Salată caldă de gălbiori cu praz și porumb copt
Salata caldă de gălbiori cu praz și porumb copt pe grătar este o descoperire de dată recentă care m-a surprins prin gust, contrastul plăcut al texturilor și prin faptul că un preparat vegetarian poate fi atât de îndestulător. Vreau să spun că o asemenea salată de ciuperci cu alte legume, cu puțină brânză adăugată (sau nu), poate reprezenta ea însăși un prânz delicios și va ține foamea la distanță pentru câteva ore bune.
Pentru că toate legumele pe care le-am folosit sunt în plin sezon, mi-am spus că e neapărat să vă împărtășesc această idee. Eu însămi am pregătit pentru prima dată prazul la grătar și am fost uimită de cât de suculent este, de gustul dulce și afumat pe care îl capătă și de aportul excelent la aroma finală a salatei.
Iată rețeta mea:
Ingrediente Salată caldă de gălbiori cu praz și porumb copt:
- 500 de grame de gălbiori proaspeți
- 2 fire de praz
- 2 știuleți de porumb dulce și crud, pentru fiert sau copt
- 1 ceapă medie spre mare
- 2 ardei grași roșii de mărime medie sau unul, dacă este foarte mare
- 2 linguri de ulei vegetal
- 2 mâini bune de frunze de rucola sau alte frunze pentru salată
- opțional: 120 de grame de brânză de capră cu mucegai alb (saint maure)
- 1 cățel de usturoi
- 1/2 lingură de muștar dijon
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- 1 linguriță de miere de albine
- 50 de ml. ulei de măsline
- sare și piper
Preparare Salată caldă de gălbiori cu praz și porumb copt:
Înainte de a trece la pașii de preparare, vreau să specific că această rețetă de salată va fi foarte rapid de făcut, trebuie doar să aveți totul pregătit: grătarul încins, o tigaie încăpătoare, bine încinsă, în care să sotați ciupercile, ceapa și ardeii, legumele spălate și curățate, gălbiorii bine curățați de orice urmă de frunze sau pământ și rupți în fâșii longitudinale, ceapa tăiată julienne, ardeii în cuburi mari.
În privința frunzelor pentru salată, vreau să vă spun că rucola s-a potrivit perfect, după gustul meu, aducând un contrast plăcut cu gustul ei piperat, însă se pot folosi orice alte frunze vă plac, doar dacă sunt mai mari, după ce se spală și se zvântă vor trebui rupte în bucăți de mărime potrivită pentru a fi luate cu furculița.
1. Gălbiorii curățați și rupți în bucăți potrivite ca mărime se sotează în tigaia bine încinsă în care s-a adăugat 1 lingură de ulei.
2. După ce gălbiorii s-au rumenit și s-au înmuiat atât cât să fie plăcuți ca și textură, se sărează și se piperează și se scot deoparte, într-un castron. Sotarea gălbiorilor va dura 3-4 minute, nu mai mult, în niciun caz nu trebuie să fie gătiți în exces.
3. În aceeși tigaie se mai adaugă 1 lingură de ulei, se încinge bine și se adaugă ceapa tăiată julienne și ardeii grași tăiați în cuburi mărișoare. Se sotează totul energic timp de 3-4 minute, până când legumele încep să lucească și se caramelizează pe alocuri, apoi se scot peste gălbiori, în același castron.
4. În acest timp, pe gratarul bine încins se pune prazul, alături de știuleții de porumb în prealabil unși cu o peliculă fină de ulei. Se coc pe grătar, întocându-le pe toate părțile, până când porumbul are bobul moale iar prazul este complet carbonizat la suprafață. Acest strat carbonizat se va îndepărta, lăsând să se vadă miezul dulce și suculent al prazului copt, care se taie rondele (doar partea albă și cea verde deschis, de altfel capetele frunzelor se vor arde) și se adaugă în castron peste ciuperci, ceapă și ardei.
5. Boabele de porumb copt se taie de pe știuleți cu cuțitul și se adaugă peste restul ingredientelor, în același castron.
6. Cățelul de usturoi se zdrobește în mojar, împreună cu 1 praf de sare. Se adaugă muștarul și mierea și se omogenizează bine. Se toarnă uleiul de măsline în fir subțire, amestecând constant. În final, se adaugă oțetul de vin roșu (neapărat să folosiți un oțet nobil, cu gust plăcut) și se potrivește gustul dressingului cu sare și piper. Se adaugă frunzele de rucola peste restul îngredientelor și se toarnă dressingul. Se omogenizează și se porționează imediat pe farfurii, adăugând, după gust, și brânza de capră. Se servește salata imediat, de altfel e de evitat să stea mult timp cu dressigul pentru că frunzele de rucola se vor vesteji imediat, nu se adaugă dressingul decât înainte de servire.
Poftă bună!
Lasă un răspuns