Ciorbă de văcuță
O ciorbă de văcuță, plină de legume și cu mult leuștean, ce poate fi mai bun, mai ușor și mai sănătos? Rețeta mea de ciorbă de văcuță e simplă, nepretențioasă și adaptabilă, dar foarte, foarte gustoasă. De fapt, alături de ciorba de perișoare și de ciorba de burtă ,aș putea zice că e una din rețetele de ciorbă preferate ale familiei mele. Și-apoi, ce poate fi mai plăcut decât o oală plină cu ciorbă de vită aromată, din care se ridică un abur parfumat ce îmbie toată familia să se așeze repede la masă? Imaginea de mai jos arată exact despre ce anume vorbesc.
Ingrediente Ciorbă de văcuță
(pentru 4 litri de ciorbă)
- 1 kg. carne de vita cu os, ideal este rasolul, dar merg și bucăți de pulpă sau 500 – 600 grame de carne de vita macră (de preferat carnea cu os, va avea altă consistență zeama)
- un buchet asortat de rădăcinoase pentru supă: 2 morcovi buni, 1 pătrunjel rădăcină, 1 țelină mică, 1-2 cepe
- 200-300 de grame de conopidă ruptă în buchețele mici (sau varză albă tăiată fin, gulie tăiată cuburi)
- 200-300 de grame de fasole verde păstăi (și/sau mazăre boabe)
- 1 – 2 ardei gras tăiat cuburi
- 2-3 cartofi cuburi
- 1-2 roșii opărite, decojite, tăiate în cuburi
- leuștean proaspăt sau uscat
- sare, piper
- opțional: lămâie, oțet sau borș pentru înăcrit suplimentar
- opțional: smântână la servit
Mod de Preparare Rețeta Ciorbă de Vită – fierberea cărnii
1. Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. Atenție, în funcție de cât de bătrână este carnea de vită, procesul de gătire al acesteia se poate prelungi. Se fierbe carnea la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață de oricâte ori este nevoie, așa cum am arătat la rețeta de supă clară de vită.
O modalitate de a accelera fierberea cărnii este gătirea în oala sub presiune. Veți economisi un timp prețios, dacă o folosiți, fie vaca oricât de bătrână, în maximum 30 de minute va fi suficient de fiartă ca să treceți la pasul următor. Cu un click aici sau pe poza de mai jos, puteți comanda o oală cu fierbere sub presiune cu un volum de 6 litri. E o oală robustă, a cărei calitate principală este aceea că e extrem de sigură.
Ciorbă de văcuță – pregătirea legumelor
2. În timp ce carnea fierbe, se pregătesc rădăcinoasele, ceapa și ardeiul. Rădăcinoasele se curăță, se spală, ceapa se taie mărunt, țelina, pătrunjelul și morcovii se taie în cuburi. Dacă aveți vreun fir de păstârnac, îl puteți adăuga și pe acela. Ardeiul gras se curăță de cotor și semințe, se spală bine și se taie cubulețe.
Gătirea ciorbei
3. Când oala de foc, cea în care fierbe carnea de vită, începe să clocotească, se îndepărtează cu grijă spuma, de câteva ori.
4. Când nu se mai formează spumă, se verifică dacă nu cumva carnea a atins gradul de gătire necesar pentru pasul următor. Se înțeapă cu o furculiță și daca aceasta intră în carne, chiar întâmpinând o oarecare rezistență, se adaugă rădăcinoasele și ceapa, tocate cum am explicat la pasul anterior. Tot acum, se adaugă și ardeiul gras, tăiat cubulețe. Carnea trebuie să fie fiartă mai bine de jumătate când adaugăm legumele.
Pentru că un domn ofuscat a lăsat un comentariu caustic că el nu știe ce înseamnă să fie gătită carnea mai mult de jumătate, adaug câteva precizări. În această fază, carnea trebuie să fie, practic, gătită, adică fără urme de țesut crud. Textura ei, însă, e încă tare, mai greu de mestecat, urmând să se frăgezească în timp ce fierb și restul ingredientelor.
5. Se lasă să fiarbă pe foc mic. Dacă ciorba fierbe cu clocote mari, va fi tulbure.
Între timp, se pregătesc restul de legume. Se pot face combinații după gustul fiecăruia, eu am folosit conopidă, fasole verde și cartofi. Cartoful mi se par oarecum indispensabil (dar nu neapărat) însă se poate renunța la una din celelalte legume și introduce o alta, în funcție de preferințe și de gustul fiecăruia. De exemplu, la rețeta de ciorbă țărănească de văcuță veți putea vedea ca am folosit varza și s-a potrivit perfect.
Se potrivesc foarte bine varza albă, mazărea boabe, gulia, dar, de ce nu, chiar și dovlecelul. Iată legumele mele, curățate și tăiate în bucăți potrivite. Mie și familiei mele ne place ca tot ce este în farfuria de ciorba să încapă bine în lingură, dar se pot lăsa și bucăți mai mari.
6. Când rădăcinoasele încep să se înmoaie, așadar, se adaugă conopida și fasolea verde. Se adaugă legumele ținând cont de timpul necesar pentru fierbere. Cele care au nevoie de mai mult timp – conopida, varza, guliile etc – se adaugă primele iar mazărea, dovleceii etc la final.
Porționarea cărnii
7. Se verifică gradul de fierbere al cărnii de vită și, când furculița intră cu ușurință în carne și aceasta se desprinde de pe os, se scoate din oală cu o spumieră, se scurge de zeamă și se pune pe un tocător.
8. Se taie carnea în cuburi cât mai simetrice (pentru aspect). Dacă se folosește carne cu os, se și dezosează și se adaugă înapoi în oala cu ciorbă de vită care fierbe molcom, pe foc mic.
9. Se verifică gradul de fierbere pentru legume. Când sunt aproape făcute, se adaugă și cartofii. După ce au fiert și aceștia, se pun în ciorba de vită roșiile fară pieliță, tăiate în cuburi (și, eventual, 1-2 linguri de bulion, după gust). Daca acriți ciorba cu borș, clocotiți borșul separat, într-o crăticioară, apoi adaugați-l peste ciorba care fierbe. Se lasă să dea 2-3 clocote și se trage de pe foc.
10. Se pregătește verdeața… Ia-o de unde nu-i! Fuguța în grădină, după leuștean! Bineînțeles, acest praragraf e doar o stratagemă să mă mândresc cu tufa mea de leuștean, care, în sfârșit, s-a prins!
Se spală și se toacă fin leușteanul apoi se presară pe deasupra, în oala cu ciorbă de văcuță. Bucătăria se umple de arome, gurile pofticioase de salivă și imediat farfuriile ochi!
Ciorba de văcuță se servește fierbinte, nedreasă. La masă se poate oferi smântână, separat, pentru cine dorește. Fiică-mea dorește de fiecare dată, noi nu prea. Niciodată nu lipsește de pe masă ardeiul iute, crud sau murat și o pâine bună, cu coaja crocantă.
MAI MULTE REȚETE DE CIORBE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns