Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă
Această rețetă de salată de ciuperci cu maioneză are o istorie amuzantă. Nu mă refer neapărat la faptul că era una din piesele de rezistență ale meniurilor petrecerilor dansante din perioada când eram foarte tineri. Chefurile alea, până la urmă, au fost faine și absolut nesofisticate. Toate semănau unul cu altul de parcă ar fi fost trase la indigo: ne zbenguiam în șosete, după muzică de Abba, Bee Gees, Nina Hagen sau Modern Talking. Nu uitam să mai dăm câte-o tură pe la masa pe care erau instalate, într-un display plin de mândrie gospodărească, salata de ciuperci, salata de boeuf, platourile cu ouă umplute și nelipsitele sandvișuri cu pateu și castraveți murați.
Aveam, așadar, parte de destulă voie bună, chiar și pe vremea aceea. Acum, de curând, o-ntâmplare ne-a făcut să râdem copios și tot acest amuzament să se lase cu o salată de ciuperci ca-n vremurile mai mult sau mai puțin bune și nebune ale tinereții noastre.
Mărturisesc, uneori folosesc fasole din conservă, așa cum am făcut și la salata de fasole cu avocado (click pe link pentru rețetă). Miercurea trecută, ne-am gândit să ne facem oameni de treabă și să ținem post și noi. Cum aveam multe treburi pe cap, m-am gândit eu să fac o fasole bătută folosind fasolea din conservă așa că l-am rugat pe stăpânul definitiv al inimii mele să se prezinte acasă cu două conserve de fasole albă, ceea ce ar fi scurtat mult de tot timpul de pregătire al mesei noastre.
Ei bine, băiatul ăsta e tot înalt, frumos și cu ochi verzi. Doar că, din vremea-n care vrăjea el domnișoarele, pe muzica anilor 80, a cam încărunțit. Asta nu-i mare bai, că-i stă chiar bine! Treaba e că ar avea nevoie și de o pereche de ochelari, dar pe la oftalmolog încă nu a ajuns. Așa că, în loc de fasolea de pe lista de cumpărături, s-a prezentat la domiciliu cu două conserve… de ciuperci.
Tare mult a trecut de când nu am mai făcut ceva cu ciuperci din conservă, pentru că de ani buni, se găsesc peste tot, proaspete. Dar după cuvenita porție de râs, am hotărât să fac cu ele o salată de ciuperci cu maioneză, așa cum nu mai făcusem… nu știu, de când era fiică-mea mică? Așa ceva. Am încercat să o adaptez un pic, reducând maioneza la un minimum necesar și a ieșit chiar bună și atât de light cât se poate. Urmează rețeta, sper să vă fie de folos!
Ingrediente salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă
- 420 de grame de ciuperci din conservă bine scurse de lichid, adică ciupercile din 2 conserve de 400 gr. sau 700 grame ciuperci proaspete
- 1 gălbenuș
- 80 ml. ulei de floarea soarelui
- 1-2 căței de usturoi (în funcție de mărime și de cât de usturoiat vă place)
- 2 linguri de zeamă de lămâie (opțional)
- 1 pahar mic de iaurt simplu, cu 3,5% grăsime
- 1 legătură de pătrunjel sau mărar, ce verdeață preferați
- sare și piper
Prepararea sosului
1. Prepararea sosului pentru rețeta de salată de ciuperci cu maioneză și usturoi începe, în mod firesc, cu pregătirea maionezei. Eu am făcut rapid o maioneză dintr-un gălbenuș și 80 de ml. de ulei. Dacă aveți maioneză gata preparată puteți folosi 100 de grame din aceasta. Evident, eliminând de pe lista ingredientelor gălbenușul și uleiul. E important ca atât oul (gălbenușul) cât și uleiul să fie la temperatura camerei. Uleiul se toarnă în fir subțire, picătură cu picătură, în timp ce se amestecă într-una cu telul în formă de pară sau cu o lingură de lemn, respectând același sens. Click pe linkul următor pentru o rețetă de maioneză cu ou fiert.
2. Odată ce s-a înglobat tot uleiul, nu vom obține o maioneză foarte groasă. E important să fie bine emulsionată/legată. Opțional, putem adăuga în maioneză un pic de suc de lămâie, doar dacă ne place. Mie îmi place să simt aciditatea lămâii în orice salată. Adăugăm apoi în maioneză usturoiul zdrobit sau răzuit pe răzătoarea cu găuri mici și amestecăm.
Adăugarea iaurtului
3. După adăugarea usturoiului, urmează iaurtul, pe care l-am pus pentru a spori cantitatea sosului de bază fără a aduce prea multe calorii în combinație, obținând astfel un dressing/sos mai light pentru salata noastră de ciuperci. Nici nu se va simți că nu e doar cu maioneză, așa că aș zice că a fost o alegere bună. Se scurge iaurtul, pe cât posibil, de zer, și se adaugă peste maioneza cu usturoi.
4. Se omogenizează bine iaurtul cu maioneza, până obținem un sos cremos și omogen, cam de consistența smântânii.
5. Se condimentează sosul cu sare și piper din belșug, țineți cont că tot gustul salatei va proveni din acest dressing care trebuie să fie curajos asezonat.
6. După preferință, puteți folosi mărar sau pătrunjel verde la salata de ciuperci cu maioneză, eu am folosit pătrunjel, mi se pare cam ciudat mărarul cu ciuperci, dar e chestie de opțiune personală, știu bine că sunt oameni care apreciază în mod deosebit combinația asta. Așadar, se toacă mărunt verdeața și se adaugă în castron, se amestecă bine și am terminat cu sosul.
Salată de ciuperci cu maioneză, finalizarea preparatului
1. În conservele cumpărate de soțul meu am avut ciupercuțe întregi, pe care le-am scurs bine de tot de lichid și le-am tăiat în sferturi. Dacă aveți ciuperci tăiate în lamele, evident, le folosiți așa cum sunt. Absolut opțional, ciupercuțele se pot sota timp de 2-3 minute într-o tigaie foarte bine încinsă, cu 1 linguriță de ulei. Doar ât să se rumenească pe ici-colo. Se pot folosi și simple, așa cum se scot din conservă, ele fiind deja gătite.
Cum procedăm dacă avem ciuperci proaspete?
2. În cazul în care folosiți ciuperci proaspete pentru rețeta de salată de ciuperci cu maioneză și usturoi, veți avea nevoie de ~700 de grame de ciuperci. Acestea trebuie bine curățate de impurități și șterse cu șervete de hârtie absorbantă. Apoi se vor tăia în sferturi sau jumătăți (depinde de mărime) și se vor sota într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei.
Se sotează ciupercile până când se rumenesc ușor și scad în volum până la jumătate. Abia apoi se asezonează cu puțină sare. Se pun într-o sită, ca să se scurgă de lichidul în exces. După ce se răcesc, se pot folosi la salata cu ciuperci și maioneză.
Adăugarea ciupercilor în sos
3. Se adaugă ciupercile reci peste sosul de maioneză cu iaurt și usturoi deja pregătit și asezonat.
4. Se amestecă bine ciupercile cu sosul, așa încât să fie îmbrăcate peste tot. Se acoperă castronul cu un capac sau folie alimentară. Se dă salata la frigider pentru minimum 2 ore, ca să se îmbine aromele și să se seteze bine sosul.În acest timp textura salatei va deveni mai fermă.
Salată de ciuperci – servirea
Salata de ciuperci cu maioneză și usturoi se servește rece, ca aperitiv. Poate fi montată într-un castron decorativ sau în mici porții individuale și presărată cu verdeață (pătrunjel, chives etc). Opțional, salata de ciuperci cu maioneză și usturoi se poate monta pe mici tartine de pâine sau baghetă prăjită. E unul din aperitivele cele mai agreate ale anilor 80, dar la fel de plăcut este și astăzi.
Poftă mare!
Lasă un răspuns