
Salata bavareză de cartofi – rețetă detaliată





Salata bavareză de cartofi – rețetă detaliată – lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare pas cu pas, ilustrat cu poze pe etape. Cum se face o salată de cartofi cremoasă fără maioneză, fără smântână, cu mult mai puține grăsimi față de alte variante.
Cartofii sunt unul dintre cele mai populare ingrediente, în Europa. Aceștia, însă, au ajuns relativ târziu pe continentul nostru, fiind aduși din America la finele secolului al XVI-lea. În țările vorbitoare de limbă germană, se fac multe preparatele de bază din cartofi, în prezent. Salatele de cartofi se pare c-au apărut în rețetele germane în jurul anului 1800. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, aproape fiecare țară germanofonă avea propria rețetă de Kartoffelsalat. Există multe variante de salată de cartofi. Ceea ce le diferențiază, în primul rând, este faptul de a conține sau nu maioneză. Salata bavareză de cartofi este o variantă fără maioneză.
Rețeta pe care v-o propun azi și pe care, într-o variantă aproape identică, o găsiți aici sub denumirea de Original Bayerischer Kartoffelsalat (adică salată bavareză de cartofi originală), este întâlnită, de fapt, atât în Bayern (sudul Germaniei) cât și în Austria sau Croația. Nu este, deci, o marcă înregistrată bavareză, oricât de ”originală” zic autorii articolului înainte citat c-ar fi ea. În Austria, exact aceeași rețetă este denumită salată austriacă de cartofi sau vieneză etc. De la o zonă la alta, apar unele mici diferențe, de exemplu în Styria (sudul Austriei), salata de cartofi este servită cu ulei de semințe de dovleac.
Specific acestei salate de cartofi este dressingul pe bază de supă de carne (sau de legume). Pe lângă supă, în dressing se pune și oțet, ulei, sare, piper și muștar. Salata conține și ceapă tocată. Unele variante – mai rar întâlnite – conțin și cuburi de bacon prăjit sau bucățele de castraveți murați. Salata astfel preparată poate fi consumată caldă sau rece.
Ingrediente salată bavareză de cartofi
- 500-600 de grame de cartofi (ceruiți, pentru salată sau pentru prăjit)
- 100-120 de grame de ceapă (1 mare)
- 1 legatură de pătrunjel sau ceapă de tuns (chives, preferabil)
- 150 ml supă de pui sau de legume, în lipsă
- 1-2 linguri de oțet de mere sau de vin alb (un oțet de calitate, nu cel mai ieftin de pe raft)
- 40 ml ulei
- 2 linguri (40 de grame) de muștar Dijon (pe ăsta l-am folosit eu, alegeți sortimentul preferat dar să nu fie prea dulce)
- sare după gust
- piper negru măcinat
Mod de preparare Salata bavareză de cartofi – rețetă detaliată
1. Această salată bavareză de cartofi necesită cartofi fierți în coajă. De fiecare dată când am de fiert cartofi în coajă, îi aleg de mărime egală. Astfel, sunt sigură că se vor găti în același timp. Dacă unii sunt mici și alții mari, cei mici se vor terciui până se pătrund cei mari.
Am spălat bine cartofii și i-am pus într-o cratiță de mărime potrivită. Am adăugat și 1 linguriță de sare și i-am fiert în coajă, până au putut fi ușor străpunși cu furculița. Timpul de gătire diferă în funcție de soiul cartofilor și de mărimea lor, așa că ar fi bine să fie testați repetat, începând după 30 de minute de fierbere.
2. Cât timp au fiert cartofii, am tocat curățat ceapa și am tocat-o mărunt – mărunțel. Tot acum am spălat, am zvântat și am tocat fin firicelele de chives. Dacă nu le aveți, acestea se pot înlocui cu pătrunjel verde.
3. În același răstimp, până ce cartofii s-au pătruns bine, am pus ceapa crudă, fin tocată, într-un castron. Am dat supa în clocot și am opărit ceapa cu supa fierbinte. Am acoperit, apoi, castronul cu o farfurie și am lăsat ceapa să se gătească parțial.
4. Când cartofii au fost gătiți complet, i-am scurs de apa fierbinte și i-am acoperit cu apă rece. I-am lăsat să se răcească doar puțin, cât să îi pot atinge cu degetele (2-3 minute). I-am scurs imediat de apa rece și i-am decojit rapid, încă fiind fierbinți.
Imediat, am feliat cartofii cu un cuțit bine ascuțit, în felii de aproximativ jumătate de centimetru grosime (se poate folosi și o mandolină). Important este doar să se lucreze repede, să fie calzi încă în momentul în care sunt gata feliați și transferați într-un castron mare. Am acoperit castronul cu un șervet de bucătărie curat, în strat dublu, pentru a întârzia răcirea cartofilor.
Dressing pentru salată
5. Pentru dressingul pentru salata bavareză de cartofi, am scurs într-o crăticioară supa de pe ceapa tocată (vezi pasul 3) și am pus-o să se înfierbânte bine, din nou. În același timp, într-un castronel, am pus oțelul, uleiul, muștarul, 1 linguriță rasă de sare și piper măcinat proaspăt. Le-am bătut pe toate cu telul în formă de pară, până s-au omogenizat. Am adăugat supa fierbinte și am omogenizat totul bine.
Asamblarea salatei
6. Am adăugat peste cartofi, care, subliniez, trebuie să fie încă destul de calzi, ceapa rămasă în castronel, supa care a mai rămas peste aceasta și dressingul preparat la punctul anterior.
7. Am amestecat totul cu o spatulă, așa încât fiecare felie de cartof să ajungă în contact cu dressingul, să fie scăldată în acesta și ceapa uniform distribuită. În acest stadiu, salata bavareză de cartofi va părea că e un amestec de cartofi cu o sustanță apoasă.
8. Am acoperit castronul cu salata cu o farfurie și am lăsat-o la temperatura camerei pentru o oră. La finalul acestui interval de timp, supa va fi absorbită de cartofi iar ceea ce rămâne va forma o cremă, împreună cu amidonul din cartofi.
9. Iată că salata mea a depășit stadiul de ciorbă, e cremoasă și faină fără să conțină nici maioneză, nici lactate și, per total, foarte puțină grăsime. Am adăugat acum chives tocat și am amestecat delicat cu spatula. Merge și cu pătrunjel, dar în Germania e mult mai agreată cu Schnittlauch (chives, ceapă de tuns). Am gustat o felie de cartof, mi s-a părut asezonată bine, după gustul meu. În acest moment, nivelul de asezonare mai poate fi ajustat cu un pic de sare fină și/sau piper măcinat.
Servire salată bavareză de cartofi
Salata asta, deși i se spune ”salată”, este creată, parcă, special pentru a fi servită ca garnitură. Merge absolut minunat cu șnițel, friptură la tavă, ciolan la cuptor și cu orice preparate cu carne vă imaginați. În mod obișnuit, este servită la temperatura camerei, la care este cremoasă și foarte gustoasă. Pentru o cină sau un prânz între prieteni/în familie, e perfect dacă e prezentată la masă pe un platou sau într-un castron. În restaurantele din Germania (și nu doar acolo), salata bavareză de cartofi e servită deja montantă pe farfurie, alături de felul pe care-l acompaniază.
MAI MULTE REȚETE DE GARNITURI DIN CARTOFI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns