
Ciorbă de văcuță






O ciorbă de văcuță, plină de legume și cu mult leuștean, ce poate fi mai bun, mai ușor și mai sănătos? Rețeta mea de ciorbă de văcuță e simplă, nepretențioasă și adaptabilă, dar foarte, foarte gustoasă. De fapt, alături de ciorba de perișoare și de ciorba de burtă ,aș putea zice că e una din rețetele de ciorbă preferate ale familiei mele. Și-apoi, ce poate fi mai plăcut decât o oală plină cu ciorba de vita aromată, din care se ridică un abur parfumat ce îmbie toată familia să se așeze repede la masă? Iată despre ce vorbesc:
Ingrediente Ciorbă de văcuță
(pentru 4 litri de ciorba)
- 1 kg. carne de vita cu os, ideal este rasolul, dar merg și bucăți de pulpă sau 500 – 600 grame de carne de vita macră (de preferat carnea cu os, va avea altă consistență zeama)
- un buchet asortat de rădăcinoase pentru supă: 2 morcovi buni, 1 pătrunjel rădăcină, 1 țelină mică, 1-2 cepe
- 200-300 de grame de conopidă ruptă în buchețele mici (sau varză albă tăiată fin, gulie tăiată cuburi)
- 200-300 de grame de fasole verde păstăi (și/sau mazăre boabe)
- 1 – 2 ardei gras tăiat cuburi
- 2-3 cartofi cuburi
- 1-2 roșii opărite, decojite, tăiate în cuburi
- leuștean proaspăt sau uscat
- sare, piper
- opțional: lămâie, oțet sau borș pentru înăcrit suplimentar
- opțional: smântână la servit
Preparare Reteta Ciorbă de Vită – fierberea cărnii
1. Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. Atenție, în funcție de cât de bătrână este carnea de vită, procesul de gătire al acesteia se poate prelungi. Se fierbe carnea la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață de oricâte ori este nevoie, așa cum am arătat la rețeta de supă clară de vită.
O modalitate de a accelera fierberea cărnii este oala sub presiune. Zeama pentru ciorba de vacuta va fi mai tulbure, dar dacă asta nu vă interesează prea mult, veți economisi un timp prețios.
Ciorbă de văcuță – pregătirea legumelor
1. Intre timp, se pregatesc radacinoasele:
2. Se curata, se spala, ceapa se taie marunt, telina, patrunjelul si morcovii in cuburi:
Mod de preparare
1. Cand oala de foc, cea in care fierbe carnea de vita, incepe sa clocoteasca, se indeparteaza cu grija spuma, de cateva ori. Cand nu se mai formeaza spuma, se verifica daca nu cumva carnea a atins gradul de gatire necesar pentru pasul urmator. Se inteapa cu o furculita si daca aceasta intra in carne, chiar intampinand o oarecare rezistenta, se adauga radacinoasele. Carnea trebuie sa fie fiarta mai bine de jumatate cand adaugam legumele.
2. Se lasa sa fiarba pe foc mic, daca ciorba fierbe cu clocote mari va fi tulbure. Se pregatesc restul de legume – aici se pot face combinatii dupa gustul fiecaruia, eu am folosit conopida, fasole verde, ardei si cartofi. Daca ardeiul si cartoful mi se par oarecum indispensabile (dar nu neaparat), se poate renunta la una din celelalte legume si introduce o alta, in functie de preferinte si de gustul fiecaruia. De exemplu, la ciorba taraneasca de vacuta veti putea vedea ca am folosit varza si s-a potrivit perfect.
Alte Rețete De Ciorbe Românești:
Se potrivesc foarte bine varza alba, mazarea boabe, gulia, dar, de ce nu, chiar si dovlecelul. Iata legumele mele, curatate si taiate in bucati potrivite (mie si familiei mele ne place ca tot ce este in farfuria de ciorba sa incapa bine in lingura, dar se pot lasa si bucati mai mari):
3. Cand radacinoasele sunt fierte pe jumatate (incep sa se inmoaie) se adauga conopida, ardeiul si fasolea verde (se adauga legumele tinand cont de timpul necesar pentru fierbere, cele care au nevoie de mai mult timp – conopida, ardeiul, guliile etc – se adauga primele iar mazarea, dovleceii etc la final):
4. Se verifica gradul de fierbere al carnii de vita si, cand furculita intra usor in ea, se scoate si se lasa sa se raceasca putin:
5. Se taie carnea in cuburi cat mai simetrice (pentru aspect, daca se foloseste carne cu os, se si dezoseaza) si se adauga in ciorba de vita care fierbe:
6. Se verifica cat de fierte sunt legumele si cand sunt aproape facute se adauga si cartofii. Dupa ce au fiert si acestia, se pun in ciorba de vita rosiile fara pielita, taiate in cuburi (si, eventual, 1-2 linguri de bulion, dupa gust). Daca inacriti ciorba cu bors, clocotiti borsul separat, intr-o craticioara, apoi adaugati-l peste ciorba care fierbe. Se lasa sa dea 2-3 clocote si se trage de pe foc.
7. Se pregateste verdeata… Ia-o de unde nu-i! Fuguta in gradina, dupa leustean (bineinteles, asta a fost o stratagema ca sa ma mandresc cu tufa mea care in sfarsit s-a prins!):
Se spala si se toaca fin leusteanul apoi se presara pe deasupra de ciorba de vacuta. Bucataria se umple de arome, gurile pofticioase de saliva si imediat farfuriile ochi!
Varianta de servire pentru mine pentru sot, fara smantana:
Si portia de ciorbă de văcuță pentru domnisoara casei:
Pofta buna!
Lasă un răspuns