Cautare in site
x inchide
Advertising
Maioneza din ou fiert

Maioneza din ou fiert

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.04.2015
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Maioneza din ou fiert, mai sigura si mai sanatoasa
maioneza din ou fiert-1

Maioneza, acest sos binecunoscut care sta la baza multor preparate culinare, se poate face si din galbenus de ou fiert tare. Nu o sa va ascund ca eu prefer aceasta varianta, pentru ca am o retinere fata de ouale neprelucrate termic si faptul ca fac maioneza din oua fierte imi da mai multa incredere. In plus, aceasta maioneza pot sa o pastrez si cateva zile la frigider, intr-un borcan bine inchis.

De ce public chiar acum reteta asta? Pentru ca poate fi o excelenta modalitate de a recicla ouale fierte tari ramase prin frigider de la Pasti.

Ingrediente Maioneza Din Ou Fiert

  • 2 galbenusuri de ou fiert tare
  • 2-3 linguri de apa la temperatura camerei
  • 150 ml. de ulei vegetal (de floarea soarelui, rapita etc)
  • 1 lingurita de mustar
  • sare, piper, zeama de lamaie pentru gust

Mod de Preparare Maioneza Din Ou Fiert

1. Dupa cum v-am spus, pentru maioneza am folosit 2 galbenusuri de la ouale ramase de la Pasti. Atentie, ouale de Pasti trebuie pastrate in frigider chiar daca sunt fierte tari! Înainte de a ne apuca de maioneza din ou fiert, insa, ouale trebuie scoase din frigider si readuse la temperatura mediului ambiant. Daca fierbeti doua oua special pentru maioneza, inainte de a incepe prepararea acesteia ouale trebuie sa se fi racit pana la temperatura camerei.

Preparare Maioneza din ou fiert 1

Advertising

2. Ouale se zdrobesc cu furculita si se adauga treptat apa (la temperatura camerei), pana se obtine o pasta omogena. Se incepe sa se toarne uleiul picatura cu picatura, in timp ce se amesteca energic. Inutil sa mai spun ca si uleiul trebuie sa fie la temperatura camerei, nu cred ca pastreaza cineva uleiul la frigider.

Preparare Maioneza din ou fiert 2

3. Dupa ce s-a adaugat aproximativ 1/3 din ulei si sosul incepe sa se formeze, se adauga o lingurita buna de mustar si se schimba furculita cu o lingura de lemn. Desigur, maioneza din ou fiert se poate face si la mixer sau blender.

Advertising

Preparare Maioneza din ou fiert 3

4. Se adauga uleiul in fir subtire, foarte putin cate odata. Se amesteca energic pana cand se incorporeaza complet. Atentie, nu turnati mult ulei deodata, altfel maioneza se poate separa (se taie). Eu m-am limitat la 150 de ml, daca aveti nevoie de mai multa maioneza se poate adauga si mai mult ulei, sosul va deveni tot mai consistent. La final se condimenteaza dupa gust cu sare, piper (eu prefer piperul alb la maioneza) si zeama de lamaie.

Preparare Maioneza din ou fiert 4

Advertising

Maioneza din ou fiert se foloseste la fel ca si cea clasica, ca sos sau ca baza a unor dressinguri pentru salate. Eu am pastrat-o pana la 3-4 zile intr-un borcan cu capac, in frigider, si a fost nechimbata. Mai mult… parca nu m-as aventura (si iata ca din nou revin la mai vechea mea nedumerire legata de maionezele care se vand in magazin, cum or rezita ele mult si bine pe raft? Nici nu vreau sa stiu.).

maioneza din ou fiert-2

Spor la treaba si pofta buna!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

36 comentarii la Maioneza din ou fiert

  1. Diana spune:

    Dna Laura, nu m-ati silit, insa am mers pe incredere, ca va urmaresc de ceva timp.
    Cititorii carora nu le ies retetele dvoastra nu mai sunt buni?
    Ma rog.. nu e o atitudine care sa va faca cinste.
    M-am uitat printre comentarii, mai sunt si altii carora nu le-a iesit. Foarte curios, nu? Duminica luminata va doresc.

    • Eu nu mi-am permis să emit aprecieri la adresa dumneavoastră, și sunt uluită că încă vi se pare că este mai deplasat comentariul meu decât sugestia dumneavoastră că ar trebui să vă trimit eu un ou fiert. Această pretenție vă face cinste, desigur. Da, sunt alții cărora nu le-a reușit maioneza, la fel cum sunt alții cărora le-a reușit. Nu e foarte curios, unii sunt mai atenți și au mai multă răbdare, alții mai puțină.
      Cred că o lectură atentă a termenilor de utilizare a site-ului ne-ar fi scutit de acest dialog neplăcut.
      5.4. SC Laura Laurentiu Gourmet SRL nu isi asuma raspunderea pentru rezultatele obtinute de vizitatori ca urmare a folosirii informatiilor sau serviciilor din site; utilizarea informatiilor si a serviciilor din lauralaurentiu.ro se face pe propria raspundere

  2. Diana spune:

    Fac maioneza de cand mama m-a facut cu 1 galbenus crud, 1 galbenus fiert. Am incercat sa fac reteta dvoastra. Esec total. Va las adresa sa imi trimiteti produsele irosite?

    • Dacă știți așa de bine să faceți maioneză așa cum v-a învățat mama, nu înțeleg ce ați mai căutat pe aici. E inexplicabil, pe mine mama m-a învățat că dușmanul binelui este mai binele. Și nu, nu cumva să trimiteți adresa! În primul rând, pe motiv de GDPR, în al doilea rând pentru că nu v-am silit absolut deloc să faceți vreun lucru cu oul dumneavoastră fiert. Ați luat decizia singură, independent de mine.

  3. Anca Ghideanu spune:

    Draga Laura, va multumesc din suflet! Maioneza a ieșit perfecta!
    Am pornit la drum cu încredere in ce era scris in rețeta pentru ca – urmând instructiunile de pe site – am făcut si “coq au vin” iar rezultatul a meritat efortul.
    Efortul in cazul maionezei a fost un pic mai de durata decat eram obișnuita pentru ca – dupa ce am citit comentarii de pe aici, cu tăiatul maionezei in chiar ultimul moment – am pus ulei doar putin (foarte putin) câte putin.
    Încă o data, multumesc, voi continua sa ma inspir din retetele pe care ni le împărtășiți.
    Cu drag, Anca

  4. Lili spune:

    Maioneza a iesit mai lichida decat deobicei dar se poate pune si asa in salata si manca. Gustul este mai usor adica mai agreabil. Multumesc si sarbatori fericite.

  5. Adelina spune:

    Multumesc pentru reteta, am incercat-o si a iesit buna.
    Nu s-a taiat, insa consistenta nu a fost chiar la fel cu cea din oua crude. Dar a fost perfect mai ales pentru cei care nu au voie sa manance ou crud. Am incercat si o varianta cu pufuleti care iese tot buna mai ales pentru o maioneza de post.

    Multumim!

  6. Catalina spune:

    Am facut acum maioneza, nu mi s-a taiat, in schimb e cam lichida si am pus mai putin de 2 linguri de apa. Nu inteleg ce am gresit. Mustarul proaspat, oale reci..

    • Reci, adică nu calde (fierbinți), ci neutre, la temperatura camerei, da? Cam așa ar trebui să fie. Dacă doriți o maioneză mai consistentă, puteți adăuga mai mult ulei, câte puțin odată și amestecat bine după fiecare adaos.

  7. Dan spune:

    Asi dori sa stiu ce fel de mustar preferi sa folosesti la prepararea acestei mayoneze (chiar, marca sau producatorul, te rog). Am citit si celelalte comentarii si este posibil ca esecul in prepararea maionezei sa-si aiba cauzele in:

    – numarul unu, cit de proaspat este mustarul ?!! Stim cu totii ca este unul din ingredientele/produsele care daca nu este folosit macar saptamanal, „zace” prin frigider cu lunile (eu il arunc deseori fara sa-l fi terminat)
    – numarul doi: fabricantii folosesc chimicale si conservanti tocmai pentru a prelungi viata acestui produs. Personal, am testat/gustat mai multe feluri de mustar si am constatat in primul rind o mare variatie de acreala (acid acetic) si aceasta m-a determinat sa-ti scriu. Deci, TU ce folosesti? Multumesc!

  8. Ioana spune:

    Se poate adauga si smantana? As vrea sa folosesc aceasta maioneza la oua umplute.

  9. Bobo spune:

    Am incercat de 2 ori sa fac aceasta maioneza si mi sa taiat. Sincer nu cred ca functioneaza. M-am bucurat ca am gasit aceasta varianta de mauoneza dar din pacate nu a iesit.

  10. Raluca spune:

    O reteta care nu ar trebui postata.e egala cu zero si vad ca nu sunt singura careia nu i-a iesit.am pierdut timp aiurea.am risipit oua si ulei ca sa constat ca mai mult decat o zeama chioara nu o sa iasa…multumesc

    • Raluca dragă, de ce nu îi citezi și pe cei cărora le-a ieșit? :)) Nu am inventat eu rețeta asta, apare atât în cartea Silviei Jurcovan, cât și în alte cărți de bucate. Fă un exercițiu de imaginație și pretinde pentru o clipă că ai fi încercat rețeta din una din aceste cărți. Probabil că tot nu ți-ar fi ieșit, dar i-ai mai fi scris autorului? Pe internet e simplu să dai note, în nepriceperea ta, nu-i așa?

  11. Laura spune:

    Din pacate pentru mine nu a functionat.
    In momentul in care am adaugat lamaia, s-a taiat. Practic, s-a separat complet oul de ulei.
    Cred ca ar fi fost mai ok ca lamaia sa fie adaugata treptat, ca in varianta clasica, si nu la final.

    • Eu și în varianta clasică adaug lămâia la final, zeama de lămâie e pentru asezonare și nu pot asezona un produs până nu e gata. Mai degrabă cred că zeama de lămâie a avut o altă temperatură decât restul ingredientelor.

      • Mir spune:

        In multe din postarile romanesti de retete pe internet cat si in unele carti de bucate romanesti nu se specifica detalii destul de importante…cum ar fi: ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura…eu cred ca cei ca mine care cumpara carti sau cauta pe net o fac pentru ca nu au experienta si toate amanuntele sunt importante. Din pacate multi romanii nu sunt prea buni didacti…dar nu generalizez…

      • Păi un ou fiert, pe care-l lași să se răcească până la temperatura bucătăriei, e destul de clar că nu are cum să fie mai rece decât uleiul! Decât dacă păstrezi uleiul în frigider, chestie pe care nu cred s-o facă cineva.

  12. Tea spune:

    Cautam o reteta de maioneza pt salata de boeuf, sunt gravida cu bebe2 si e mult mai greu decat prima sarcina, pot manca doar daca mi se face pofta de ceva anume iar sincer nu vroiam sa fac cu ou crud, la tanc am nimerit aici. Va multumesc frumos pt reteta!!!maine am sa incerc si eu!!! Felicitari pt site, am dat o geana si Doamneee cate mancaruri delicioaseeee… :-)

  13. oana spune:

    Buna ziua!

    Sunt insarcinata si as vrea sa prepar aceasta maioneza de sarbatori, dar as vrea sa folosesc blenderul sau robotul de bucatarie. Ma puteti ajuta cu cateva explicatii cum sa adaptez reteta?

    Multumesc!

  14. oana spune:

    Am gasit la tanc reteta aceasta. Sunt insarcinata si nu stiam ce sa pun in salata boeuf, maionezele din comert sunt pline de e-uri.
    Voiam sa cer cateva lamuriri in legatura cu prepararea acestei maioneze la robot: fac pasta din galbenus si apa manual si o transfer apoi in robot? Folosesc instrumentul de emulsionare al robotului cand torn uleiul? Daca pun o cantitate mai mare de ulei (300 g) tb sa pun si mai multe galbenusuri?

    Multumesc anticipat pt raspuns!

    • Oana, cred ca la 300 ml. de ulei poti folosi aceeasi cantitate de gălbenuș recomandata in reteta. Nu stiu exact ce sa-ti spun despre robot, nu stiu ce tip de ro ot folosesti si nici cum e instrumentul de emulsionare, doar ca in general la robot se pregătește mai usor maioneza. Ar trebui sa mearga repede si bine.

  15. Mariana spune:

    Multumiiim! Eu fac rar maioneza, si de ceva timp am facut doar cu galbenusuri fierte, pentru ca mi s-a pus piticul cu ouale crude, nu ma intreba de ce. :)) O reteta minunata! :)

    • Laura Laurentiu spune:

      Mai, parca te simti mai in siguranta, nu-i asa? Nu vreau sa spun ca toate ouale crude sunt contaminate cu salmonella dar cand e asa de usor sa te feresti, de ce sa n-o faci? :)

      • Mariana spune:

        Perfect de acord! Eu chiar iau oua dintr-o sursa sigura, nici nu ma gandesc la vreo problema, dar na! Nu te pui cu piticul! :)))) Si cu siguranta precautia este mai mult decat necesara in ceea ce ii priveste pe cei mici, dar si pe mamicile insarcinate, care nu au voie nimic crud. :)

      • Laura Laurentiu spune:

        Asa e! Si-n afara de asta, maioneza din galbenus fiert e identica cu cealalta, nu e nicio diferenta. :)

      • AnaMaria spune:

        Nu toate ouale sunt infestate cu Salmonella. Dar oul crud,dupa 20 min,dezvolta bacterii.Maionezele din comert sunt facute cu praf de ou sau cu oua pasteurizate. Sunt trecute printr-o temperatura foarte mare. Apoi toata compozitia pasteurizata. Plus toti stabilizatorii pe care ii folosesc in compozitie. Mai nou,marii bucatari folosesc doar ouale pasteurizate…spun ca sunt mai sigure. Sper ca va ajuta si aceste informatii. Numai bine si spor in toate.

  16. Razvan Avram spune:

    Excelenta reteta, va multumesc mult pentru ca ati postat-o, fetita mea adora maioneza in tot felul de combinatii dar ma temeam sa-i dau gandindu-ma ca are oua crude. Numai bine a venit reteta asta!

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE