
Clatite banatene sau "ca la Ana Lugojana"






Oricine a trecut prin Timișoara sau prin împrejurimi și a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut prilejul să observe, la capitolul “desert” al meniului, așa numitele Clătite bănățene sau Clătite ca la Ana-Lugojana.
Cei care au avut curiozitatea să și guste aceste clătite bănățene, nu le-au uitat prea ușor. Sunt fine, umplute cu brânză cremoasă și stafide, înotand într-un sos de vanilie și acoperite de bezea caramelizată… ar satisface visele oricarui gurmand, nu? Se pare ca acest desert a fost lansat in zilele de glorie ale Hanului Ana-Lugojana, situat pe drumul ce leagă Lugojul de Făget.
Din păcate, anii ce s-au scurs au șters trecuta strălucire a hanului, însă clătitele s-au răspândit în tot Banatul.
Clătitele bănățene se pot monta în porții individuale de câte una-două clătite sau pe platou, socotind câte una-două clătite pentru fiecare mesean. Varianta de monoporție e cea pe care o prefer, inclusiv când fac clătitele acasă. Țineți cont, o porție de două clătite bănățene are 1160 de calorii, așa că e chiar indicat să servim acest desert bogat în porții mai mici.
Clătitele acestea se pot și flamba cu un coniac bun sau cu lichior de portocale, pentru o servire spectaculoasă. Mai jos, puteți vedea o altă „ediție” a acelorași clătite, montată pe un platou unic, de împărțit cu toți mesenii.
Ingrediente clătite bănățene
- 8 clătite subțiri (aici rețeta de clătite)
- 250 de grame de brânză de vaci
- 5 ouă mari (6 medii)
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 200 grame de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- 250 de grame de zahăr
- opțional: coaja rasă de la 1 portocală
- stafide
- unt pentru uns vasul gratinabil
Modul de preparare
Pentru umplutura acestor clătite bănățene, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat.
Se pregătește sosul de vanilie specific acestor clătite bănățene: se separă ouăle, gălbenușurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna.
Clătitele se umplu cu amestecul de brânză (poza 1) și se împachetează ca sarmalele (poza 2).
Clătitele astfel pregătite se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt și pe deasupra. O altă opțiune este să se monteze clătitele bănățene în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porție.
Se toarnă peste ale noastre clătite bănățene crema de gălbenușuri si smântână. Se dă forma/formele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Cât timp clătitele bănățene se gătesc în cuptor, albușurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) și se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat și se obține o bezea fermă, lucioasă.
Diverse rețete de/cu clătite
După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenușuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate forma cu clătite bănățene din cuptor. Se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poș pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferință. Tot opțional, se poate presăra desupra bezelei puțină coajă rasă de portocală.
Se reintroduc clătitele bănățene în cuptor până se caramelizează bezeaua și se servesc imediat, fierbinți.
Desigur, dacă veți opta pentru a monta aceste clătite bănățene în porții individuale, ca la restaurant, veți obține un preparat cu un aspect mult mai plăcut și mai îngrijit. Varianta mai comodă, însă, e la fel de excepțional de gustoasă. Credeți-mă, dragilor, aceste clătite sunt unele din cele mai gustoase și satisfăcătoare deserturi din câte am încercat! Așa de modă veche cum sunt ele, oridecâte ori le pregătesc (din nou) la mine acasă e sărbătoare.
Lasă un răspuns