
Salata de vinete cu ardei copti





Aceasta varianta de salata de vinete, plina de culoare si parca mai dulceaga decat cea cu care suntem mai obisnuiti, am gustat-o prima data in nordul Moldovei, la manastirea Sucevita. Facea parte dintr-un meniu de post cu zeci de feluri care de mai de care mai gustoase si apetisante, pregatite de calugarite si cu aceeasi ocazie mi-am adaugat in repertoriul culinar si aceasta reteta de mancare de ardei copti. Salata de vinete cu ardei copti este 100% vegetala, asadar, un fel usor si, cel putin pentru noi, foarte placut.
Ingrediente Salata de vinete cu ardei copti
- 2 vinete
- 6 ardei capia sau ardei grasi
- 1/4 ceapa mica fin tocata
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 50 de ml. de ulei
- 1 lingurita de mustar
- sare si zeama de lamaie dupa gust
Preparare Salata de vinete cu ardei copti
Coacerea legumelor
1. Vinetele se coc asa cum am explicat la reteta de salata de vinete romaneasca, prin contact direct cu o suprafata incinsa (gratar, disc, plita sau in jar). Daca nu aveti posibilitatea sa coaceti vinetele in aer liber, gasiti aici si alte alternative.
2. Daca aveti posibilitatea, la fel se pot coace si ardeii, intorcandu-i de jur imprejur pana cand li se arde coaja din loc in loc iar pulpa se inmoaie. Daca nu aveti cum sa-i coaceti pe gratar/disc/flacara, gasiti aici o metoda ingenioasa de coacere a ardeilor, cu rezultate foarte bune.
3. Cand vinetele sunt bine coapte (adica miezul este complet moale, pufos), se scot de pe gratar si se scobesc cu lingura de miez. Miezul copt se pune intr-o sita de plastic, asezata deasupra unui vas de colectare. Se lasa sa se raceasca complet, timp in care miezul vinetelor scurge de lichidul amarui pe care acestea il contin.
4. Ardeii copti se pun intr-un castron si se presara cu putina sare, apoi se acopera cu un capac. Pana se racesc, se vor aburi bine. Aburul va ajuta coaja, care trebuie complet curatata, sa se desprinda de pulpa coapta. Cand se racesc, ardeii copti se curata, atat de coaja arsa cat si de cotor si seminte.
Observatie: aceasta salata se poate pregati atat cu legume proaspete, in plin sezon, cat si cu vinete si ardei copti de la congelator, pe timp de iarna.
Pregatirea salatei
5. Pentru salata de vinete cu ardei copti, ambele legume se toaca bine de tot. In cazul vinetelor se va folosi un instrument de lemn, plastic sau ceramica sau unul care aveti siguranta ca este din otel inoxidabil. Prin contact cu un metal oarecare, vinetele se inegresc (poza 1 si poza 2).
6. Dam intalnire vinetelor cu ardeii copti tocati intr-un castron (poza 3), adaugam mustarul si incepem sa turnam uleiul in fir subire. Vor pregati salata de vinete cu ardei copti exact ca maioneza, amestecand continuu cu o lingura de lemn in acelasi sens (poza 4).
7. Vinetele au capacitatea de a absorbi o mare cantitate de ulei. Practic, se poate incorpora chiar mai mult ulei decat cei 50 de mililitri pe care i-am recomandat eu, dar nu recomand. Amestecul va deveni cremos si omogen, moment in care se adauga ceapa foarte fin tocata si usturoiul zdrobit (poza 5). Se sareaza dupa gust si daca se doreste se adauga si un pic de zeama de lamaie (eu doresc intotdeauna).
Salata de vinete cu ardei copti este gata si va asigur ca e foarte, foarte gustoasa.
Va recomand sa tineti salata la frigider timp de cel putin o ora inainte de servire, pentru ca cele doua „primadone” carora tocmai li s-a facut cunostinta, ardeiul si vanata, sa apuce sa invete partitura si sa cante duetul asa cum se cuvine. :)
Lasă un răspuns