Salată de fasole păstăi cu dressing cremos cu usturoi
Salată de fasole păstăi cu dressing cremos cu usturoi, foarte gustoasă și ușor de făcut urmând rețeta detaliată, cu ingrediente la gram și mod de preparare ilustrat cu poze. Rețetă de salată aperitiv cu fasole păstăi și un dressing cremos cu usturoi și iaurt.
Niciodată n-am făcut un secret din dragostea mea pentru păstăile fragede de fasole. Le iubesc de nu mai pot, chiar și simple, doar fierte și c-un pic de sare. Le ador în supele ardelenești de vară, mor după păstăi aiți și, dacă tot vorbim azi despre rețeta de salată de fasole păstăi, îmi place și asta de nu mai pot! Varianta pe care v-o propun azi e o salată aperitiv, lejeră, gustoasă, numai bună să deschidă apetitul.
Nu e prima salată de fasole păstăi pe care o public. Cu ceva timp în urmă, am publicat o rețetă franțuzească de salată de fasole verde cu muștar a l’ancienne. E și aceea foarte gustoasă, merge minunat ca garnitură, lângă fripturi, pui fripți etc. O găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta de azi, e simplă, gustoasă, fără grăsimi în exces și totuși cu un dressing cremos și gustos. Găsiți totul explicat detaliat, în cele ce urmează.
Ingrediente Salată de fasole păstăi cu dressing cremos cu usturoi
- 500 de grame de fasole păstăi (nu are importanță culoarea dar e foarte important să fie fragede)
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 1 gălbenuș foarte proaspăt
- 40 de mililitri de ulei
- 150 de grame de iaurt grecesc stragghisto, cu 2% grăsime
- 1 legătură de mărar proaspăt, tocat
- zeama de la ½ de lămâie (sau după gust)
- sare și piper după gust
Mod de preparare Salată de fasole păstăi cu dressing cremos cu usturoi
Pregătirea păstăilor
1. Așa cum am precizat deja în lista de ingrediente, culoarea păstăilor folosite nu are nicio importanță. Salata de fasole păstăi va ieși la fel de bine cu fasole galbenă, pestriță sau verde. Este esențial, însă, să se folosească păstăi tinere, fără ațe, cât mai fragede posibil.
Am ales, deci, păstăile, urmând aceste criterii, apoi le-am rupt capetele care se inserează de tulpină. Eu nu îndepărtez vârful păstăilor, mi se pare absolut fără sens. Vârful e cea mai fragedă parte din păstaia de fasole și nu văd niciun motiv să-l arunc. Am spălat bine păstăile, în câteva ape reci, apoi le-am scurs bine de apă.
2. Am pus pe foc o oală de 4 litri cu apă. Pe tocător, am tocat păstăile fragede cu cuțitul, în bucăți cam de 1-1,5 cm lungime. Am colectat fasolea tocată într-un castronel.
3. Când apa a clocotit, am adăugat imediat 1 lingură cu vârf de sare, apoi păstăile tocate, toate deodată. E destul de dificil să dau un timp ferm de gătire. Strict orientativ, pot menționa că eu am lăsat la fiert păstăile astea galbene timp de 10 minute. În funcție de soiul de fasole folosit, timpul de gătire poate varia de la 4-5 minute la 15-20 de minute. În final, păstăile trebuie să fie fragede dar încă al dente, să își păstreze textura.
4. După ce fasolea a ajuns la gradul de gătire dorit de mine, am scurs-o imediat de apa fiartă, colectând-o într-o sită mare. Am clătit-o sub jet de apă rece, să opresc procesul de gătire, apoi am lăsat-o să se scurgă bine de apă.
Prepararea dressingului
5. Cât timp am lăsat fasolea păstăi în sită, să se scurgă de apă, m-am apucat de dressing. Eu l-am pregătit într-un mojar încăpător, dar se poate face și la blender. Am pus în mojar usturoiul deja trecut prin presă și sarea grunjoasă.
6. Cu pistilul, am zdrobit și am amestecat usturoiul cu sarea până am obținut o pastă. Am adăugat apoi gălbenușul proaspăt și am început să adaug câte 1-2 picături de ulei, amestecând continuu.
7. După ce am încorporat tot uleiul, am obținut o compoziție emulsionată ca o maioneză, dar mai lichidă. Am pus doar 40 de mililitri de ulei, nu avea cum să se îngroașe, dar e în regulă, pentru faza asta a preparării.
8. Imediat, am adăugat iaurtul stragghisto. Subliniez că, pentru obținerea unui dressing la fel de cremos ca în poze, e important să se folosească iaurt din tipul recomandat. E un iaurt strecurat, mult mai dens decât cel obișnuit.
Dacă nu îl găsiți în magazine (deși se cam găsește peste tot), puteți pune la strecurat, printr-o pânză pentru brânzeturi, 2 pahare de iaurt obișnuit. Lăsați-l să se strecoare la frigider, peste noapte, deasupra unui castron în care să colectați zerul. Veți obține un iaurt cu o densitate mai mare, mult mai cremos.
9. Am adăugat imediat zeama de lămâie și am amestecat bine. Am obținut un dressing omogen, cu o cremozitate foarte plăcută, după cum puteți vedea în următoarea poză. După ce se va răci bine, la frigider, va deveni încă și mai cremos.
10. Am asezonat dressingul cu sare și piper, așa încât să aibă un gust bine echilibrat. În final, am adăugat mărarul verde, tocat fin.
Asamblarea salatei
11. Am ales un castron suficient de mare încât să-mi permită amestecarea salatei și am transferat în acesta păstăile de fasole bine scurse de apă.
12. Peste fasolea păstăi, am adăugat dressingul cremos cu iaurt, usturoi și mărar, pe care le-am pregătit la pașii anteriori.
13. Am amestecat delicat salata, așa încât fiecare bucățică de fasole să fie îmbrăcată în dressing. Practic, salata de fasole păstăi e gata de consum imediat, dar adevărul e că va fi mult, mult mai gustoasă după măcar două ore la frigider. În acest timp, dressingul va păstrunde păstăile tinere, aromele se vor împrieteni iar gustul se va desăvârși. Așa că eu am înfoliat bine castronul și l-am dat la frigider, așteptând cu răbdare degustarea.
Servirea
Evident, salata de fasole păstăi se poate servi direct din castronul în care am omogenizat-o. Pentru un prânz sau o cină nepretențioasă, în familie, e o abordare destul de bună. Singurul lucru pe care l-aș face, neapărat, ar fi să șterg cu un șervețel de bucătărie marginile castronului, pătate inestetic cu sos. O prezentare mai atrăgătoare a acestei salate simple putem obține montând-o pe un platou sau într-o salatieră drăguță.
De asemenea, salata de fasole păstăi se poate monta pe felii de pâine prăjită, e foarte gustoasă și arată drăguț, mai ales dacă presărăm un pic de verdeață proaspătă, pe deasupra. Merge perfect și pe un bufet de aperitive, alături de alte salate.
MAI MULTE SALATE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns