Sparanghel cu ou posat si sos olandez
Sparanghel cu ou posat si sos olandez – clasic si de sezon
S-a intamplat ca acum cateva zile astrele s-au aliniat in asa fel incat sa inlesneasca o intalnire foarte placuta intre bloggeritele de la lauralaurentiu.ro si savoriurbane.com. Ce-i drept, gratie unuia dintre peticele de autostrada care fac cinste tarii noastre, distanta dintre Arad si Timisoara s-a scurtat la doar 30 de kilometri, asa incat am putea sa ne vedem chiar mai des.
Ei bine, Oana a venit cu daruri pretioase: hribi din padurile Podgoriei si sparanghel tanar si fraged, cultivat de micii producatori din Aradul Nou, in gradinile proprii. Imi tot povestea ea, de fapt, ca in fiecare primavara tarzie, in pietele Aradului se gaseste sparanghel local si ca etnicii germani care au trait in aceasta zona au adus traditia cultivarii sparanghelului cu ei. Drept sa spun, mie mi s-a parut aproape de necrezut, pentru ca majoritatea nemtilor si a traditiilor lor au cam disparut de pe la noi iar in pietele timisorene nu am vazut niciun fir de sparanghel vreodata.
Si totusi, uite ca la Arad traditia germana genereaza efecte pozitive si dupa ce nemtii au plecat cu totii catre vest, pentru ca in fiecare sfarsit de mai si inceput de iunie sparanghelul plantat de ei acum ani si ani de zile inca face lastari. Ce lucru frumos! Si ce sparanghel gustos si fraged, firicele subtiri si delicate, pe care la pipait le simti ca pe „bebelusi”, pur si simplu iti dai seama ca abia a fost cules si ca niciodata nu ai mai atins ceva asemanator.
Cu acest minunat sparanghel am pregatit o reteta clasica si foarte gustoasa pe care vreau sa o impartasesc cu voi.
Ingrediente Sparanghel Cu Ou Posat Si Sos Olandez:
- 20 de fire de sparanghel subtiri (reduceti la 3-4 fire/portie daca sunt mai groase de 1 cm. diametru)
- 4 oua proaspete
- 2 galbenusuri crude
- 125 de grame de unt
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 100 ml. de otet de vin alb (9%)
- 1/2 lingura rasa de zahar
- sare si piper
- optional, firmituri crocante de bacon
Preparare Sparanghel Cu Ou Posat Si Sos Olandez:
1. Inainte de toate, sa va fac cunostinta cu minunatul sparanghel. Lesne de observat, avem si alb si verde, evident ca pentru pregatirea retetei se poate folosi de un singur fel, oricare dintre cele doua. Inainte de a trece la pregatire, scurtati sparanghelul asa incat sa fie de aceeasi lungime. De obicei, se taie pana cand dam de partea frageda, mai putin lemnoasa, dar in cazul de fata, pentru ca sparanghelul era fraged de la un capat la celalalt, reperul a fost dimensiunea farfuriei.
2. Sparanghelul alb se curata obligatoriu de coaja cu un peeler pentru legume, pana sub inflorenscenta de la varf, cel verde nu trebuie curatat. Indepartati cu grija straturile fibroase, sparanghelul se rupe usor. Intre timp, se da in clocot o oala cu apa sarata si separat se pregateste un castron cu apa rece si cuburi de gheata. Sparanghelul se da in clocot timp de 30 de secunde, apoi se scoate direct in castronul cu apa rece ca gheata. Acest procedeu, numit blansare, va face culoarea sparanghelului (si a oricaror legume, in general) mai vibranta si chiar daca se va mai gati minute bune dupa aceea, tot va ramane colorat frumos.
3. Despre sosul olandez am mai vorbit, atat atunci cand am pregatit impreuna Oua Benedict cat si la sosul bernez. Este vorba despre o emulsie fina de galbenus proaspat si un topit care se asezoneaza cu sare, piper (de preferinta alb, eu de data asta nu am avut) si zeama de lamaie. Pentru a-l pregati, vă recomand să urmariti indicatiile (inclusiv video) din reteta de Sos Olandez publicata mai demult (click pe link).
4. Sparanghelul se scurge de apa si se pune intr-o tigaie impreuna cu zaharul, 1 praf bun de sare, cele 20 de grame de unt ramase si apa doar cat sa-l acopere. Se fierbe pe foc mediu pana cand sparanghelul se fragezeste atat incat sa fie usor de strapuns cu o furculita (eu incerc de obicei cu o scobitoare) dar sa mai pastreze si un pic de textura.
5. In acest timp, lichidul din tigaie o sa scada si se va forma o glazura frumoasa pe firele de sparanghel, care imediat ce sunt gatite atat cat trebuie se scot si se pastreaza la cald.
6. Pentru ouale posate, se pune pe foc o oala cu 4 litri de apa. In momentul in care da in clocot, se adauga otetul si 1 lingura cu varf de sare si se reduce focul la minimum. Ouale se sparg separat intr-un castronel, se amesteca in oala cu apa ca sa se formeze un vartej si rand pe rand, ouale se lasa sa alunece in mijlocul vartejului chiar de deasupra apei. Eu opresc focul complet dupa ce adaug ouale si le las in apa fierbinte timp de 3 minute, pana cand aranjez farfuriile cu sosul si sparanghelul. In acest timp se vor gati suficient pentru gustul meu, vor avea galbenusul moale si albusul bine gatit.
7. Aranjati farfuriile dupa fantezie, eu am adaugat sosul olandez, cate 5 fire de sparanghel pentru fiecare portie si oul posat, bine scurs de apa. Daca doriti, puteti sa prajiti cateva felii de bacon pana devin rumene, le scoateti pe hartie absorbanta sa se scurga bine de grasime si cand se racesc si devin foarte crocante, le tocati marunt cu cutitul, obtinand niste firmituri pline de gust si care vor oferi si o textura interesanta preparatului.
E un preparat deosebit de gustos si fin, care merge minunat ca aperitiv, dar si ca fel de sine statator la un brunch, de exemplu. Si sa nu uitam, e facut 100% cu produse romanesti!
Pofta buna!
Lasă un răspuns