Salată de vinete cu ardei copți
Această variantă de salată de vinete, plină de culoare și parcă mai dulceagă decât cea cu care suntem mai obișnuiți, am gustat-o prima dată în Bucovina, la mânăstirea Sucevița. Salata a fost servită într-un meniu de post cu zeci de feluri, care de mai de care mai gustoase și apetisante, pregătite de călugărițe. Cu aceeași ocazie mi-am adăugat în repertoriul culinar și această rețetă de mâncare de ardei copți. Salata de vinete cu ardei copți conține ingrediente 100% vegetale, așadar este o salată ușoară și, cel puțin pentru noi, foarte placută.
Evident, este potrivită și pentru perioadele de post dar nu aș încadra-o neapărat la rețete de post, pentru că gustul ei e de adevărată sărbătoare. Rețeta nu mi-a dat-o nimeni, de fapt, nici nu am îndrăznit să o cer. Rețeta de mai jos este încercarea personală de a reproduce gustul pe care l-am experimentat acolo, încercare reușită, după părerea mea și a familiei.
Ingrediente Salată de vinete cu ardei copți
- 2 vinete mari (aproximativ 800 de grame – 1 kilogram)
- 6 ardei Kapia sau ardei grași
- ¼ de ceapă fin tocată (aproximativ 15-20 de grame)
- 2 căței de usturoi zdrobiti
- 50 de ml. de ulei
- 1 linguriță de muștar
- sare și zeama de lămâie după gust
Mod de Preparare Salată de vinete cu ardei copți
Coacerea legumelor
1. Vinetele se coc asa cum am explicat la rețeta de salată de vinete românească, prin contact direct cu o suprafață încinsă (grătar, disc, plită sau jar). Dacă nu aveți posibilitatea să coaceți vinetele în aer liber, găsiți aici și alte alternative.
2. Dacă aveți posibilitatea, la fel se pot coace și ardeii, întorcându-i de jur împrejur până când li se arde coaja din loc în loc iar pulpa se înmoaie. Daca nu aveți cum să-i coaceți pe grătar/disc/flacără, găsiți aici o metodă ingenioasă de coacere a ardeilor, cu rezultate foarte bune.
3. Când vinetele sunt bine coapte (adică miezul este complet moale, pufos), se scot de pe grătar și se scobesc cu lingura de miez. Miezul copt se pune într-o sită de plastic, așezată deasupra unui vas de colectare. Se lasă să se răcească bine, timp în care miezul vinetelor scurge de lichidul amărui pe care acestea îl conțin.
4. Ardeii copți se pun într-un castron și se presară cu puțină sare, apoi se acoperă cu un capac. Până se răcesc, se vor aburi bine. Aburul va ajuta coaja, care trebuie complet curățată, să se desprindă de pulpa coaptă. Când se răcesc, ardeii copți se curăță, atât de coaja arsă cât și de cotor și semințe. După curățare, ardeii se pun într-o sită așezată deasupra unui recipient colector, să se scurgă de zeama în exces.
Observație: această salată se poate pregăti atât cu legume proaspete, în plin sezon, cât și cu vinete și ardei copți de la congelator, pe timp de iarnă.
Pregatirea salatei
5. Pentru salata de vinete cu ardei copți, ambele legume se toacă bine de tot. Pentru tocarea vinetelor, se va folosi un instrument de lemn, plastic sau ceramică sau unul care aveți siguranță că este din oțel inoxidabil. Prin contact cu un metal oarecare, vinetele se oxidează și se înnegresc.
Iată, de această dată am folosit, pentru tocarea vinetelor, un cuțit cu lama din ceramică. Cu alte ocazii, am folosit un satâr special din lemn (se vinde la pachet cu unele tocătoare) sau un cuțit de oțel inoxidabil. Toate aceste instrumente sunt la fel de potrivite.
Am tocat bine, pe tocător, și ardeii copți, după ce s-au scurs de zeama în exces.
6. Dăm întâlnire vinetelor cu ardeii copți tocați într-un castron. După cum puteți vedea în imaginea de mai jos, ardeii copți încă mai lăsau zeamă. Cât de mult îi lăsăm la scurs depinde de gustul fiecăruia, mie, personal, îmi place să îi las parțial zemoși pentru că zeama e gustoasă, dulceagă.
7. Adaugăm peste vinete și ardei muștarul și începem să turnăm uleiul, în fir subțire. Vom pregăti salata de vinete cu ardei copți exact ca maioneza, amestecând continuu cu o lingură de lemn, în același sens.
Vinetele au capacitatea de a absorbi o mare cantitate de ulei. Practic, se poate încorpora chiar mai mult ulei decât cei 50 de mililitri pe care i-am recomandat eu, dar nu recomand. Amestecul va deveni cremos și omogen, moment în care se adaugă ceapa foarte fin tocată și usturoiul zdrobit.
Se sărează după gust și, dacă se dorește, se adaugă și un pic de zeamă de lămâie (cee ce eu doresc întotdeauna, pentru că un pic de aciditate echilibrează bine gustul).
Servirea
Salata de vinete cu ardei copți este gata și vă asigur ca e foarte, foarte gustoasă.
Vă recomand să țineți salata la frigider timp de cel puțin o oră înainte de servire, pentru ca cele două „primadone” cărora tocmai li s-a făcut cunoștință, ardeiul și vânăta, să apuce să învețe partitura și să cânte duetul așa cum se cuvine. :) Poftă mare!
Lasă un răspuns