
Salată mimoza – rețetă festivă de salată în straturi, accesibilă și ușor de făcut





Salată mimoza – rețetă festivă de salată în straturi, accesibilă și ușor de făcut. Salată aperitiv în straturi, potrivită pentru mese festive și bufet de aperitive. Rețeta de salată Mimoza cu gramaje exacte și mod de preparare detaliat.
Salata Mimoza este o salată festivă foarte răspândită în Moldova de peste Prut, cel mai probabil fiind de origine rusească. Denumirea salatei vine de la asemănarea dintre aspectul acesteia, nins cu gălbenuș fin răzuit, și florile galbene de mimoză – Acacia Dealbata – care înfloresc deîndată ce se duc zăpezile. Specific rețetei de salată Mimoza este montarea în straturi bine definite. De regulă, acestea conțin brânză rasă, ouă fierte tari, pește conservat, maioneză și ceapă, pe lângă legumele fierte.
Informațiile din paragraful de mai sus provin din Wikipedia, care consemnează și faptul că salata, datorită popularității sale, are diverse variațiuni. Cred că nimeni nu s-ar supăra prea tare dacă, data viitoare când o fac, aș înlocui peștele cu niște șuncă de Praga, tocată mărunt. Iar dacă voi folosi totuși pește, mă gândesc că ar merge adăugate și niște capere. Sunt sigură că aveți și voi propriile idei de personalizare a rețetei dar ceea ce e de reținut e că salata e gustoasă și spornică – satură o masă plină de oameni – și nici nu e prea costisitoare.
Cum se apropie Sărbătorile Pascale și mulți dintre cititorii mei sunt în căutare de idei pentru masa festivă, m-am gândit că rețeta acestei salate aperitiv va prinde foarte bine. Găsiți mai jos explicații pas cu pas despre cum am procedat.
Ingrediente Salată Mimoza
- 3 cartofi de mărime medie (180-200 gr/bucată)
- 1 morcov mărișor (130 gr)
- 4 ouă mărimea M
- 300 de grame de maioneză de casă
- 1 linguriță de muștar Dijon
- zeamă de lămâie după gust
- 1 ceapă roșie
- 350 de grame net de ton din conservă
- 150 de grame de cașcaval
- sare și piper alb după gust
- chives sau altă verdeață, pentru presărat
Mod de preparare Salată Mimoza
1. Am pus ouăle la fiert într-o cratiță cu apă rece. La primul clocot, am redus focul și am fiert ouăle timp de 10 minute, cu clocote mici.
2. Am spălat foarte bine morcovul și cartofii și le-am pus într-o cratiță. Le-am acoperit cu apă rece și am adăugat 1 linguriță de sare. Am pus pe foc mediu legumele și le-am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat (am putut să le străpung cu o furculiță fără efort). Morcovul a avut nevoie de 20 de minute de fierbere iar cartofii de 30 de minute.
3. După 10 minute de fierbere, am scurs ouăle de apa clocotită și le-am răcit cu apă rece. Le-am decojit, apoi.
4. Am tăiat ouăle fierte și decojite apoi am separat gălbenușul de albuș. Gălbenușul l-am ras prin răzătoarea mică iar albușul prin cea mare, colectându-le în două castronele separate, așa cum puteți vedea în poza de mai jos.
5. Odată fierte legumele (cartofii și morcovul) le-am răcit într-un castron cu apă rece, apoi le-am decojit. După ce s-au răcorit complet, le-am dat pe răzătoarea mare, colectându-le separat.
Asamblarea salatei
6. Odată ce toate ingredientele care necesitau gătire și pregătire prealabilă au fost gata, au mai rămas doar câțiva pași mici până să pot asambla această salată Mimoza. Unul dintre aceștia a fost să scurg foarte bine tonul de lichid, printr-o sită așezată deasupra unui castron. Eu am folosit ton în suc propriu.
7. Chiar înainte de asamblarea salatei, am asezonat suplimentar maioneza cu 1 linguriță de muștar dijon, 1 lingură de zeamă de lămâie, sare și piper alb după gust și am ras cașcavalul pe răzătoarea cu găuri mari. Apoi, am tocat mărunt ceapa roșie.
8. Am asamblat salata Mimoza într-o formă rotundă, cu diametrul de 26 de centimetri. Am ales o formă de sticlă, pentru că frumusețea acestei salate stă, în primul rând, în straturile din care e formată. Am considerat că e important ca aceste straturi să fie bine vizile.
Primul strat a fost de cartofi. Înainte de a pune cartofii în formă, i-am amestecat cu 1 lingură de maioneză. Am gustat și am asezonat suplimentar cu sare și piper alb, pentru ca fiecare strat să aibă gust.
9. Am aranjat cartofii în formă, i-am nivelat și i-am acoperit cu un strat foarte subțire de maioneză, întinsă pe toată suprafața și nivelată cu dosul lingurii.
10. Următorul strat a fost de morcovi. Prima dată i-am presărat peste stratul precedent, de cartofi, apoi i-am presat cu dosul lingurii, fără să aplic o presiune prea mare. Am insistat până am obținut un strat compact.
Am distribuit și deasupra morcovului puțină maioneză, nivelată într-un strat subțire.
11. Am distribuit deasupra morcovilor rași tonul bine, bine scurs de lichid. L-am mărunțit puțin cu furculița, dacă preferați îl puteți lăsa bucăți.
12. Am amestecat ceapa roșie tocată cu 2 linguri de maioneză. Am distribuit-o pe toată deasupra de ton.
13. Am continuat stratificarea în același mod, adăugând albușul de ou ras. Deasupra de acesta am mai întins un pic de maioneză, am presărat cașcavalul iar deasupra acestuia, ultimele picături de maioneză rămasă.
14. Ultimul strat asamblat al rețetei de salată Mimoza a fost de gălbenuș ras, distribuit uniform pe toată suprafața salatei.
Decor și păstrare la frigider înainte de servire
Odată asamblată, am înfoliat castronul și am dat salata la frigider pentru 3 ore (chiar peste noapte) pentru a se seta bine. Înainte de servire, am presărat marginile formei în care am asamblat salata Mimoza cu chives (ceapă de tuns) tocat. Sigur, puteți folosi și alte ierburi aromatice, după gust, mie mi s-a părut că gustul subtil de ceapă verde se combină bine cu cel al ingredientelor salatei. Nu am făcut nimic în afară să o asamblez și totuși mi se pare foarte drăguță și festivă!
Salata Mimoza se servește, evident, rece, și se potrivește perfect în deschiderea unei mese festive, ca aperitiv, dar și pentru servirea într-un bufet suedez, alături de alte salate și aperitive diverse. Mai jos, puteți vedea o poză cu porția mea, după ce a stat la frigider s-a porționat chiar foarte frumos!
MAI MULTE REȚETE DE SALATE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns