
Tașche cu pegmez





O alta reteta de demult… de demult tare! A trecut ceva vreme de cand eu insami nu am mai mancat tașche cu pagmez, mai mare păcatul! Un desert pe cat de simplu, pe atat de bun. Surprinzatoare alaturare de aluat de taitei, cu umplutura de gem de prune gros, de abia pica de pe lingura – acela e „pegmezul” la banateni, plonjate in pesmet rumenit in unt si stropite cu smantana dulce. Asta inseamna, intr-0 traducere simpla, tașche cu pegmez.
Ingrediente Tașche cu pegmez
aluat:
- 2 oua
- 200 de grame de faina (+/- 1 lingura)
- 1 praf de sare
Umplutura:
pegmez (un gem consistent de prune, caise sau macese)
Finisaj:
- 100 de grame de pesmet
- 30 de grame de unt
- 100 de grame de zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- faina pentru presarat
- 1 albus de ou pentru lipit foile
- smantana dulce (pentru frisca) lichida, pentru servit
Preparare tasche cu pegmez
Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina si 1 praf de sare.
Aluatul se imparte in doua parti identice care se lasa la odihna (hogină, ar zice bănățeanul) cam 30 de minute, acoperite bine cu un stergar sau infoliate cu folie alimentara. Apoi se intind, pe planul de lucru presarat cu faina, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale.
Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza, cu un cutit sau cu rola de patiserie – fara a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale.
In fiecare patrat se aseaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.
Cu pensula inmuiata in albusul putin batut, se traseaza liniile ce delimiteaza patratele. Se unge si de jur imprejurul foii de aluat. Deasupra se aseaza cealalta foaie de aluat. Se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca. Incercam sa evitam sa inchidem aer in pachetelele noastre. Marginile, eventual, se presara cu putina faina (daca e nevoie). Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.
Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc.
Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt, pana ce primeste o culoare aurie:
Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat:
Cand apa da in clocot, se pun in oala tașchele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra:
Dupa ce s-au ridicat la suprafata, eu le-am lasat sa fiarba in clocot pentru inca 2 minute – mie nu imi plac pastele prea fierte, cine le doreste mai moi poate sa le fiarba mai mult.
Taschele se scurg de apa:
Se tavalesc prin pesmet:
Se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns