Salată de fasole boabe cu ceapă și ouă fierte – rețeta turcească
Salată de fasole boabe cu ceapă și ouă fierte – rețeta turcească Fasulye Piyazi explicată detaliat. Rețetă de salată turcească de fasole cu dressing de tahini și ouă fierte, foarte gustoasă, rapidă și sățioasă, lista de ingrediente la gram și modul de preparare.
De curând, v-am mai propus o salată turcească, cea denumită gavurdağı salatası, o foarte interesantă combinație de tomate cu nucă și rodii. Ei bine, rețeta de salată de fasole boabe cu ceapă și ouă fierte am descoperit-o în aceeași minunată carte a lui Musa Dağdeviren, din care gătesc cu multă bucurie și am mai împărtășit cu voi și alte rețete. Salata asta de fasole e foarte rapidă, foarte comod de preparat iar gusturile ei sunt sigur și pe placul românilor: fasole albă, usturoi, ceapă și altele, pe care le invit să le descoperiți mai jos.
Ingrediente salată de fasole boabe cu ceapă și ouă fierte – rețeta turcească
dressing:
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 60 de grame de pastă tahini
- zeama de la 1 lămâie mică (+/- 1-2 linguri, după gust)
- 1-2 linguri de oțet de vin alb sau de mere
ingredientele salatei:
- 500 de grame de fasole albă boabe, gata fiartă în apă (din 250 de grame de boabe de fasole uscată, înmuiate peste noapte în apă rece și fierte)
- 1 ceapă mare (100-120 de grame), de preferință din cea cu coaja albă (mai dulce și mai crocantă)
- 4 ouă de mărime medie, fierte tari (12 minute de fierbere, se pot fierbe în avans)
- 16 măsline negre, fără sâmburi
- 2 ardei iuți lungi, verzi
- 8 rămurele de pătrunjel verde
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare salată de fasole boabe cu ceapă și ouă fierte – rețeta turcească
1. Am scurs fasolea de lichidul în care a fiert, am clătit-o scurt sub jet de apă și am lăsat-o să se scurgă. Odată bine scursă, am pus-o boabele de fasole într-un castron.
Observație: pentru această salată de fasole boabe se poate folosi cu succes fasolea boabe din conservă, cea gata fiartă.
Prepararea dressing-ului
2. Am curățat usturoiul și l-am tăiat bucățele. L-am adăugat, împreună cu sarea grunjoasă, în castronelul în care urma să pregătesc dressing-ul pentru rețeta de salată de fasole boabe.
3. Cu un pistil, am zdrobit usturoiul cu sarea până am obținut o pastă. Am început să adaug, treptat, pasta tahini, amestecând și presând continuu, ca să obțin un amestec omogen.
4. După ce am încorporat toată pasta tahini în usturoiul zdrobit cu sarea, am adăugat zeama de lămâie, trecând-o printr-o sită, ca să rețin deoparte sâmburii. Am amestecat bine și, în final, am adăugat și oțetul. Gustați dressing-ul de câteva ori, dacă vi se pare prea acru, puneți mai puțină lămâie. Țineți cont că gustul dressing-ului trebuie să fie bine echilibrat dar și curajos, pentru că acesta va da gust întregii salate.
De asemenea, în cazul în care dressing-ul iese prea gros, posibil ca pasta de tahini folosită să fi fost mai concentrată. În acest caz, diluați dressing-ul cu apă rece, cât să fie cremos, cam de consistența unui aluat de clătite.
Asezonarea și pregătirea tuturor elementelor
5. Odată ce dressingul este gata, putem spune că aproape am terminat cu toată treaba. Pur și simplu, am adăugat dressing-ul peste fasolea din castron, am amestecat bine și am lăsat-o puțin să-și tragă gust.
6. Cât timp fasolea a absorbit gustul dressing-ului, am pregătit celelalte elemente pentru salata de fasole boabe:
- Am curățat ceapa, am spălat-o bine și am tăiat-o julienne. Dacă vă știți că nu tolerați bine ceapa, reduceți cantitatea sau țineți ceapa în apă rece și scurgeți-o bine înainte de a o adăuga în salată.
- Am tăiat ardeii iuți pe lungime, i-am răzuit de semințe și nervurile din interior apoi i-am tăiat în bucăți cam de 2 centimetri.
- Am scos sâmburii din măsline.
- Am curățat ouăle de coajă și le-am tăiat în sferturi.
- Am spălat și am zvântat pătrunjelul și am desprins frunzele de pe tulpini, pe care le voi folosi la altceva. Frunzele le-am tocat mare, din cuțit.
Asamblarea salatei
7. Această salată de fasole boabe se poate asambla într-un castron, pe un platou sau în porții individuale. Eu am ales să o pun pe un platou, de data asta. Am aranjat fasolea amestecată cu dressing-ul la mijloc, distribuind-o uniform.
8. De jur împreujur, am distribuit ouăle, măslinele și bucățile de ardei iute. Deasupra am pus ceapa și pătrunjelul, am stropit cu uleiul de măsline extravirgin și am servit imediat salata, oferind la masă bucăți de lipie caldă. A fost foarte gustoasă și consistentă, sățioasă!
Sper să vă placă rețeta de salată de fasole boabe cu ceapă și ouă fierte, să o încercați și să reveniți cu impresii. Până atunci, mai multe rețete turcești găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns