Turos Csusza – tăiței cu brânză de vaci și slănină – rețetă video
Turos Csusza – tăiței cu brânză de vaci și slănină friptă – rețetă video prezentată detaliat, pas cu pas. Cum se fac pastele ungurești turos csusza sau turos teszta, rețetă cu text + video.
Túrós csusza e un preparat de origine maghiară, care se gătește frecvent la noi, în Banat, și în tot Ardealul, de altfel. Traducerea e destul de dificilă dar și amuzantă. Ar însemna ceva alunecos, pe bază de brânză de vaci. De fapt un fel de mâncare cu paste, foarte gustoase și sățioase, cu jumări de slănină friptă, cu (evident) brânză de vaci și smântână. Aș zice că rețeta e de mare ajutor atunci când nu ai timp să pregătești ceva mai elaborat pentru prânz sau cină. Ingredientele sunt ieftine și foarte ușor de găsit iar modul de preparare e simplu și rapid. După un efort minim ești recompensat cu un fel de mâncare delicios.
Pentru realizarea rețetei de turos csusza, se pot folosi diverse tipuri de tăiței lați (și plați). Eu am folosit pastele tașche, produse sub brandul Monte Banato – o firmă din Reșița (bănățeni de-ai mei) care, anul acesta, aniversează 30 de ani de activitate. Au, așadar, o vastă experiență în prepararea pastelor și, de altfel, produc multe alte tipuri de paste și cu ou și fără ou. Pastele folosite de mine – tașche cu ou– se pretează perfect pentru rețeta pe care v-o propun în continuare, atât datorită formei cât a timpului scurt de fierbere. De altfel, le veți putea vedea, dacă veți urmări rețeta video. Pe aceasta o găsiți imediat după lista de ingrediente iar în continuare găsiți rețeta în format text.
Ingrediente Turos Csusza
- 200 de grame de tăiței lați, eu am folosit pastele tașche produse de Monte Banato
- 100 de grame de slănină afumată
- 150 de grame de brânză de vaci grasă
- 60 de grame de smântână cu 20% grăsime
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- opțional, puțină paprika dulce pentru presărat, la final
Mod de preparare – rețeta video
Turos Csusza – rețeta în format text, pas cu pas
1. Pentru început, m-am ocupat de jumările de slănină. Eu am folosit 2 tipuri de slănină – clisă, așa îi zicem noi, bănățenii – și anume: slănină afumată de mangalița, care e foarte gustoasă și în plus și niște costiță afumată, ca să fie și un pic de cărniță în pastele mele. Se poate folosi un singur fel de slănină, nu e musai să fie de două feluri. Ambele sortimente de slănină le-am tăiat în cubulețe mici. Le-am pus într-o tigaie suficient de încăpătoare încât, la final, să încapă în ea și pastele fierte.
2. Am pornit focul sub tigaie și l-am setat la mediu mic, așa încât slănina să se topească lent, eliberând grăsime suficientă, în care jumările să se rumenească frumos. Din când în când, am amestecat, dar numai până când s-a topit suficientă grăsime. Pur și simplu, am lăsat jumările să se rumenească frumos, la foc mic.
3. Deîndată ce slănina s-a topit și am avut destulă grăsime în tigaie, deci am scăpat de grija de a amesteca, am umplut o oală cu 4 litri de apă și am pus-o pe foc.
4. Când jumările au fost gata rumenite, am oprit imediat focul. Am scos cuburile rumene de slănină pe șervete de hârtie absorbantă, să se dreneze de grăsimea în exces. Tigaia nu am spălat-o și nici vorbă să fi aruncat grăsimea rămasă! Aceea este ingredientul cel mai prețios pentru rețeta de turos csusza!
Brânza cu smântână
5. Până când a apucat să fiarbă apa din oală, am avut timp să mă ocup și de brânza cu smântână. Le-am pus pe ambele într-un castron și le-am amestecat cu sare și piper după gust. Eu sunt mai generoasă cu piperul, de felul meu, mi se pare că un preparat gras se cere să fie mai piperat.
Fierberea pastelor și finalizarea preparatului
6. Când apa a dat în clocot, am adăugat 1 lingură de sare. Am verificat pe ambalajul pastelor timpul de gătire recomandat. Acela era de 6 minute. M-am uitat, așadar, mai întâi la ceas, abia apoi am adăugat pastele în apa clocotită, cu sare.
7. Cu un minut înainte să fie gata fierte tașchele, am pornit focul și am încins pe foc mediu tigaia cu grăsimea rămasă de la prăjitul slăninii. După 6 minute de fierbere, am scurs tașchele de apa sărată și le-am răsturnat imediat în tigaie. Am sotat pastele timp de un minut, să ajungă toate în contact cu grăsimea gustoasă. Am adăugat peste paste brânza cu smântâna și jumătate din cuburile crocante de slănină. Am amestecat pe foc încă 1-2 minute apoi am oprit focul. Nici nu vă pot spune ce bine miroasea în bucătărie!
Túrós Csusza – Servirea
8. Am porționat pastele în farfurii, câte o porție generoasă! Pe deasupra, am presărat restul jumărilor de slănină și, chiar înainte de servire, un pic de paprika dulce. Deliciu!
MAI MULTE REȚETE CU PASTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns