Supă ungurească de ouă – Tojásleves – rețetă ardelenească
Supă ungurească de ouă – Tojásleves – rețetă ardelenească prezentată detaliat, cu ingrediente la gram și modul de preparare pas cu pas, ilustrat cu poze. Supă de ouă cu chimen și smântână, rețeta ungurească Tojásleves.
Rețeta de supă ungurească de ouă este o nouă descoperire și în același timp, totuși, gustul ei îmi este familiar. Bunica era ardeleancă din Harghita. Multe dintre preparatele pe care le gătea aveau o influență ungurească. Ea nu mi-a gătit niciodată chiar această supă de ouă, dar mi-a gătit multe zămuri cu mod de preparare aproape identic și cu aceleași ingrediente. Rețeta de Tojásleves (se pronunță toiaș leveș și înseamnă supă de ouă) are ca aromă de bază chimenul. Dacă veți citi rețeta de supă de chimen de post, făcută după a bunicii, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos, veți observa cât de similare sunt ingredientele, exceptând ouăle și smântâna, firește.
Atât rețeta de azi cât și cea de mai sus, mai demult publicată, cred că trebuie să fi fost un fel de jolly joker al gospodinelor de altă dată, care aveau atât de multe treburi de făcut, peste care se adăuga obligația de a pune o zamă caldă pe masa familiei! Ambele rețete sunt foarte rapide, nu iau mai mult de 30 de minute.
Peste rețeta de supă de ouă am dat pe YouTube, pe canalul publicației Maszol, care, în categoria Erdély ízei (arome ardelenești), are tot felul de rețete autentice, printre care și pe cea pe care v-o explic, pas cu pas, în continuare. Prietena mea Diana mi-a spus că a mâncat așa ceva la soacra ei, unguroaică din Salonta. Dacă cineva știe mai multe despre specificul regional al rețetei – pentru că Ardealul e mare – rugămintea mea e să se consemneze în comentarii. Mulțumesc și sper să vă placă, noi am fost încântați!
Ingrediente Supă ungurească de ouă – Tojásleves
- 3 litri de apă fiartă
- 1 linguriță cu vârf de semințe de chimen
- 50 de mililitri de ulei
- 1 ceapă de mărime medie (80-100 de grame), tocată cubulețe
- 1 morcov mare, ras pe răzătoare
- 1-2 căței de usturoi, zdrobiți
- 40 de grame (2 linguri) de făină
- 1 linguriță cu vârf de paprika dulce, roșie, fain aromată
- 150 de grame de smântână cu minimum 25% grăsime
- 2 linguri de oțet
- 5 ouă
- sare și piper
- 4 felii de pâine prăjită frecată cu usturoi sau crutoane cu usturoi
Mod de preparare supă ungurească de ouă – Tojásleves – rețetă ardelenească
1. Pentru început, am pus chimenul în oala de 4 litri în care am gătit ulterior supa. Am pus oala pe foc, așa, pe uscat, fără niciun fir de ulei. La foc iute, am călit rapid chimenul, amestecând frecvent, până a devenit foarte tare mirositor. Chestia asta a durat vreo 2 minute, după care am adăugat uleiul, care s-a încins rapid.
2. Imediat, am adăugat în oală ceapa tocată cubulețe, apoi morcovul. Am presărat 1 linguriță de sare și am redus focul la minimum.
3. La foc mic, am călit ceapa și morcovul cu semințele de chimen timp de 5 minute, amestecând frecvent, până când legumele au început să se înmoaie.
4. După ce ceapa a început să aibă un aspect translucid, semn că s-a înmuiat, am adăugat în oală și usturoiul zdrobit. Am amestecat rapid și am ridicat focul la mediu.
5. Imediat după usturoi, am presărat în oală făina. Exact, această supă ungurească de ouă are și un rântaș, căci altfel ardelenească n-ar fi și despre ea azi n-am povesti! Am amestecat în continuu, fără oprire, vreo 2 minute.
6. După 2 minute de amestecare, am adăugat în oală paprika. Am amestecat rapid, doar cât să se omogenizeze paprika în rântașul din oală.
7. Imediat după ce am omogenizat paprika, am stins totul cu cei 3 litri de apă fierbinte. Atenție, e important să se lucreze repede după ce se adaugă paprika – să se adauge lichid – pentru că aceasta conține zaharuri naturale care se caramelizează ușor și își schimbă gustul și aspectul.
Fierberea supei și adăugarea ouălor
8. Am adus supa la fierbere și am lăsat-o să fiarbă la foc mediu, timp de 10 minute. După acest timp, am gustat-o, am condimentat-o cu sare și piper și am adăugat cele 2 linguri de oțet. Am redus focul și am lăsat supa să fiarbă molcom, fără clocote.
9. Într-un castronel, am bătut cu furculița 1 ou (dintre cele 5 recomandate). Am turnat acest ou în oală, în fir subțire și am amestecat de câteva ori, să se formeze zdrențe de ou.
Adăugarea ouălor întregi și ajustarea porțiilor
10. Celalalte patru ouă le-am spart pe rând într-un castronel și le-am adăugat în oală câte unul o dată. Vreau să precizez că se pot ușor adăuga șase ouă întregi, în loc de patru, suplimentând astfel numărul porțiilor, dacă aveți mai mulți meseni. Lichidul este suficient.
După ce am adăugat ouăle întregi, am redus focul la mic și am lăsat ouăle să gătească, timp de 3-4 minute.
Cum se drege supa ungurească de ouă?
11. După 3-4 minute, am oprit focul. Într-un castron, am bătut smântâna cu 50 de mililitri de apă rece, până s-a omogenizat bine. Am adăugat câte un polonic din supa fierbinte, treptat.
După fiecare polonic de supă adăugat, am omogenizat bine smântâna cu supa fierbinte.
12. După vreo 4-5 polonice de supă fierbinte, adăugate treptat, conținutul castronului s-a înfierbântat. Am turnat totul în oală și am omogenizat bine.
Supă de ouă ungurească – servirea
Supa se servește fierbinte, cu pâine prăjită frecată cu usturoi sau cu crutoane aromatizate cu usturoi. Eu am făcut crutoane rustice (cu tot cu coajă) din pâine de casă, le-am aruncat în cuptor împreună cu vreo câțiva căței de usturoi, stropite cu un pic de ulei și presărate cu sare și piper.
În doar 10 minute, la 180°C, au fost rumene și crocante, cu aromă foarte plăcută. Aici puteți vedea rețeta pas cu pas de crutoane de casă, oricum, de data asta au ieșit așa cum le puteți vedea mai jos.
Am distribuit câte un ou întreg în fiecare porție de Tojásleves, am adăugat și crutoane și am mâncat-o cu mare poftă. E gustoasă tare, această supă ungurească de ouă, și îmi amintește mult de gustul mâncărurilor din copilărie!
Sper să vă ispitească rețeta și s-o încercați. Vă aștept cu impresii!
MAI MULTE REȚETE UNGUREȘTI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns