Salata de spanac cu prosciutto si pepene
E primavara si au aparut deja verdeturile tinere. Dupa urzici deja si spanacul tanar si crud isi face loc timid in galantare. E momentul cel mai prielnic pentru o minunata salata de spanac, mai ales ca niciodata nu ne vom putea bucura de frunze mai tinere si mai crude ca acum. Salata mea de spanac se face-n cinci minute si e plina de culoare si de gust. Bineinteles, ingredientele pe care le-am adaugat pe langa frunzele crude de spanac sunt de inlocuit, dupa inspiratie si pofta inimii. Practic, eu va ofer cateva principii: o salata trebuie sa aiba culoare (pentru asta am adus in peisaj rosiile cherry si feliile fine de prosciutto crudo, cu o frumoasa culoare rosie), trebuie sa aiba textura (motivul pentru care am adaugat ceva crocant, si anume semintele de pin), trebuie sa aiba gusturi contrastante (iata de ce am creat un echilibru intre gustul sarat, reprezentat de branza de capra si de prosciutto, cel dulce, reprezentat de pepene si dressingul dulce-acrisor-picant). Mai departe… improvizati sau urmati reteta mea :).
Ingrediente Salata De Spanac Cu Prosciutto Si Pepene:
- 100 de grame de frunze tinere de spanac
- 4 felii fine de prosciutto (sau sunca preferata, sau chiar nimic)
- 100 de grame de branza de capra
- 7-8 bilute de pepene galben (scobite cu lingurita din miez)
- 2-4 rosii cherry, taiate in sferturi
- 1 lingura de seminte de pin
- 1/2 de catel mic de usturoi
- 2 linguri de otet balsamic bun
- 1 lingurita de miere de albine
- 1 pic de ardei chilli
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- sare si piper
Preparare Salata De Spanac Cu Prosciutto Si Pepene:
1. Alegeti cu grija frunzulitele tinere de spanac, spalati-le si zvantati-le.
2. Scobiti bilute din pepenele galben curatat de seminte, taiati rosiile cherry in sferturi.
2. Incingeti o tigaie curata si uscata si rumeniti semintele de pin doar 1 minut, apoi lasati-le sa se raceasca.
3. Intre timp, pregatiti dressing-ul: usturoiul se zdrobeste (foarte putin usturoi, doar pentru un pic de parfum), se amesteca cu un praf de sare, se adauga otetul balsamic, mierea, uleiul de masline si chilli dupa gust. In final, se asezoneaza sosul cu sare si piper dupa gust. Dupa ce e gata sosul, se pune cate o lingura in fiecare dintre cele doua farfurii pregatite pentru montarea salatei si se intinde cu dosul lingurii pe fundul acesteia.
4. Se impart in farfurii jumatate din frunzele de spanac, se presara deasupra jumatate din branza de capra sfaramata, jumatate din rosioare si pepene, se stropeste cu jumatate din dressing, apoi se repeta: restul de frunze, restul de rosii si pepene si branza. Se stropeste cu restul de sos si deja aveti o salata foarte buna si eleganta, careia puteti sau nu sa ii mai adaugati si prosciutto sau alta carne.
5. La final, se adauga feliile de prosciutto, asezandu-le cat mai decorativ, si se presara semintele de pin rumenite. Decorul de pe marginea farfuriei e optional, dar la indemana oricui, e doar un strop de sos, o frunzulita, putin pepene, un sfert de rosioara si putina branza de capra modelata ca o biluta. Decorul farfuriei nu dureaza mai mult de 1 minut si va demonstra celor pe care ii serviti ca va pasa cu adevarat. :)
Pofta buna va doresc, si nu uitati, pe site-ul Bonduelle-Romania puteti descoperi si alte retete sanatoase si frumos colorate, cum ar fi si cea de Salau in crusta de cereale cu legume. :)
Lasă un răspuns