, trei, poate uneori e nevoie de patru intervenții), spuma nu se mai formează.
Adăugarea rădăcinoaselor în supă
În acest moment (când spuma nu se mai formează), se verifică dacă nu cumva carnea a atins gradul de gătire necesar, pentru pasul următor. Se înțeapă cu o furculiță. Dacă aceasta intră în carne, chiar întâmpinând o oarecare rezistență, se adaugă rădăcinoasele și ceapa, tocate cum am explicat la pasul anterior. Tot acum, se adaugă și ardeiul gras, tăiat cubulețe. Carnea trebuie să fie fiartă mai bine de jumătate când adaugăm legumele.
Unele persoane nu au înțeles ce înseamnă ”carne fiartă pe jumătate”. Adaug câteva precizări. În această fază, carnea trebuie să fie, practic, gătită, adică fără urme de țesut crud. Textura ei, însă, e încă tare, mai greu de mestecat, urmând să se frăgezească în timp ce fierb și restul ingredientelor.
5. Ciorba se lasă să fiarbă în continuare, pe foc mic. Dacă ciorba fierbe cu clocote mari, va fi tulbure.
Ce legume se adaugă în ciorba de văcuță?
Între timp, se pregătesc restul de legume. Se pot face combinații după gustul fiecăruia, eu am folosit conopidă, fasole verde și cartofi. Cartoful mi se pare oarecum indispensabil (dar nu neapărat). Se poate renunța, însă, la una din celelalte legume și introduce o alta, în funcție de preferințe și de gustul fiecăruia. De exemplu, la rețeta de ciorbă țărănească de văcuță veți putea vedea ca am folosit varza și s-a potrivit perfect.
Se potrivesc foarte bine varza albă, mazărea boabe, gulia, dar, de ce nu, chiar și dovlecelul. Iată legumele mele, curățate și tăiate în bucăți potrivite. Mie și familiei mele ne place ca tot ce este în farfuria de ciorba să încapă bine în lingură, dar se pot lăsa și bucăți mai mari.
6. Când rădăcinoasele încep să se înmoaie, așadar, se adaugă conopida și fasolea verde. Se adaugă legumele ținând cont de timpul necesar pentru fierbere. Cele care au nevoie de mai mult timp – conopida, varza, guliile etc – se adaugă primele iar mazărea, dovleceii etc la final.
Porționarea cărnii
7. Se verifică gradul de fierbere al cărnii de vită și, când furculița intră cu ușurință în carne și aceasta se desprinde de pe os, se scoate din oală cu o spumieră, se scurge de zeamă și se pune pe un tocător.
8. Se taie carnea în cuburi cât mai simetrice (pentru aspect). Dacă se folosește carne cu os, se și dezosează și se adaugă înapoi în oala cu ciorbă de vită care fierbe molcom, pe foc mic.
Adăugarea ultimelor legume în ciorba de văcuță
9. Se verifică gradul de fierbere pentru legume. Când sunt aproape făcute, se adaugă și cartofii. După ce au fiert și aceștia, se pun în ciorba de vită roșiile fară pieliță, tăiate în cuburi. Eu adaug și 150 de mililitri de suc de roșii. Dacă acriți ciorba cu borș, clocotiți borșul separat, într-o crăticioară. Abia după ce dă într-un clocot, adăugați-l peste ciorba care fierbe. Se lasă să dea 2-3 clocote și se trage de pe foc.
10. Se pregătește verdeața… Ia-o de unde nu-i! Fuguța în grădină, după leuștean! Bineînțeles, acest paragraf e doar o stratagemă să mă mândresc cu tufa mea de leuștean! În sfârșit, s-a prins!
Se spală și se toacă fin leușteanul apoi se presară pe deasupra, în oala cu ciorbă de văcuță. Bucătăria se umple de arome, gurile pofticioase de salivă și imediat farfuriile ochi!
Servirea
Ciorba de văcuță se servește fierbinte, nedreasă. La masă se poate oferi smântână, separat, pentru cine dorește. Fiică-mea dorește de fiecare dată, noi nu prea. Niciodată nu lipsește de pe masă ardeiul iute, crud sau murat și o pâine bună, cu coaja crocantă.
MAI MULTE REȚETE DE CIORBE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns