
Salată de vinete cu roșii și usturoi – rețetă simplă






Salată de vinete cu roșii și usturoi – rețetă simplă, nu necesită coacerea prealabilă a vinetelor. Mod de preparare pas cu pas, lista de ingrediente cântărite, sfaturi de preparare și asezonare pentru rețeta de salată de vinete cu roșii și usturoi.
Într-un dintre zilele absurd de reci și ploioase de săptămâna trecută, am deschis frigiderul și am examinat lada pentru fructe și legume. Două vinete îmi făceau cu ochiul de acolo. Niște roșii faine îmi șopteau să nu le abandonez în frig și întuneric. Mi-ar fi plăcut să fac o salată de vinete și s-o mâncăm cu roșii, dar nici să fi fost plătită pentru asta nu aș fi ieșit afară să coc vinete, având în vedere că termometrul înțepenise la 12°C și mijgura ca în noiembrie. Aș fi putut face un imam bayildi, dar aveam oala cu ardeii umpluți gătiți în ziua precedentă, n-aveam sens să fac un alt fel principal. Așa că mi-a venit ideea să fac o încercare, o altfel de salată de vinete, în care să gătesc vinetele la cuptor. Și pentru că rețeta de salată de vinete cu roșii și usturoi a ieșit senzațional de gustoasă, iată, o împărtășesc azi cu voi.
Primul motiv pentru care vă recomand această salată de vinete cu roșii și usturoi este gustul. Absolut senzațională a fost, în stilul mezelor turcești (sau grecești). Cu niște pâine prăjită, pur și simplu ne-am înghiontit care să ștergem platoul, în final. Al doilea motiv, deloc neglijabil, este că această rețetă de salată de vinete cu roșii și usturoi se poate face chiar dacă nu aveți posibilitatea să coaceți vinete în aer liber, gătindu-le la cuptor sau, așa cum veți descoperi mai jos, chiar și la tigaie.
Ingrediente salată de vinete cu roșii și usturoi
- ~ 850 de grame de vinete (două vinete măricele sau trei mai micuțe)
- 600 de grame de tomate bine coapte, dintr-un soi mai cărnos și cu puține semințe
- 2-3 căței de usturoi zdrobiți (după cât de usturoiat știți că vă place să mâncați)
- 1-2 ardei iuți roșii sau verzi (dacă nu vă place să mâncați picant, înlocuiți cu ardei 1 gras roșu)
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- 80 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- zeama de la ½ de lămâie
- 1 linguriță de sumac (opțional)
- sare și piper după gust
Salată de vinete cu roșii și usturoi – mod de preparare
Pregătirea vinetelor
1. Am pregătit vinetele pentru această salată de vinete cu roșii în același mod în care am procedat la rețeta de karnyarik (vinete umplute cu carne de vită, la cuptor – click pe link pentru rețetă). Mai întâi, am spălat bine vinetele, apoi le-am decojit cu un peeler, lăsând câte o fâșie de coajă, din loc în loc. Într-un castron încăpător, am pus 3 litri de apă rece, zeama de la ½ de lămâie și 1 linguriță de sare. Am amestecat, să se dizolve sarea și am adăugat vinetele.
2. Am presat vinetele cu o farfurie, ca să nu se ridice la suprafața lichidului. Le-am ținut în această saramură timp de ½ oră, întorcându-le de câteva ori. Sarea din soluție a extras lichidul amărui din vinete iar zeama de lămâie a preîntâmpinat oxidarea (înnegrirea) acestora.
3. Am scos vinetele din saramură, le-am presat ușor și le-am șters cu șervete de hârtie absorbantă. După acest procedeu, am fost gata să gătesc vinetele pentru rețeta de salată de vinete cu roșii și usturoi.
Pregătirea roșiilor
4. În timpul în care vinetele au stat în soluția de apă cu sare și lămâie, am pregătit roșiile. Acestea au trebuit opărite și curățate de pieliță. Pentru asta, am pus pe foc o oală mare, plină cu apă. Am crestat superficial roșiile – doar pielița – în formă de cruce. Alături, am pregătit un castron cu apă foarte rece. Când apa din oală a fiert, am pus roșiile și le-am opărit doar 1 minut, apoi le-am scos cu o spumieră în apa rece.
5. Urmare a șocului termic, pielița de pe tomate se desprinde aproape de la sine, ceea ce înseamnă că se decojesc foarte ușor.
Am decojit, așadar, roșiile de pieliță, pe care am aruncat-o.
6. Roșiile decojite le-am tăiat în cuburi cu latura de aproximativ 1 cm. Pe cât posibil, am ales și am îndepărtat partea cu semințele, care conține lichid în exces. Am pus cuburile de roșii într-o sită, deasupra unui castron, și le-am lăsat să se scurgă bine de cât mai multă zeamă.
Gătirea vinetelor
7. Pentru această rețetă de salată de vinete cu roșii și usturoi, am gătit vinetele în cel mai simplu mod posibil: la cuptor. Am pornit, deci, cuptorul și l-am fixat la 180°C, ventilat. Am tăiat vinetele în cuburi cam cu latura de aproximativ 3 cm. Le-am aranjat într-un singur strat, în tava cuptorului, acoperită cu hârtie de copt. Am stropit vinetele cu uleiul de măsline (80 ml) și le-am amestecat bine. Le-am presărat cu sare și le-am dat la cuptorul preîncins la 180°C, ventilat (sau 190°C, static).
Atenție: rețineți că, dacă nu aveți cuptor, cuburile de vinete se pot găti și la tigaie. Va trebui să le prăjiți în trei tranșe, pe foc mediu. Posibil să intre mai mult ulei, care va trebui împărțit pentru fiecare tranșă în parte. Va trebui, deasemenea, să le supravegheați și să le tot întoarceți, gătindu-le pe foc mic până se vor înmuia foarte bine. Ceea ce e de reținut e că această rețetă de salată de vinete cu roșii și usturoi o puteți face chiar și fără cuptor!
8. În aproximativ 25 de minute, vinetele au fost gata, asta însemnând că fiecare cubuleț a fost moale, cremos, ușor rumenit pe alocuri. Presând un cubuleț cu furculița, acesta se zdrobește foarte ușor, fiind foarte fraged. Am lăsat vinetele să se răcească în tavă, până la temperatura mediului ambiant.
Salată de vinete cu roșii și usturoi – asamblarea
9. Odată ce vinetele s-au răcit, le-am ridicat din tavă ajutându-mă de hârtia de copt și le-am transferat într-un castron, scurgând bine deasupra lor și uleiul de măsline. Am adăugat imediat usturoiul zdrobit.
10. Peste vinetele din castron, am adăugat roșiile, pe cât posibil scurse de zeama în exces. Am amestecat bine.
11. Încă un pas mic și am terminat rețeta de salată de vinete cu roșii și usturoi! Adaug pătrunjelul tocat (se poate pune cât de mult!) și ardei iute roșu, curățat de semințe și nervuri și tocat fin. După cum am specificat și la lista de ingrediente, ardeiul iute se poate înlocui cu 1 ardei gras nu prea mare, tocat cubulețe, care va aduce și el un pic de gust și de textură în salata asta. Am asezonat cu sare și piper și am amestecat totul bine.
Servirea salatei
După pasul anterior, am transferat salata pe un platou, am înfoliat-o și am dat-o la frigider timp de 30 de minute, să se răcorească puțin înainte de servire. Chiar înainte de a o așeza pe masă, am mai presărat platoul cu salată de vinete cu roșii și usturoi cu niște pătrunjel și cu lingurița de sumac.
Sumacul este un condiment specific orientului mijlociu, provenind din florile unui arbust. Acesta are o culoare de vișină putredă și un gust acru foarte plăcut, ca de lămâie. Mai multe despre acest codiment am scris aici. În fine, dacă nu aveți sumac, asta nu înseamnă că salata nu va fi la fel de bună. Puteți să o serviți cu câteva felii de lămâie, pentru un plus de aciditate sau exact așa cum este, dacă nu vă place prea mult gustul acru. Cu niște pâine prăjită sau lipie proaspătă, va fi absolut senzațională!
Sper să încercați rețeta și să fie pe gustul vostru. Eu vă aștept cu impresii!
Mai multe rețete de salate de vinete găsiți accesând oricare dintre linkurile de mai jos.
- Rețeta de salată de vinete simplă, fără maioneză (de post)
- Rețeta de salata de vinete ”românească”
- Rețeta de salată de vinete cu maioneză vegană
- Rețeta de salată de vinete cu ardei copți
- Rețeta de salată de vinete cu dovlecei
- Rețeta de salata de vinete baba ghanouj
- Salata de vinete libaneză ”salatit el batinjan”
Lasă un răspuns