Salată verde în trei variante de dressing
Salată verde în trei feluri – trei rețete simple de dressing lejer și gustos. Trei rețete de dressing pentru salata verde. Cum se asezonează salata verde, trei posibile rețete de vinegretă pentru salată. Salată verde simplă. Salată verde cu dressing de muștar. Salată verde cu dressing de iaurt.
Incontestabil, salata verde este una din vedetele sezonului. Nu doar că ne aduce nutrienți după care corpul nostru a poftit toată iarna dar e și extrem de delicioasă și suculentă, cu textura aceea crocantă, fresh și verdele crud îmbietor. Chiar nu te poți abține să nu te înfrupți din așa bunătate.
Pe deasupra, salata verde este atât de economică și versatilă. Numai de curând, am savurat minunata salată cu ouă fierte și ridichi și, categoric, niciodată nu se poate refuza o sățioasă și delicioasă ciorbă de salată. Dar variantele de a servi salata verde nu se opresc aici. Cu un dressing diferit, putem obține un cu totul alt gust și altă savoare, culmea fiind că de fapt, la bază sunt cam tot aceleași ingrediente de bază cu mici variații hotărâtoare.
Azi o să vă povestesc despre trei modalități de interpretare pentru banala salată verde, în trei rețete total diferite între ele ca gust dar toate trei foarte simple și gustoase.
Ingrediente Salată verde în trei variante de dressing
- 1 căpățână de salată verde
Ingrediente Dressing simplu cu ulei și zeamă de lămâie
- 30-100 ml. ulei – fie de măsline extravirgin, fie o combinație între uleiul de măsline și un alt ulei cu gust neutru. Puteți pune mai mult sau mai puțin ulei, după gust, dar să știți că uleiul este cel care fixează aromele de frunzele de salată.
- zeama de la o jumătate de lămâie – se adaugă după gust
- sare
- piper
Ingrediente Dressing cu miere și muștar
- 1 lingură muștar – Dijon se recomandă, acel muștar cu boabe întregi. Mie îmi place foarte mult dar celorlalți din familie nu, așa că, de data aceasta, am folosit muștar normal, de hatârul familiei
- 1 linguriță miere – cât mai fluidă pentru a se topi repede în vinegretă. Mierea mea era zaharisită și am preferat să nu o mai încălzesc. A trebuit să agit mai mult borcănelul cu vinegreta până m-am asigurat că s-a omogenizat cu restul ingredientelor.
- 50-90 ml. zeamă de lămâie – se mai poate ajusta după gust
- 100 ml. ulei – fie de măsline extravirgin, fie o combinație între uleiul de măsline și un alt ulei cu gust neutru
- sare după gust
- piper după gust
Ingrediente Dressing cu iaurt și usturoi
- 200 ml iaurt
- 60 ml. zeamă de lămâie sau oțet de vin alb
- 2 căței de usturoi – puteți pune și mai mulți dacă vă plac, nouă știm că ne place.
- 6o ml. ulei de măsline sau alt ulei cu gust neutru
- 4 linguri ierburi verzi la alegere – mărar, tarhon, oregano, cimbru
- o jumătate de linguriță sare grunjoasă
- un vârf de cuțit piper măcinat
Mod de preparare Salată verde în trei variante de dressing
Pregătirea salatei
- Salata trebuie să fie una sănătoasă, nu ofilită.
- Se rup frunzele de căpățâna de salată, una câte una..
- Se spală bine, frunză de frunză, sub un jet de apa curată, cu grijă la diversele îndoituri ale frunzelor unde se poate afla nisip sau insecte pe care sigur vrem să le înlăturăm înainte de a ne pune pe preparat salata.
- Frunzele de salată se rup în bucăți cât să poată fi luate ușor cu furculița și se pun în bolul de salată. În acest caz, în bolurile de salată, căci dorind să testăm trei tipuri de dressing, vom prepara, în fond, trei salate.
Preparare Salată verde cu dressing simplu cu ulei și zeamă de lămâie
Varianta aceasta este prima formă de salată pe care am știut-o. Ai mei așa o prepară și chiar și acum, după ani, când am învățat metode mai profi de a face un dressing, tot aceasta este prima tendință de a prepara salata. Este o metodă cumva instinctivă, de bază.
- Se sărează și se piperează după gust frunzele de salată. Nu vom amesteca însă decât la final, pentru că sarea poate afecta prospețimea frunzelor de salată, extrăgând apa din acestea.
- Se toarnă în fir subțire uleiul.
- Chiar înaintea servirii salatei, se adaugă lămâia, pentru că acidul va face frunzele proaspete să se ofilească în relativ puțin timp. Se stoarce lămâia direct în castron (având grijă să eliminăm din zeamă sâmburii de lămâie ca aceștia să nu ajungă în salată).
- La noi în familie, obligatoriu adăugăm puțin zahăr dar acesta nu este obligatoriu.
- Se amestecă cu grijă, se gustă, se echilibrează după gust. La urma urmei nu toată lumea are aceleași preferințe, mie îmi place un gust echilibrat între sărat , dulce și acrișor, în vreme ce tatăl meu, de pildă, pune atâta acid – oțet sau zeamă de lămâie – încât este practic singurul care poate s-o mănânce și cu extrem de multă satisfacție vă asigur. Așa că pentru a ne asigura că fiecare obține ce vrea, tata primea totdeauna separat un bol de salată generos în care turna atâta oțet încât ni se făcea gura pungă numai privind dar apoi nu se lăsa până nu o devora toată.
Preparare Salată verde cu dressing cu miere și muștar
Pentru mine, vinegreta cu miere și muștar a fost o descoperire plăcută, mai ales că sunt mare fană a combinației de gust dulce – acrișor.
- Într-un recipient ce poate fi închis etanș (sticlă, borcănel), se pune o lingură de miere și una de muștar. Se adaugă sare și piper după gust. Piperul e chiar ”după gust”, pentru sare v-aș recomanda ½ de linguriță, după gustul meu, e cantitatea care echilibrează perfect nota de acru-dulce-sărat.
- Se adaugă uleiul.
- La sfârșit, se adaugă oțetul sau zeama de lămâie, ținând cont de câtă aciditate vă doriți în salată.
- Se închide borcanul etanș cu un capac și se scutură bine până ingredientele se omogenizează și amestecul se emulsionează sub forma unui dressing omogen, cremos, de o culoare gălbuie, plăcută.
- Dressingul omogenizat se toarnă peste frunzele de salată.
- Se amestecă pentru omogenizarea gusturilor și e gata de servit.
Preparare Salată verde cu dressing cu iaurt și usturoi
Vinegreta cu iaurt este o variantă ușoară de a obține un sos cremos pentru salată fără a fi nevoie să adaugi mult ulei. La noi în casă, e una din variantele preferate de toată lumea, mai ales dacă adaug și puțină verdeață, de obicei mărar, care dă o notă minunată de prospețime.
- În vasul blenderului vertical se toarnă iaurtul.
- Se curăță cățeii de usturoi, eu i-am adăugat apoi direct în cuva blenderului. Dacă nu folosiți blender ci îl preparați cu mâna, se zdrobesc în mojar sau cu presa de usturoi și se adaugă peste iaurt.
- Se asezonează cu sare, piper după gust, verdeața și 1 – 2 linguri oțet de vin alb.
- Se amestecă și, în acest timp, se încorporează lent, una cîte una, 2 linguri de ulei de măsline, extra-virgin de preferință.
- Se gustă și se mai echilibrează de sărat, după dorință.
- Se toarnă peste salată și se amestecă bine.
Vă doresc poftă bună și sper să încercați salată verde în trei variante de dressing.
Lasă un răspuns