Salată de linte cu somon afumat
Salată de linte cu somon afumat, gata în 10 minute, sănătoasă și foarte gustoasă! Află o rețetă rapidă și gustoasă de salată de linte, cu ingrediente și mod de preparare pe pași, calorii, proprietățile lintei.
Cât de des gătim cu linte? Mărturisesc că nici eu nu o fac atât de des cât ar trebui! Asta cu toate că, de fiecare dată când gust dintr-un preparat cu linte, mă întreb de ce nu-mi fac un obicei din a o consuma. Atât de gustos este pateul vegetal de linte și ciuperci sau acest burger de linte și totuși, nu s-au calificat printre preparatele pe care familia mea le dorește mereu. Ei bine, cred că această salată de linte cu somon afumat va intra în rețetarul obișnuit al familiei! A ieșit atât de gustoasă încât nici nu mi-a venit să cred că a fost gata în maximum 10 minute! M-am gândit să vă împărtășesc rețeta. Cine știe, poate mai inspiră pe cineva, mai cu seamă că azi, la data publicării articolului, sărbătorim Intrarea Maicii Domnului în Biserică, zi cu dezlegare la pește.
Pe scurt, despre linte și beneficiile ei
Știați că lintea își datorează denumirea latină, Lens culinaris, asemănării sale cu o mică lentilă? Originea acestei legume este Asia apuseană și a fost localizată mai târziu și în America de nord. Lintea este una dintre primele legume cultivate de către om, fiind prezentă în dieta vechilor egipteni și a romanilor. Deși în India preparatele cu linte sunt foarte răspândite, uriașa țară sud-asiatică este abia a doua în ceea ce privește producția de linte. Liderul producției mondiale este Canada.
Și pentru că lintea nu e doar foarte gustoasă, cu aroma sa ca de nucă, ci și foarte sănătoasă, am menționat și câteva dintre beneficiile pe care le are de oferit. Lintea este foarte bogată în proteine, săracă în sodiu și grăsimi saturate. Conține cantități remarcabile de potasiu, fier și în fibre. Lintea este o sursă importantă de folat – care este forma naturală a vitaminei B9. Micuța legumă conține și cantități bune de polifenoli cu proprietăți antioxidante.
Există diferite tipuri de linte, de la cea roșie la cea brună, de la celebra linte Puy franțuzească, de culoare verde închis la lintea neagră, denumită Beluga. Beneficiile descrise mai sus sunt comune tuturor tipurilor, dar fiecare dintre ele are anumite particularități în ceea ce privește comportamentul la gătit. Pentru rețeta ce urmează, este recomandată o linte care își păstrează bine forma la gătit. Eu am folosit lintea gătită la aburi, conservată sub brandul D’Aucy. E o conservă de 310 grame, cantitatea perfectă pentru două porții de salată. Lintea din conservă e bob cu bob, nu conține conservanți, zahăr, aditivi și aproape nu conține nici lichid. E foarte gustoasă și, pe deasupra, ne scurtează cu mult efortul gătirii, reducându-l la doar câteva minute.
Ingrediente salată de linte cu somon afumat
- 1 conservă de 310 grame de linte gătită la aburi – eu am folosit D’Aucy al vapore
- 100 de grame de somon afumat
- 1 ceapă eșalotă sau 1-2 fire de ceapă verde sau 30 de grame de ceapă roșie
- 1 avocado copt
- 3 linguri de zeamă de lămâie (zeama de la ½ de lămâie)
- 1 portocală de mărime medie
- 1 legătură de pătrunjel verde
- opțional, 1 ardei iute verde, curățat de semințe și nervuri și tocat fin
- 1 linguriță de muștar dijon
- 1 linguriță de miere
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare și piper după gust
Mod de preparare salată de linte cu somon afumat
Înainte de a ne apuca de treabă, permiteți-mi să vă arăt o poză de grup cu ingredientele. Prea sunt ele frumoase și colorate, promițând un preparat gustos și sănătos, ca să nu le acordăm acest moment!
Și-acum, să ne apucăm de treaba asta care ne va reține foarte puțin timp în bucătărie!
Segmente de portocală
1. Spălăm portocala cu apă călduță și îi zvântăm coaja. Cu un cuțit bine ascuțit, decojim portocala ca pe un măr, pătrunzând sub pielița albă care învelește pulpa fructului.
2. Deasupra unei farfurii adânci, facem tăieturi drepte, cu un cuțit bine ascuțit, razant pe lângă pielițele care despart feliile de portocală. Trebuie să obținem felii din pulpă iar pielițele să rămână atașate unele de celelalte. Colectăm atât segmentele de portocală – acele felii curate, fără pieliță – cât și sucul, în farfuria adâncă. La final, stoarcem bine pielițele deasupra farfuriei, să nu pierdem niciun pic de suc.
3. Strecurăm segmentele de portocală printr-o sită iar sucul îl colectăm separat.
Asamblarea și asezonarea salatei
4. Răsturnăm lintea din conservă într-o sită, o clătim rapid sub jet de apă rece și o lăsăm să se scurgă. Curățăm avocado de sâmbure și coajă și-l stropim cu ½ din cantitatea de zeamă de lămâie, ca să prevenim oxidarea. Curățăm ceapa și o tăiem în rondele fine. Punem într-un castron lintea, avocado, ardeiul iute tocat (dacă îl folosim) și ceapa.
5. Pregătim dressing-ul pentru salată, amestecând muștarul, mierea și uleiul de măsline. După omogenizare, adăugăm zeama de portocale, sare și piper după gust. În mod sigur, va fi nevoie și de restul de zeamă de lămâie, pentru un gust echilibrat de acrișor-aromat-dulce-sărat. Turnăm dressing-ul peste ingredientele din castron, adăugăm și pătrunjelul verde tocat și amestecăm bine totul. Gustăm, verificăm dacă dorim să asezonăm suplimentar salata și o facem acum.
6. Împărțim imediat salata pe două farfurii, adăugăm segmentele de portocală și somonul afumat, în felii fine. Servim salata imediat, ca fel de mâncare în sine, nu e o salată de mâncat cu altceva, ci o masă în sine, foarte bogată în proteine și vitamine, sățioasă și mai ales gustoasă.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns