Salată de dovlecei rași cu maioneză – rețetă simplă de vară
Salată de dovlecei rași cu maioneză, rețetă de vară, ieftină, ușor de făcut, foarte gustoasă. Salată de dovlecei cu maioneză și iaurt, rețetă simplă cu lista de ingrediente la gram și modul de lucru prezentat detaliat.
E vară și parcă niciodată nu știm destule rețete de salate, cu minimum de preparare termică, hrănitoare și vibrante, să ne ajute să trecem peste perioada de arșiță. Avem aproape o săptămână de când ne hrănim aproape exclusiv cu legume și parcă niciuna nu a ajuns pe masa noastră atât de des ca dovlecelul. Ultima dată, sub formă de salată de dovlecei rași cu maioneză și iaurt, super gustoasă și răcoritoare, cremoasă, minunată cu pâine de casă cu maia și niște roșioare dulci.
Sigur, nu e prima rețetă de salată de dovlecei pe care o fac, însă e una care a ieșit foarte bine și care mi-a cerut efort minim de preparare. Inspirația e în rețeta mea de salată de dovlecei cu iaurt și usturoi, pe care am publicat-o cu șapte ani în urmă. Diferența e că de data asta am ras dovleceii și am eliminat cât de multă apă a fost posibil și că am renunțat la ceapă. Vă invit, deci, să urmați pașii simpli ai rețetei de mai jos, eu am fost foarte încântată de rezultat.
Ingrediente Salată de dovlecei rași cu maioneză
- 2 dovlecei de mărime medie (au avut 475 de grame, împreună)
- sare grunjoasă
- 1-2 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 linguri de ulei de măsline
- 75 de grame de iaurt grecesc stragghisto (strecurat), cu 2% grăsime
- 75 de grame de maioneză făcută în casă
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare Salată de dovlecei rași cu maioneză
1. Am spălat bine dovleceii pe coajă, i-am zvântat și i-am decojit cu un peeler pentru legume. În cazul în care au semințe deja formate (cu coaja tare, fibroasă) e de preferat să se scobească această parte cu lingură, eliminând-o.
2. Am ras dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari, colectându-i într-un castron. Am adăugat 1 linguriță bună de sare grunjoasă și am amestecat bine.
3. Am pus dovleceii într-o sită, deasupra unui castron colector, să se scurgă de apa în exces. I-am lăsat așa 10 minute, apoi i-am presat și i-am stors bine, să elimin cât mai mult din apa pe care o conțineau.
Gătirea dovleceilor la tigaie
4. Odată bine scurși de apă dovleceii, am trecut la pasul următor, gătirea dovleceilor la tigaie. Am ales o tigaie largă, să faciliteze evaporarea mai rapidă a lichidului. Chiar dacă am stors apa din dovlecei, odată puși în tigaie vor mai lăsa destulă. Am încins, așadar, tigaia pe foc mediu-iute și am adăugat uleiul de măsline, apoi dovleceii. Cu o spatulă, am distribuit dovleceii într-un strat uniform.
5. Am continuat să călesc acești dovlecei rași, amestecând frecvent, până când, trăgând cu spatula prin tigaie, nu s-a mai adunat lichid. De fapt, ăsta e și scopul pentru care trebuie căliți, să nu obținem o salată de dovlecei rași plină de apă, semilichidă.
Asamblarea salatei
6. Imediat după ce am considerat că dovleceii au eliminat câtă apă a fost posibil (prin călire), i-am transferat din tigaie într-un castron și i-am lăsat să se răcească bine, până la temperatura camerei.
Observație: ca dressing pentru această salată de dovlecei rași cu maioneză, am folosit cantități egale – câte 75 de grame – de maioneză și iaurt grecesc stragghisto (strecurat, fără multă) zeamă. Dacă vă interesează o variantă mai dietetică, puteți folosi 150 de grame din sosul de maioneză dietetică a cărei rețetă o găsiți cu un click pe următoarea imagine. Veți obține o salată de dovlecei rași cu o cantitate de ulei mult diminuată.
7. Revin la modul în care am procedat de această dată, pentru această salată de dovlecei rași cu maioneză și iaurt. Odată complet răciți dovleceii (vezi pasul 6), am adăugat în castron maioneza, iaurtul grecesc, zeama de lămâie și 1 cățel de usturoi zdrobit. Tot acum am măcinat și piper, mie îmi place să fie mai piperată dar rămâne după gustul fiecăruia.
8. După o primă omogenizare, am potrivit gustul de sărat și am mai adăugat câteva picături de zeamă de lămâie. Bărbatu-meu a gustat și el și a fost de părere că aș mai putea pune un pic de usturoi, așa că am mai pus un cățel (mic), zdrobit. Bineînțeles, se poate adăuga atât usturoi cât vi se pare potrivit, la fel și lămâie. Am omogenizat bine și am dat salata de dovlecei rași la frigider, acoperită cu folie alimentară. După 30 de minute – 1 oră la rece, e minunată!
Servirea
După răcire, am montat salata de dovlecei rași cu maioneză și iaurt pe un platou și am nivelat-o frumos. Evident, se poate servi direct din castron și așa procedez și eu, de regulă, doar că am dorit să vă arăt ce consistență faină are, nu curge, își menține bine forma, se pretează pentru a fi prezentată și pe un bufet cu aperitive festive.
Salata e consistentă, cremoasă, foarte gustoasă. Fiind rece, e și nemaipomenit de faină și răcoritoare, în zilele fierbinți de vară.
Merge nemaipomenit de bine cu o pâine rustică, neapărat cu coaja crocantă dar și pe tartine de toast, prăjite. Gândindu-mă mai bine, e la fel de potrivită și cu lipie proaspătă sau un pic prăjită.
MAI MULTE REȚETE CU DOVLECEI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns