Păturată pe crumpi
Gândindu-mă intens la lansarea unui blog culinar, mi-am dorit ca prima mea postare să fie, desigur, o rețetă străveche din Banat. M-am oprit la Paturata pe crumpi sau „Turta-ncinsă pe crumpi„, așa cum o făceau bunicile și străbunicile noastre în satele bănățene. La originea acestei mâncări destul de ciudate pentru zilele noastre – creată ca o mâncare de subzistență dar care a ajuns să aibă un gust regesc – e o veche rețetă șvăbească, Strudlknodl , în traducere foarte liberă „ștrudel-gălușcă”. O mâncare bogată, fără a fi și sărbătorească dar categoric cu gust de sărbătoare, care îmi aduce aminte de Baba mea, Dumnezeu s-o oginească, și de o grămadă de ghidușii în picioarele goale, din copilărie!
Ingrediente Păturată pe crumpi:
Păturata:
- 2 pahare de faina (un pahar de 150 ml)
- 3/4 din acelasi pahar apa rece
- 1 lingurita de ulei
- 1 lingurita de otet
- 1 praf de sare
- ulei pentru uns foaia
Mancarea de cartofi:
- 1 bucatica frumoasa de șonc – sunca de casa – pe care am tinut-o peste noapte la desarat in apa – puteti folosi ce afumatura vreti (optional, paturata poate fi facuta sa fie complet de post, caz in care se renunta la carne si se adauga pe lista ingredientelor 3-4 linguri de ulei)
- 5 cartofi mari, albi, taiati rondele
- 4 cepe mijlocii taiate cubulete
- 1 morcov
- 1 paradaisa (tomată, roșie)
- boia de ardei dulce
- 1-2 foi de dafin
- sare, piper
- patrunjel verde tocat
Umplutura (care e facultativa):
- branza proaspata de vaci
- putina telemea
- marar (optional)
- 1 ou
Preparare Paturata pe crumpi – aluatul
Se incepe cu aluatul. Framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic (asta inseamna framantat, nu gluma! – sau, o varianta mult mai comoda, se framanta cu masina de paine sau robotul). Dati o forma de bila, ungeti cu ulei si il inveliti cu o folie. Il dati la frigider pentru 20-30 de minute.
Mâncarea de cartofi cu carne (sau fără)
Curatam legumele, le spalam bine. Taiem cartofii pestisori mari sau rondele groase, morcovul in bucati potrivite.
Ceapa o tocam marunt iar părădaisa o opărim scurt apoi o decojim si o taiem cubulete.
Șoncul bănățean e motiv de mândrie prin partea locului. Putem pune cât dorim, putem sa-l inlocuim cu carnati afumati sau sa nu punem carne deloc. Daca punem, totusi, va da un gust excelent. Eu am pus cateva felii generoase.
Intr-o cratita, rumenim pe toate partile carnea afumata, taiata felii. Grasime (ulei) eu nu am adaugat, pentru ca am lasat pe carne un strat cam de 1 cm. de slanina. Aceasta, topindu-se, a lasat destula grasime in cratita.
Cand e usor rumena, scoatem carnea si o pastram la cald. In grasimea rezultata (daca mai e nevoie mai adaugati ulei, in cazul meu a fost nevoie ca am folosit carne destul de slaba) punem ceapa si morcovul. Cand si cand mai amestecam, pana cand ceapa e sticloasa. Este momentul sa adaugam paprika. Punem carnea inapoi in oala si adaugam feliile de cartofi.
Amestecam continuu cam 1-2 minute, apoi adaugam si rosia curatata de coaja si taiata cubulete, foaie de dafin, sare, piper dupa gust si apa fierbinte cat sa acopere toate astea. Dam la foc mic, mic, acoperit.
Modelarea paturatei
Scoatem aluatul de la frigider, il asezam pe planul de lucru infainat bine si il intindem cu sucitorul, cam de 8 milimetri (aprox). Stropim aluatul cu ulei si il lasam sa se odihneasca vreo 5 minute.
Dupa timpul de odihna, incepem si tragem de marginile aluatului in toate partile, mai bagam mana pe dedesubt si il intindem si de la mijloc, ideea e ca trebuie sa obtinem o foaie uniforma si foarte subtire. E bine sa avem un aluat cat mai subtire pentru paturata pe crumpi, mai ales ca se va gati intr-un mediu umed, cu lichid si aburi, asa ca foile vor deveni mai grosute după gatire.
Daca se opteaza sa se faca o paturata pe crumpi de post, se renunta la umplutura si se unge bine cu ulei foaia pe toata suprafata, se presara eventual cu o mana de verdeata (patrunjel verde tocat, ceapa verde) si se ruleaza cu ajutorul fetei de masa.
Pentru varianta cu umplutura de branza, la fel, se stropeste foaia de aluat cu ulei, se asaza umplutura la o margine a foii de aluat, sau se presara umplutura din loc in loc pe toata suprafata acesteia. Se ruleaza apoi placinta, ajutandu-ne de fata de masa, cu umplutura in interior.
Se rasuceste in forma de spirala.
Suntem de-acum gata sa adaugam paturata crumpilor (cartofilor) din oala, ca sa obtinem ceea ce-am inceput sa facem, o paturata pe crumpi.
Gatire paturata pe crumpi
In oala, mancarea trebuie sa clocoteasca molcom.
Asezam frumos paturata modelata deasupra mancarii. In cazul in care nu e suficient lichid in oala cand puneti paturata, mai adaugati.
Totul se da la foc mic de tot, sub capac, cam 30-40 de minute. E… nu are rost sa vorbim multe, imi pare rau ca aroma paturatei pe crumpi nu poate sa va parvina prin intermediul monitorului.
Daca ai un blid de paturata pe crumpi, nu-i mai trebuie nimic langa, nici pita, nici salata, e o mancare perfecta asa cum e! In plus, asa cum va spuneam, imi aduce aminte de Baba mea, de alte bunici disparute si de o lume mai buna pe care, din pacate, o privesc lacrimand cum se destrama.
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns