Cautare in site
x inchide

Despre mine


Sunt Laura Laurențiu, autor al acestui blog începând cu 1 februarie 2009. Înainte să fi scris aici, am fost un copil pofticios și curios din cale-afară, o tânără pasionată de gătit, o soție și o mamă dornică să-și răsfețe familia, o epicuriană convinsă și, la un moment dat, un membru activ al unui forum culinar. Și sunt timișoreancă, am crescut cu felurile de mâncare dulci și aromele blânde ale vechiului Imperiu. Am mâncat carnea cu compot toată copilăria mea, pentru că așa e pe aici de când mă știu.

Laura Laurențiu în Timișoara

Atât de precoce a fost pasiunea mea pentru mâncare încât aș putea zice că mai întâi am fost foodie și abia apoi m-am epilat, am purtat ciorapi subțiri și tocuri înalte! Din toate pasiunile pe care le-am avut de-a lungul timpului, mâncarea e încă cea mai importantă, ca o primă și constantă mare iubire. Datorită gătitului am ajuns să descopăr și fotografia.

Cred că deja s-a înțeles, multe sunt cele care-mi plac mie pe lumea asta. Mă implic cu frenezie în tot felul de chestii și consider că pasiunile între care mă împart dau sens vieții mele și m-au făcut să devin omul care sunt azi și care, peste un timp, sper că va fi altul, pentru că schimbarea e bună, atâta vreme cât e înspre bine.

Îmi place să scriu, iubesc cuvintele așa cum mă iubesc și ele pe mine. Mi-am descoperit această dragoste de pe vremea când aveam degetele și caietele pătate cu cerneală și când prima mea ”tovarășă învățătoare” a reușit să vadă, citindu-mi temele la compunere, nu atât porcii și ștersăturile nervoase, cât relația specială pe care o aveam cu cuvintele. Această dragoste a fost cea care m-a făcut să urmez o facultate de litere. De filologie, așa se numea pe vremea mea. Denumirea asta, din punctul meu de vedere, e mai potrivită, căci pasiunea mea este pentru cuvinte, pentru limbă, nu pentru litere, pe care le scriu destul de nervos și greu lizibil și astăzi.

Primul meu blog, însă, nu s-a născut pentru că mi-aș fi dorit să ajungă la oameni ceea ce scriu, ci din pasiunea mistuitoare pentru mâncare. Dom’le, încă mai cred că oamenilor cărora le place să mănânce le e dragă și viața. Mă refer la cei care apreciază mâncarea nu doar pentru că le asigură funcțiile vitale, ci într-un fel aparte și la o dimensiune pe care cei ligavi nu o vor cunoaște vreodată. Mai cred că acești oameni au simțurile mai alerte, nările mai sensibile iar papilele experte sunt capabile să distingă straturi de arome și plăceri nebănuite chiar și într-o (banală) felie de pâine (dar ce pâine!).

Etape pe care le-am parcurs

2009 – lansarea blogului pe platforma Blogspot, cu numele ”Cuina Bănățeană”, înțeles de prea puțini oameni. Nu mă refer doar la cel care nu știau ce este ”cuina” – bucătărie, în graiul bănățean, ci și la cei care cunoșteau foarte bine sensul cuvântului, dar nu reușeau să treacă mai departe de înțelesul obiectiv.

2011 – trecerea la platforma WordPress și la domeniul propriu retetecalamama.ro. Îmi asum greșeala de a fi ales acest nume de domeniu. În limba română, nu avem un termen care să corespundă perfect lui comfort food. De fapt, asta aș fi vrut să exprim, că pe acest blog cititorii vor găsi preparate care le vor induce o stare de bine, de relaxare, de răsfăț. Ceea ce, m-am gândit eu, ar corespunde expresiei românești ”ca la mama acasă” pe care am fost șocată să descopăr cât de mulți o iau textual. Au urmat câțiva ani în care unii oameni au căutat pe blogul meu rețetele mamei lor și nu le-au găsit decât pe ale mele.

2014 – am devenit bucătar cu diplomă, de pregătirea mea profesională ocupându-se Chef Nico Lontras, în restaurantul bucureștean AGO.

2015 – primele ”găteli” profesioniste, pentru evenimente mari, de mai multe de o sută de persoane. Unul dintre aceste evenimente, care a avut loc în mai, 2016, a dus la includerea meniului pe care l-am creat în Best of Weddings 2017 alcătuit de Wed Mag (pagina 120).

2018, 1 noiembrie – migrarea definitivă a blogului pe domeniul lauralaurentiu.ro. Rien ne va plus, de aici nu mai am unde să mă mut.

Cărți publicate – Duminica la prânz

2018, septembrie – apariția a patru rețete inedite, semnate Laura Laurențiu, în cartea „Arena de acasă | La masă cu bucătarii”, realizată de Selgros România, alături de nume importante în gastronomia românească – Nico Lontras, Joseph Haddad etc.

2018, 15 noiembrie, apariția cărții ”Duminica la prânz”, semnată de Laura Laurențiu, la editura Curtea Veche Publishing. Dacă dorești să comanzi cartea mea, un click pe imaginea de mai jos te va direcționa spre formularul de comandă de pe site-ul editurii.

Duminica la prânz de Laura Laurentiu carte de bucate

Va urma!

Toate rețetele mele le găsești aici.

Aici mă găsești pe Instagram.

Aici mă găsești pe Youtube.

Aici mă găsești pe Facebook.

Află cum mă poți contacta aici.

PUBLICITATE
PUBLICITATE