Salata Caesar cu piept de pui la grătar
Cei mai mulți dintre noi au gustat deja salata Caesar. O salată destul de simplă, constând din salată verde – preferabil romaine – și crutoane, scăldate într-un dressing cremos și plin de gust. Acest dressing, el însuși celebru, conține gălbenuș de ou, ulei de măsline, lămâie, usturoi, parmezan, sos Worcestershire și fileuri de anșoa. Au trecut 95 de ani de când salata asta a fost inventată. În acest timp, a devenit una dintre cele mai cunoscute și răspândite de pe mapamond și mai ales din Statele Unite, unde această salată Caesar apare în meniurile celor mai multe restaurante. Cum se explică succesul mondial al acestui preparat atât de simplu? Poate că, aflând câte ceva despre istoricul lui, vom înțelege mai multe.
Scurtă istorie a salatei Caesar
Una dintre cele mai interesante relatări despre istoria acestei salate Caesar o aflăm din cartea From Julia Child’s Kitchen, publicată în 1975. În carte, autoarea – însăși Julia Child – povestește că în 1925 a fost într-o călătorie la Tijuana, în Mexic. Acesta este presupusul loc de naștere al salatei. În chiar restaurantul în care a fost inventată salata Caesar, se pare că Julia ar fi degustat preparatul, pe când avea doar 12 ani.
În Tijuana locuia, în acele vremuri, Caesare Cardini, un emigrant italian care își deschisese un restaurant în San Diego. După ce cunoscuse un oarecare succes în Statele Unite, Caesare Cardini a decis să treacă la sud de graniță, ca să evite legile prohibiției. Și a făcut-o luându-și afacerea cu el, iar în 1924, pare-se ar fi inventat această salată.
Contextul pare să fi fost seara de 4 Iulie a lui 1924. Nu doar restauratorul profitase de legislația mai blândă a Mexicului, dar și clienții americani preferau să petreacă la sud de graniță, chiar și Ziua Independenței, pentru că puteau să o facă stropindu-și bucuria cu alcool din plin. Așa că ziua a fost una aglomerată pentru restaurantul lui Cardini. Sprea seară, stocul de materii prime al bucătăriei era aproape complet epuizat.
ALTE REȚETE DE SALATE CELEBRE
Petrecăreții, însă, trebuiau hrăniți cu ceva. Fiica lui Cardini, Rosa, povestește că tatăl ei a creat salata punând laolaltă inimi de salată romaine, dressingul cremos atât de bine cunoscut, pe bază de gălbenușuri, ulei de măsline, usturoi și anșoa, parmezan și crutoane din belșug. Prima versiune nu avea nici pui, nici ouă fierte, acestea apărând mai târziu.
Și nu foarte târziu, pentru că, iată, întorcându-ne la povestea Juliei Child, aflăm că, în 1925, însuși Caesare Cardini apărea la masă cu un gheridon, pe care purta un castron mare de lemn în care punea inimi de salată romaine, adăuga dressingul deja celebru și ouă fierte moi.
Variante moderne
Iată, deci, unul dintre cele mai faimoase preparate ale Statelor Unite își are originea, de fapt, în Mexic. După anii 50, Caesare Cardini a înregistrat marca ce-i poartă numele, sub brandul Cardini’s vânzându-se dressingul Caesar și alte sosuri. Ingredientele general acceptate ale dressingului sunt: gălbenușurile proaspete, uleiul de măsline, zeama de lămâie, muștarul de Dijon, fileurile de anșoa, usturoiul, parmezanul răzuit fin, sosul Worchstershire, sarea și piperul. Frunzele salatei romaine sunt, uneori, substituite cu frunze de salată verde, dar crutoanele sunt nelipsite. În prezent, cel mai adesea salata este servită cu topping de piept de pui la grătar, mai rar bacon sau ouă fierte.
VEDEȚI ȘI REȚETA DE SALATĂ MEDITERANEANĂ CU PUI LA GRILL – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Ingrediente Salata Caesar cu piept de pui la grătar
- 2 căpățâni de salată romaine sau 1 căpățână mare de salată verde
- 50 de grame de parmezan fin răzuit
- 50 de grame de așchii de parmezan (răzuite cu un peeler de legume, pentru a tăia fâșii foarte subțiri)
- 1 cățel de usturoi
- 3 fileuri de anșoa
- 1 lingură de sos worchstershire
- 1 linguriță cu vârf de muștar de Dijon
- 100 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- 2 gălbenușuri foarte proaspete
- zeama de la ½ – 1 lămâie (după gust)
- sare și piper
- opțional, 1 linguriță de miere pentru dressing
- 400 de grame de piept de pui fără piele și os
- marinadă pentru pieptul de pui din: 1 cățel de usturoi fin zdrobit, coaja de la ½ de lămâie, zeama de la 1 lămâie, 1 lingură de ulei de măsline și 1 linguriță de miere de albine
- 120 de grame de crutoane cu ierburi și usturoi
Mod de preparare – marinare piept de pui
1. Acasă la mine, varianta clasică de salată Caesar nu ar avea mare trecere. Cum, chiar niciun pic de carne? Așa că eu pregătesc varianta cu piept de pui la grătar. Iar acest piept de pui este neapărat să iasă suculent, gustos și fraged, așa cum am arătat la rețeta de piept de pui la grătar. Zis și făcut, am luat un pachet de piept de pui de la Fragedo și am rezolvat ”partea cărnoasă” a rețetei. Ceea ce mi-a rămas din pachetul de piept de pui s-a transformat în șnițel, a doua zi, dar asta e altă poveste.
Mai întâi, am amestecat bine usturoiul cu zeama și coaja de lămâie. Am adăugat mierea și 1 lingură de ulei de măsline. Am bătut totul cu telul și am așezat pieptul de pui porționat în 4 bucăți într-un castron, apoi l-am acoperit cu marinada. În această marinadă acidă, am ținut pieptul de pui timp de 1 oră, acoperit cu folie, la temperatura bucătăriei.
Preparare dressing pentru salata Caesar
2. Modul de preparare pentru salata Caesar e foarte simplu: mai întâi, se spală și se zvântă bine salata. Apoi, pregătim toate celelalte ingrediente, să le avem la îndemână. Deși, în condiții climaterice mai blânde, mi-aș fi făcut propriile crutoane de casă, aromate cu ierburi și usturoi, a fost o reală binecuvântare să nu pornesc cuptorul pe arșița asta, așa că de această dată am folosit niște crutoane cu ierburi de la Selgros, pe care le-am înșfăcat de pe raft cu ocazia ultimei sesiuni de cumpărături și care mi-au prins tare bine!
3. Așadar, celebrul dressing al lui Cardini! În paharul înalt al mixerului de mână, am pus gălbenușurile, 2 căței de usturoi, 1 praf de sare fină, 3 fileuri de anșoa, zeama de la ½ de lămâie, 1 linguriță cu vârf de muștar de Dijon și uleiul de măsline, tot deodată. Cu ajutorul blenderului de mână, am procedat exact ca la maioneza mea la minut.
Cu blenderul complet scufundat în pahar și sprijinit de fundul acestuia, am prelucrat ingredientele insistent, în primul rând ca să se zdrobească usturoiul și fileurile de anșoa. Nu am mișcat blenderul nu de pe fundul vasului până când dressingul, cu aspect de maioneză opacă, nu a început să urce aproape cât să „înghită” para acestuia. Am continuat până când sosul a fost perfect emulsionat, apoi am adăugat parmezanul ras și am omogenizat bine. Am adăugat sosul worchestershire, sare și piper, încă un pic de zeamă de lămâie dar și 1 linguriță de miere. Fără aceasta, pentru gustul meu, dressingul pentru salata Caesar nu e niciodată echilibrat.
Asamblare și servire salata Caesar
4. Înainte de a trece la asamblarea acestei salate Caesar, am făcut pieptul de pui pe grătar. Feliile de piept de pui marinate, cu o grosime de 2-3 cm, aduse deja la temperatura mediului ambiant, nu au nevoie de mai mult de 2-3 minute pe grătarul încins. Înainte de a le pune pe grătar le scot din marinadă, le scurg bine și le zvânt cu șervete de bucătărie absorbante. Le asezonez cu sare și piper, abia apoi le pun pe grătarul încins bine. Nu întorc carnea decât o singură dată de pe o parte pe cealaltă. Doar așa se pot obține urme de grill frumoase. În timpul gătirii, carnea va forma o crustă frumoasă și se va pătrunde perfect. După ce-l scot de pe grătar, acopăr pieptul de pui cu o folie și-l las zece minute să se odihnească.
5. După ce pieptul de pui s-a odihnit, torn dressingul cremos peste frunzele de salată, adaug crutoanele și amestec bine. Practic, toate frunzele și crutoanele trebuie să fie acoperite de dressing.
6. Se montează salata Caesar pe farfurie, se presară cu așchiile de parmezan și se așează deasupra pieptul de pui tăiat în bucățele numai bune de băgat în gură.
Poftă mare!
Lasă un răspuns