Maioneza din ou fiert
Maioneza din ou fiert, mai sigura si mai sanatoasa
Maioneza, acest sos binecunoscut care sta la baza multor preparate culinare, se poate face si din galbenus de ou fiert tare. Nu o sa va ascund ca eu prefer aceasta varianta, pentru ca am o retinere fata de ouale neprelucrate termic si faptul ca fac maioneza din oua fierte imi da mai multa incredere. In plus, aceasta maioneza pot sa o pastrez si cateva zile la frigider, intr-un borcan bine inchis.
De ce public chiar acum reteta asta? Pentru ca poate fi o excelenta modalitate de a recicla ouale fierte tari ramase prin frigider de la Pasti.
Ingrediente Maioneza Din Ou Fiert
- 2 galbenusuri de ou fiert tare
- 2-3 linguri de apa la temperatura camerei
- 150 ml. de ulei vegetal (de floarea soarelui, rapita etc)
- 1 lingurita de mustar
- sare, piper, zeama de lamaie pentru gust
Mod de Preparare Maioneza Din Ou Fiert
1. Dupa cum v-am spus, pentru maioneza am folosit 2 galbenusuri de la ouale ramase de la Pasti. Atentie, ouale de Pasti trebuie pastrate in frigider chiar daca sunt fierte tari! Înainte de a ne apuca de maioneza din ou fiert, insa, ouale trebuie scoase din frigider si readuse la temperatura mediului ambiant. Daca fierbeti doua oua special pentru maioneza, inainte de a incepe prepararea acesteia ouale trebuie sa se fi racit pana la temperatura camerei.
2. Ouale se zdrobesc cu furculita si se adauga treptat apa (la temperatura camerei), pana se obtine o pasta omogena. Se incepe sa se toarne uleiul picatura cu picatura, in timp ce se amesteca energic. Inutil sa mai spun ca si uleiul trebuie sa fie la temperatura camerei, nu cred ca pastreaza cineva uleiul la frigider.
3. Dupa ce s-a adaugat aproximativ 1/3 din ulei si sosul incepe sa se formeze, se adauga o lingurita buna de mustar si se schimba furculita cu o lingura de lemn. Desigur, maioneza din ou fiert se poate face si la mixer sau blender.
4. Se adauga uleiul in fir subtire, foarte putin cate odata. Se amesteca energic pana cand se incorporeaza complet. Atentie, nu turnati mult ulei deodata, altfel maioneza se poate separa (se taie). Eu m-am limitat la 150 de ml, daca aveti nevoie de mai multa maioneza se poate adauga si mai mult ulei, sosul va deveni tot mai consistent. La final se condimenteaza dupa gust cu sare, piper (eu prefer piperul alb la maioneza) si zeama de lamaie.
Maioneza din ou fiert se foloseste la fel ca si cea clasica, ca sos sau ca baza a unor dressinguri pentru salate. Eu am pastrat-o pana la 3-4 zile intr-un borcan cu capac, in frigider, si a fost nechimbata. Mai mult… parca nu m-as aventura (si iata ca din nou revin la mai vechea mea nedumerire legata de maionezele care se vand in magazin, cum or rezita ele mult si bine pe raft? Nici nu vreau sa stiu.).
Spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns