Salată cu sardine în ulei de măsline – cu bulgur sau cous-cous
Salată cu sardine în ulei de măsline – cu bulgur sau cous-cous și multe legume crude. Una dintre cele mai rapide și gustoase rețete de salate, prezentată mai jos pas cu pas, cu sardine în ulei, bulgur sau cous-cous și multe legume, gustoasă și echilibrată.
Rețeta de salată pe care v-o propun azi e rapidă, echilibrată, destul de sățioasă și (mai ales dacă vă place peștele) e și foarte gustoasă. Așa cum dezvăluie titlul rețetei, eu am făcut-o cu sardine în conservă. La fel de bine, însă, pentru rețeta asta se poate folosi și tonul sau alt pește la conservă, pe care îl aveți la îndemână sau îl preferați.
Ingrediente salată cu sardine în ulei de măsline cu bulgur sau cous-cous
- 1 cutie de sardine în ulei de măsline extravirgin – 85-100 de grame de produs net
- 100 de grame de bulgur fin sau cous- cous (după preferință și disponibilitate)
- 1 ceapă roșie mică (40 de grame)
- 2 tije de țelină apio
- 1 morcov mediu (~60 de grame)
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat
- opțional, 1 lingură de capere murate, tocate din cuțit
- zeama și coaja de la 1 lămâie netratată (bio, eco sau ce denumiri mai au)
- 1 linguriță de muștar de dijon
- 30 de ml de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper după gust
Mod de preparare salată cu sardine în ulei de măsline cu bulgur sau cous-cous
Hidratarea bulgurului sau cous-cous-ului
1. Așa cum am dezvăluit deja din titlu, pentru această salată cu sardine se poate folosi atât bulgur cât și cous-cous. Personal, prefer varianta cu bulgur, are o textură mai faină, parcă. Iese la fel de bine și cu cous-cous, însă, și, rețineți, pentru o variantă cu mai multe proteine și mai puțini carbohidrați, recomand să se folosească 300 de grame de quinoa (cântărită gata fiartă). Acum, însă, mă întorc la bulgurul meu, pe care l-am cântărit într-un castron și am presărat peste el un praf de sare fină.
2. Separat, am pus într-un ibric 200 de mililitri de apă (apa măsurată, că altfel bulgurul poate rămâne uscat sau, dimpotrivă, prea umed). Am pus ibricul pe foc și, când a clocotit apa, am turnat-o peste bulgur, în castron. Imediat, am acoperit castronul cu o farfurioară și am lăsat bulgurul să se hidrateze.
3. După câteva minute, bulgurul a absorbit toată apa și a fost perfect hidratat, nici prea umed, nici uscat. L-am afânat un pic cu o furculiță, să se răcească mai rapid.
Pentru cous-cous, urmați indicațiile de pe ambalaj. De obicei, raportul dintre cantitatea de cous-cous uscat și lichid este de 1:2, dar mai sigur este să verificați specificațiile producătorului.
Pregătirea legumelor
4. Cât timp bulgurul s-a hidratat, nu am stat degeaba. Am curățat și spălat ceapa, țelina apio și morcovul. Am tocat apio și ceapa roșie în cubulețe iar morcovul l-am ras pe răzătoarea mare.
5. Am pus legumele într-un castron mare, alături de pătrunjelul verde tocat.
Dressingul salatei
6. Am ras coaja de lămâie – de la prima lămâie pe care am recoltat-o vreodată din pomișorul nostru – și am păstrat-o deoparte. Zeama am stors-o până la ultima picătură și am colectat-o într-un castronel. Am adăugat în același bol și 1 linguriță de muștar Dijon.
7. Pentru această salată de sardine, eu folosesc un produs pe care-l cumpăr cu toate că mi se pare destul de piperat, ca preț. Plătesc pe el cam mult, dar e de departe cea mai calitativă conservă de sardine pe care am gustat-o vreodată. Sardinele sunt pescuite și procesate în Franța, mai precis în Bretagne, și sunt conservate în ulei de măsline extravirgin, pe care îl scurg direct peste zeama de lămâie și muștarul din castron.
În cazul în care nu aveți o conservă de sardine în ulei de măsline – poate folosiți sardine în suc propriu, de exemplu – suplimentați cantitatea de ulei de măsline recomandată până la 50 de ml. Așa arată sardinele mele, după ce le-am scurs de ulei. Conserva e mică, dar plină ochi de sardine întregi, perfect gătite.
8. Am adăugat la dressing restul de ulei de măsline extravirgin și, imediat, coaja rasă de lămâie. Nu a fost perfect coaptă lămâia mea, dar, cu singuranță, niciun fel de produs chimic nu a atins-o! În plus, a fost extrem, extrem de parfumată.
După coaja de lămâie, am asezonat dressing-ul cu sare și piper proaspăt râșnit și am bătut bine cu furculița. E nevoie să fim ceva mai generoși cu sarea. Legumele nu sunt asezonate deloc iar acest dressing trebuie să dea gust tuturor ingredientelor.
Asamblare salată de sardine cu legume și bulgur
9. Peste legumele din castronul mare (vezi pasul 5), am adăugat bulgurul hidratat, deja bine răcorit și sardinele tăiate în bucăți cam de 2-3 centimetri.
10. Eu am adăugat și 1 lingură de capere murate, scurse bine și tocate. Sigur, nu tuturor le place aroma caperelor, așa că le-am trecut pe lista de ingrediente cu mențiunea de opțional. Totuși, în această salată cu sardine, aroma lor mediteraneană se potrivește bine, așa că eu sugerez să le dați, totuși, o șansă.
11. Imediat, am turnat dressing-ul pregătit deasupra ingredientelor din castron.
12. Am omogenizat totul și am gustat salata. După gustul nostru, a fost perfectă, nu a mai trebuit să adaug nimic. În această fază, imediat după omogenizare, este încă posibil să se mai adauge un strop de sare fină sau de piper negru măcinat, dacă e nevoie. Am înfoliat castronul cu salata și am dat-o la frigider pentru 1 oră, înainte de servire.
Salata cu sardine în ulei de măsline – cu bulgur și legume crude – e excelentă și la temperatura camerei, și rece, de la frigider. E un preparat lejer, proaspăt și echilibrat, care nouă ne place foarte mult. Mie îmi place să o montez cu volum, pe farfurie, dar se poate prezenta și în castron, într-un bufet de aperitive, la vreo ocazie.
Mi-ar plăcea să o încercați și să reveniți cu impresii!
MAI MULTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns